Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska i još 4 države

Potpisano pismo namjere: Regionalno zapovjedništvo za specijalne snage

Mike Pompeo
Reuters/PIXSELL
15.02.2019.
u 00:30

Počinje s ŠRC-om Šalata, čija je obnova najavljena 2015.

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija te Austrija, koja nije članica NATO-a, potpisale su pismo namjere o uspostavi Regionalnog komponentnog zapovjedništva za specijalne snage (R-SOCC), koje bi trebalo znatno poboljšati sposobnosti tih snaga. Četiri zemlje saveznice NATO-a, pod vodstvom Mađarske, zajedno s Austrijom radit će na formiranju R-SOCC-a za male zajedničke operacije, priopćio je NATO.

Pismo namjere potpisano je u srijedu, na rubu dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a. Uime Hrvatske pismo je potpisao pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov, koji je mijenjao ministra Krstičevića. Krstičević nije sudjelovao na sastanku zbog rasprave u Saboru o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

“To zapovjedništvo iznimno će povećati sposobnosti tih pet država da učinkovito koriste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOCC-a omogućuje svakoj od sudionica da svoj doprinos koristi odvojeno, a istodobno će imati koristi od integrirane strukture R-SOCC-a kada se aktivira za raspoređivanje”, kaže se u priopćenju NATO-a. Novo zapovjedništvo razvijat će se u skladu sa standardima NATO-a koristeći stručno znanje sjedišta za NATO-ove specijalne operacije u Monsu, u Belgiji. Zapovjedništvo je u prvom redu namijenjeno operaciji EU i NATO-a, ali će moći sudjelovati u ostalim multilateralnim misijama, vježbama i treninzima.

Američki državni tajnik Mike Pompeo (na slici) posjetio je u srijedu vojnike Borbene grupe – Poljska (BGB) na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence).

– NATO je potpuno posvećen očuvanju mira i stabilnosti i očuvanju slobode Europe – rekao je Pompeo na vojnom poligonu u Poljskoj, gdje je zahvalio na njihovu doprinosu vojnicima u sastavu aktivnosti Saveza, među kojima su i hrvatski, objavio je MORH. Skorašnja proslava 70. godišnjica osnutka NATO-a bit će prigoda za odavanje počast svima onima koju su postavili njegove temelje i zacrtali glavne ciljeve, a to je da se nikada više na ovim prostorima ne ponove ratne strahote, istaknuo je američki državni tajnik.

Komentara 4

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
00:42 15.02.2019.

O dobri naš Hrvatski Bože najveća Ti hvala i slava što svoje najvjernije stado vraćaš u njegov stari KundK tor. Moja pokojna baba je uvijek govorila kako se najbolje živjelo za Vranje Josipa. Naše vjerodomoljubne vlasti pomalo shvaaćaju kako državu nije lako voditi, pa pomalo svoje suverene ingerencije prenose na zajednička transatlanska tijela, gdje kao sluge pokorni vode brigu da izvrše samo ono što im gazde narede. Genetika je učinila kroj milenije svoje, zar ne?

SN
Snowman
14:24 15.02.2019.

Austro-Ugarska se vraca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije