Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Razriješena sutkinja koja je pustila stotine predmeta da odu u zastaru

Prvi stegovni postupak protiv Antonije Kovačić pokrenut je početkom 2016. godine, a potom su protiv nje uslijedile još dvije prijave
19. kolovoza 2019. u 13:58 49 komentara 8612 prikaza
Antonija Kovačić
Foto: Željko Hladika/Pixsell

Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo je 11. srpnja sutkinju Visokog prekršajnog suda Antoniju Kovačić dužnosti zbog nepravilnosti u radu i neurednog obnašanja sudačke dužnosti.

Policija KOD NOVIGRADA Teška prometna nesreća: Sudar četiri vozila, ozlijeđeno deset osoba

"Odlukom Državnog sudbenog vijeća, sutkinja Antonija Kovačić stegovno je odgovorna što je počinila stegovna djela izazivanja poremećaja u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, nanošenja štete ugledu suda i neurednog obnašanja sudačke dužnosti", stoji u priopćenju DSV-a.

Sutkinja Kovačić razriješena je dužnosti na 12. sjednici Državnog sudbenog vijeća održanoj 11. srpnja, dodaje DSV.

Riječ je o sutkinji zbog čijeg je višegodišnjeg nerada vise stotina predmeta palo u zastaru, među kojima je priličan broj slučajeva obiteljskog nasilja, piše u ponedjeljak Jutarnji list. Zagrebački dnevnik dodaje kako je prema službenim podacima Visokog prekršajnog suda zadnje četiri godine u zastaru palo 153 predmeta iz obiteljskog nasilja, dok je prema neslužbenim izvorima broj takvih predmeta veći.

"Tijekom 2015. i 2016. sutkinja Kovačić radno bi vrijeme provodila zatvorena u svojoj sobi, ali nije rješavala predmete i odbijala je sudjelovati u radu vijeća čija je bila članica. Tijekom 2017., 2018. i ove godine Kovačić bi došla na posao na početku radnog vremena, provela bi na Sudu oko pola sata, a tijekom zadnje dvije i pol godine nije riješila ni jedan spis. Kako je odbijala sudjelovati u radu tročlanog sudskog vijeća u koje je bila raspoređena, rad cijelog vijeća bio je otežan jer su trećeg suca, neophodnog za vijećanje i donošenje odluka, morali doslovno posuđivati iz drugih vijeća", piše Jutarnji list.

UHITILI JEDNU OSOBU Korumpiranu sutkinju morali izvlačiti iz sudnice, okupljeni burno reagirali

Prvi stegovni postupak protiv Antonije Kovačić pokrenut je početkom 2016. godine, a potom su protiv nje uslijedile još dvije prijave.

Sutkinja Kovačić suspendirana je sa sudačke dužnosti na tri mjeseca 18. srpnja te joj se od tog dana ne dodjeljuju novi spisi, dok su oni koji su joj ranije dodijeljeni, a još nisu pali u zastaru, raspodijeljeni drugim sucima. Sutkinja pod suspenzijom nema obavezu dolaziti na posao, ali ima pravo na polovicu sudačke plaće, dodaje Jutarnji list.

Antonija Kovačić natjecala se 2017. godine za predsjednicu Visokog prekršajnog suda, a u više navrata natjecala se i za sutkinju Ustavnog suda, te je 2010. godine ušla i u uži izbor.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar Zzzz
  Zzzz:

  Takvih sudaca ima koliko hoćete koji dozvoljavaju da ratni silovatelji i ubice slobodno šetaju i smiju se žrtvama u lice.

 • Jugovina:

  Tri godine je trajao stegovni postupak. Mogao je on otići u zastaru!

 • Avatar future Gohan
  future Gohan:

  Naravno fali jako zanimljiv dio o privelegiranim uhljebima u slučajnoj državi:" Na pitanje koliko će dugo biti pod suspenzijom, na Visokom nam prekršajnom sudu odgovaraju - sve dok ne primi pisanu odluku predsjednika DSV-a o razrješenju. Njezini kolege pretpostavljaju da ... prikaži još! će to potrajati jer su uvjereni da će Kovačić izbjegavati primiti odluku jednako kao što je godinama uspješno izbjegavala primiti poziv DSV-a o pokretanju stegovnih postupaka. Kad joj napokon i uruče pisanu odluku o razrješenju, sutkinja ima pravo u roku od 30 dana podići ustavnu tužbu protiv te odluke." - zakon, posebni za uljebe... mož ne raditi, ali plata ide.. gdje to ima, samo u Uhljebistanu, slučajnoj državi znana kao Rvatska... a svakom građanu koji izbjegava primiti sudsku odluku, ta odluka se izvjesi na oglasnu ploču suda, i smatra se da je uručena i postupa dalje, ali Uhljeb koji radi na sudu.. ne... zato smo 0 od države, žalost, i zato ljudi bježe glavom bez obzira...