Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranke suglasne

Referendum za EU u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora

zastava, eu
Antonio Bronić/PIXSELL
09.11.2010.
u 13:00

Vlada je stava da će građani po završetku pregovora i potpisivanju ugovora o pristupanju biti upućeniji i informiraniji.

Odbor za zakonodavstvo jednoglasno je podupro prijedlog izmjene Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU po kojem bi se referendum za ulazak u Uniju održao nakon potpisivanja pristupnog ugovora, na ne prije. Inače, Sabor je Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU donio 19. siječnja 2005. godine. Njome je iskazano suglasje svih parlamentarnih stranaka za pristupanje Hrvatske Uniji.

Vlada predlaže Saboru da Deklaraciju izmijeni i da se referendum, na kojemu će hrvatski građani odlučivati o ulasku Hrvatske u EU, treba održati u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske Uniji. Vlada je stava da će građani  po završetku pregovora i potpisivanju ugovora o pristupanju  biti upućeniji i informiraniji. Nakon referenduma, ovisno o njegovim rezultatima, Hrvatski bi sabor pristupio ratifikaciji ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

- Time Vlada želi postići punu informiranost građana o postignutim rezultatima pregovora kako bi odluku o pristupanju u EU mogli donijeti lakše - tvrdi Dubravka Vlašić Pleše iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija .

Član odbora Josip Leko (SDP) upitao je može li se iz obrazloženja Vlade iščitati da se EU smatra državom ili prostorom sloboda i prava u koji Hrvatska dobrovoljno ulazi i iz njega izlazi? Vlada je prijedlog izmjene Deklaracije uputila Saboru krajem listopada. Tom je prigodom premijerka Jadranka Kosor naglasila potrebu da se hrvatskim građanima daju sve potrebne informacije o tomu što donosi članstvo Hrvatske u EU.

Komentara 94

PI
Pippo9
15:39 09.11.2010.

Ovdje je sve po zakonu i nema ništa sporno

DU
Deleted user
16:42 09.11.2010.

sasvim sigurno NE

UK
Ugo Kajvez
13:16 09.11.2010.

I komunisti su cijelo vrijeme trubili kako će svima u komunizmu ...... jednog dana .......... biti bolje ............ . Vidimo danas kako je grcima, ircima, mađarima, .. itd, itd, itd ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije