Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ BRKAČ Ministarstvo čeka očitovanje, a bivše zaposlenice doma nižu optužbe

Ravnateljica doma za psihičke bolesnike optužena za mobbing

21.01.2009.
u 19:24

Gotovo idilična atmosfera u Brkaču, zaseoku nadomak Motovuna, u kojem je nedavno otvoren novi dom za psihički oboljele starije osobe, nipošto ne oslikava buru koja se podigla ondje nakon javnih optužbi nekolicine bivših zaposlenica.

To je bila ubožnica
Sve redom, a riječ je o čak četiri žene, upozoravaju na ravnateljicu Milenu Hrvatin. Priču o mobingu, zlostavljanju i maltretiranju u domu u Brkaču pokrenula je, podsjetimo, Monika Pesenti, socijalna radnica koja je tjedan dana prije isteka probnog roka, na Badnjak, dobila otkaz te je pod nadzorom bila primorana napustiti dom. Je li riječ doista o ravnateljci - troglavom zmaju, strahu i trepetu u Brkaču?

- Sve je to velika konstrukcija koja nema veze sa mnom i koja će, vjerujem, vrlo brzo biti raskrinkana - kaže za Večernji list ravnateljica Hrvatin, detaljno opisujući povijest doma i gradnju novog te tvrdi da je to nekad bila “ubožnica srednjeg vijeka, a danas je institucija 21. stoljeća”.

- Optužbe su koje je gospođa Pesenti izgovorila na moj račun monstruozne. Zgrozile su podjednako mene, ali i sve suradnike u domu, a posebno su uznemirile korisnike koji novine čitaju, tako da smo morali zatražiti pomoć naših psihijatara koji su mišljenje o tome dali i napismeno. To je bila točka na i problemima koje smo s Monikom imali - kaže ravnateljica, podastirući brojne spise koje je o slučaju vodila i kojih je, kaže, cijeli registrator.

- Tolerantna sam, spremna pomagati svima, čak sam i radila Monikin posao kako bih joj pomogla da se nagomilani zaostaci riješe, no ovo javno blaćenje prelilo mi je čašu strpljenja. Odlučila sam je kazneno prijaviti, a elemenata ću, vjerujte, imati dovoljno. Osim toga, tužit ću je za klevetu, a kada dobijem spor, odštetu ću namijeniti domu - rezolutna je ravnateljica. Dodaje kako su zbog otpuštene socijalne radnice probijali rokove za odgovore ministarstvu, rodbini korisnika nisu stizali dopisi, a vrhunac je - tvrdi M. Hrvatin - bio slučaj kada nije popratila boravak štićenice u bolnici, pa je ona nakon otpuštanja završila kući, umjesto u domu.

- Njezin demagoški nastup, drugačija vizija rada zbog koje je počela samoinicijativno mijenjati uhodane navike korisnika te prijevare u životopisu, naveli su me na tešku odluku - da joj se zahvalim.

Teška srca dala otkaz
Oskudijevamo sa stručnim radnicima pa mi je tim teže bilo odreći se socijalne radnice, ali kaos koji nam je napravila i šteta za korisnike nisu mi dali drugu mogućnost. Milena Hrvatin tvrdi da je zbog Monike Pesenti naglo skočio broj štićenika koji su morali biti hospitalizirani jer ih je svojim metodama rada uznemirava.

- Tražili smo od nje da prihvati norme rada koje su u domu uvriježene, no nije išlo. Mogla sam se nositi s optužbama na osobnoj razini, ali ne i kada su postale opasne za štićenike zbog neodgovarajućih metoda gospođe Pesenti, rezolutna je ravnateljica Hrvatin koja, kaže, ostaje pri svojoj odluci.


Sestra Valentina nas je prokazivala i uhodila

Šest mjeseci koje sam provela radeći u Brkaču za mene su među težim razdobljima života. Posao medicinske sestre koji volim radila sam pod stresom, noću plakala, a cijelo sam vrijeme gledala i druge žene koje su također plakale na poslu. Raditi ondje uistinu je povlastica jer su uvjeti odlični, ali ne po cijenu da sam žrtva žene koja me zlostavlja - kaže Silvija Žužić, medicinska sestra. - Ravnateljica ima svoju mrežu poslušnika i poltrona koji za nju obavljaju sve prljave poslove. Glavna je sestra Valentina Lukež (odnedavno postavljena u upravno vijeće doma, op. a). Ona naprosto ne trpi savjet ni sugestiju. Nije dovoljno stručna, a svoje propuste prikriva izmišljajući naše - priča Silvija. - Tko radi, taj i griješi, i svakome se može dogoditi pogreška. Valentina nas je prokazivala, a slijedile su opomene. Nikada nismo imali prilike prije opomene izreći svoj stav ili obrazložiti događaj. Istodobno, kada je Valentini iz smjene nestala štićenica, nitko nije rekao ni slova - prisjeća se Silvija. Najteže su joj - dodaje - padale situacije na tjednim sastancima na kojima je ravnateljica prozivala krivce, a ona često bila na meti. - Čak me je i pred gostima koji bi dolazili prokazivala kao najveći problem u domu. Silvija nije jedina, svoje priče imaju i Anka Kalčić, koja je, podnijevši prijavu protiv ravnateljice, prošla dodatnu torturu, te Nada Handal. Gordana Šišović navodno je među revoltiranima, ali nije željela ponoviti svoje optužbe.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije