Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar potvrdio:

Regres i jubilarne nagrade bit će isplaćeni još samo ovu godinu

\'12.01.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je danas redovita sjednica Vlade RH. Mirando Mrsic, ministar rada i mirovinskog sustava odlazi sa sjednice Vlade. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
08.06.2012.
u 13:44

Stečeno pravo na dodatak za dijete do 15 godina, popularno nazvan dar za djecu, neće se rezati jer, kako kažu u ministarstvu, "neke standarde moramo zadržati".

Vlada je reterirala i ipak neće do kraja provesti prvotni plan po kojem bi se srezala gotovo sva materijalna prava u državnim i javnim službama. Prema informacijama iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, regres će se ipak isplatiti svima jer se već počeo isplaćivati u dijelovima javnih službi. Ista je situacija i s jubilarnim nagradama, koje će zaslužni zaposlenici javnog sektora primiti možda i posljednji put ove godine. Stečeno pravo na dodatak za dijete do 15 godina, popularno nazvan dar za djecu, neće se rezati jer, kako kažu u ministarstvu, "neke standarde moramo zadržati".

Vlada predlaže da se dodatak smanjuje sa 0,5 na 0,3 posto. U aneksu koji su sindikati javnih službi primili stoji i prijedlog i da se dnevnica smanjuje sa 170 kuna na 150 kuna, a isto tako i da se dogovor o povećanju osnovice plaće za šest posto u situaciji rasta BDP-a dva kvartala uzastopno, koji su sindikati potpisali s Vladom Jadranke Kosor, do daljnjeg stavili izvan snage.

– Regresi su nekima isplaćeni pa ne bi bilo pravedno da isto pravo uskratimo drugima, ali o regresu i jubilarnoj nagradi pregovarat ćemo za 2013. godinu – kazao je ministar Mirando Mrsić, koji je ovom prigodom još jednom ponovio da budžet od 21,5 milijardi kuna ne smije i ne može biti probijen.

Sindikalistica Spomenka Avberšek komentirala da povećanje osnovice plaće od 0,5 posto nije dodatak nego formula za izračun plaće.

– Smanjenjem uvećanja na 0,3 posto direktno se zadire u visinu plaće, naročito onih s dugim radnim stažem, a takva bi odluka utjecala i na iznos mirovina koji ionako nije dovoljan.

Poznato je da za božićnicu treba manje od 300 milijuna kuna, što je daleko od najavljene uštede od dvije milijarde kuna na troškovima za zaposlene. Ministar financija Slavko Linić sigurno nije oduševljen zaokretom na relaciji sindikati – Vlada jer je njegov proračun dizajniran s pretpostavkom da će se sa sindikatima dogovoriti zamrzavanje materijalnih prava. Kako će Vlada uštedjeti dvije milijarde kuna?

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica već je priznao da su troškovi zaposlenih "probili" budžet za 600 do 700 milijuna kuna u prvih pet mjeseci godine, a isplatom regresa za sve i jubilarnih nagrada novi će troškovi doći na adresu Ministarstva financija. Iako se proračun dobro puni, teško je očekivati da će u idućim mjesecima priljev novca biti visok. Većina makroekonomista upozorila je da je priljev novca u državnu blagajnu posljedica porezne discipline, a ne oporavka gospodarstva. Tome svjedoče katastrofalne brojke u prva četiri mjeseca godine, po kojima je BDP pao za 1,3 posto u prvom tromjesečju, a pad trgovine na malo za 7,3 posto, industrijske proizvodnje za 9,4 posto te robnog izvoza za 20,7 posto u travnju sigurno ne znači bolje punjenje proračuna u drugom tromjesečju.

Analitičari dapače očekuju još veći pad u recesiju tijekom drugog kvartala, pa povlačenje Vlade u defenzivu predstavlja problem za Linića. Prema informacijama iz resornog ministarstva, sindikate će se tražiti da pristanu na ukidanje raznih dodataka poput onih na složenost poslova, boravak u službi ili pravo na staž. Prava su to koja se multipliciraju, odnosno državni službenik koji provede 20 godina u službi svake će godine dobiti povišicu od 0,5 posto, a na povećanu osnovicu veže mu se i povećanje od 4 do 10 posto za složenost poslova koje obavlja, pa ponovno na novu uvećanu osnovicu razna uvećanja za noćni rad ili rad na blagdane i nedjelje.

Komentara 113

VI
vital
20:51 08.06.2012.

da bi ja vama jubilarno šakom u njušku, a o regresu da ne govorimo

TH
thor666
20:49 08.06.2012.

iskreno da barem već jednom bankrotiramo jer ovo sve više lići na cirkus

DI
Dijaspora
20:20 08.06.2012.

baš-strategiju ,,kako uzeti".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije