Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽENEVA

Rasulo na pregovorima o Siriji, na terenu bijesni rat

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
02.02.2016.
u 23:39

Izaslanstvo režima Damaska je dulje od 2 sata razgovaralo s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom koji se s oporbom sastao u ponedjeljak

Razgovori o Siriji u Ženevi puštaju vodu na sve strane, predstavnici režima tvrde da nemaju partnera za pregovore, dok oporba ne želi pregovarati dok se ne provedu trenutačne mjere zaštite civila i optužuje međunarodnu zajednicu da je slijepa na tu tragediju.

Izaslanstvo režima Damaska je dulje od 2 sata razgovaralo s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom koji se s oporbom sastao u ponedjeljak. Nakon razgovora je vođa izaslanstva, sirijski veleposlanik u UN-u Bašar al-Džafari, rekao da je još u tijeku pripremna faza i da još ne znaju s kime će pregovarati. Ponovio je da suprotna strana nije ozbiljna. Damask i njegovi saveznici smatraju Izaslanstvo Visokog pregovaračkog odbora (HCN) teroristima.

Staffan de Mistura je u ponedjeljak objavio da su pregovori službeno počeli, ali je al-Džafari danas rekao da je prerano za neizravne pregovore izaslanstava sirijske vlade i oporbe u odvojenim prostorijama.

"Nalazimo se u pripremnoj fazi prije službenog pokretanja neizravnih pregovora", rekao je Džafari novinarima nakon sastanka s de Misturom.

UN-ov izaslanik za švicarsku je TV postaju RTS dopustio je mogućnost potpunog neuspjeha pregovora, ali i naglasio kako bi to ostavilo Siriju bez ikakve nade.

Na novinarsko pitanje da li bi ženevski pregovori mogli završiti potpunim neuspjehom, de Mistura je odgovorio - "To je uvijek moguće, osobito nakon pet godina užasnog rata, u situaciji u kojoj se strane uzajamno mrze i u kojoj vlada golemo nepovjerenje".

"Dogodi li se i ovaj put neuspjeh, nakon što smo pokušali s dvjema konferencijama u Ženevi, za Siriju više neće biti nade. Pod svaku se cijenu moramo pobrinuti da do neuspjeha ne dođe", rekao je Staffan de Mistura.

Sirijski crveni križ je danas uputio međunarodnu humanitarnu pomoć pobunjeničkom gradu koji je pet mjeseci u okruženju režimskih snaga.

Ukidanje opsade sirijskih gradva je glavni zahtjev za pokretanje neizravnih pregovora u Ženevi između režima i oporbe.

Oporba pokretanje pregovora pod okriljem UN-a, osim prekidom opsade, uvjetuje i prekidom bombardiranja civila, oslobođenjem zatvorenika i upućivanjem humanitarne pomoći.

>> Putin jača snage ISIL-a u Siriji

>> London: Rusija pokušava u Siriji uspostaviti mini državu za Asada

Komentara 4

OO
oooooooooo
04:28 03.02.2016.

sva oporba pregovara jedino su kurdi zauzeti oslobadjanjem sirije pa nemogu stic a nitko ih I nezove,cini mi se da je ova izvozna demokracija malo drugcija nego na zapadu

Avatar superhik74
superhik74
15:47 03.02.2016.

Al-Nusra (Al-Qaida), Al-islamia, ISIL i ostala "umjerena oporba" jesu u rasulu pa ne znaju kako bi dobili na vremenu dok im "demokratski zapad" ne posalje pojacanje I oruzje.

MA
medjimurec_at
07:48 04.02.2016.

Kolko ja kuzim , Asad je LEGALNO izabrani predsjednik Sirije i neznam sta se tu ima pregovarat . Ocistit zemlju od ISILA i razno raznih frakcija , vratit im njihove izbjeglice, provest nove izbore i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije