Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA S IZLIJEVANJEM KORITA

Poplavljene kuće, rekordni vodostaji, Korana kod Karlovca već nadomak 8 metara

Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/57
14.05.2019.
u 22:37

Mrežnica bilježi najveći vodostaj od 1959. godine, a poplavljeno je 20-ak kuća na dugoreškom području

Korana je kod Karlovca prema podacima za 23 sata bila na 799 cm, vodostaj raste iz sata u sat pa je proglašeno izvanredno stanje. U Hrvatskoj Kostajnici cijelu su noć trajali radovi na gradnji kilometar duge box barijere koja bi trebala zaštiti najugroženije dijelove grada od vrha vodenog vala Une. Iako je vodostaj rijeke Une na području Pounja još uvijek u porastu, neposredne opasnosti od poplave za stanovnike Hrvatske Kostajnice još uvijek nema. 

Situacija u Hrvatskoj Kostajnici pod kontrolom je, kuće se brane u najnižem dijelu grada uz rijeku Unu. Najveći su problem zaobalne vode koje probijaju iz šahtova. Na terenu u Hrvatskoj Kostajnici brojni su vatrogasci, pripadnici Crvenog križa i HGSS-a. Na ispomoć kolegama došli su članovi DVD-a Sisak, DVD-a Oroslavje, DVD-a Majur, DVD-a Kutina, Donji Kukuruzari itd.

Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela
1/9

– Očekujemo da će vodostaj biti viši od procijenjenog i očekujem da su pred nama još 24 sata velikog posla. Sve su službe na terenu i kontroliramo situaciju – kazao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić

Sve o nevremenu koje je zahvatilo Hrvatsku možete čitati OVDJE. Fotografije poplava možete nam slati na javi@vecernji.net.

Tijek događaja:

22:35 - Iako je porast vodostaja usporen, Una kod Hrvatske Kostajnice i dalje raste dva do tri centimetra na sat, pa su sve službe zaštite i spašavanja u punoj pripravnosti. Najkritičnije je u Ulici Nine Marakovića, gdje je voda ušla u neka dvorišta i do pragova kuća.

- Stanje još uvijek nije kritično i niti jedna kuća još nije poplavljena. Na najkritičnijim su mjestima već ranjje postavljene tzv. box barijere i zečji nasipi, a pripadnici civilne zaštite i drugih službi obilaze teren i po potrebi učvršćuju nasipe. Kako bi izbacili vodu iz nekih dvorišta, crpke su u stalnom radu. Organizirali smo dežurstva tijekom cijele noći, pa vjerujemo da nas voda neće iznenaditi - rekao je za Hinu kostajnički gradonačelnik Dalibor Biščan

Zbog velikih količina oborina voda iz kostajničkog vodovoda je još uvijek zamućena, pa su iz gradskog Komunalca upozorili mještane grada Kostajnice i općina Majur i Donji Kukuruzari, koji su priključeni na izvor Pašina vrela, da i nadalje prokuhavaju vodu

22:10 - Una je u Hrvatskoj Kostajnici narasla u 22 sata do 452 cm pa je na snazi izvnaredno stanje. Korana je na 798 cm u Karlovcu, a Kupa je već dva sata na 777 cm. 

20:05 - Vodostaji u Karlovcu sve su bliži osam metara. Korana je u 20 sati bilježila 795 cm, a Kupa 776. Una je u Kostajnici  porasla za tri cm u odnosu na prethodni sat - 448 cm. Dobra vijest stiže iz Sunje gdje je vodostaj rijeke Sunje posljednjih sati u padu i sada iznosi 206 cm. 

19:10 - Vodostaji i dalje polako rastu po nekoliko centimetara. Korana je u Karlovcu na 793 cm, a Kupa na 775 cm. Una u Kostajnici bilježi 445 cm.

18:16 - Korana u Karlovcu i dalje raste, vodostaj  je na 790 cm. Isto je i s Kupom koja je u 18 sati bila na 773 cm. Raste i dalje i Una u Kostajnici, izmjerena su 444 cm.

17:15 - Korana je u Karlovcu sada na 788 cm, a Kupa na 771 cm. Vodostaji rastu pa je i dalje izvanredno stanje. A izvanredno stanje uskoro bi moglo biti proglašeno i u Kostajnici gdje je Una stigla do 442 cm.

16:20 - Korana u Karlovcu i dalje raste, prema podacima za 16 sati bila je na 784 cm. I dalje je proglašeno izvanredno stanje. Povisio se i vodostaj Kupe - za tri cm (769). Una je kod Kostajnice porasla na 439 cm, a Sunja je u istoimenom gradu pala na 223 cm. No, i dalje su na snazi izvanredne mjere.  

15.55 - Velika bujica vode, uzrokovana činjenicom da je čak 100 mm kiše palo po čitavoj Hrvatskoj, uzrokovalo je bujanje rijeka na karlovačkom, dugoreškom, sisačkom području.

- U Karlovačkoj je županiji 21 cesta pod vodom, tijekom utorka situacija se smirila na ogulinskom i slunjskom području, gdje je Korana imala svoj najveći, tisućljetni vodostaj, tako da je utorak najkritičniji na karlovačkom području gdje je 20 kuća poplavljeno. Mrežnica i Korana ovoga su puta pokazala svoje ekstremne vodostaje, posebno Mrežnica u Mrzlom Polju i upravo su te dvije rijeke poplavile tih 20-ak kuća. Mrežnica bilježi najveći vodostaj od 1959. godine. Na terenu smo, u kontaktu i sve službe čine kako bismo situaciju imali pod kontrolom – kazao je Damir Jelić, karlovački župan koji je s ministrom Tomislavom Ćorićem, šefom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, te gradonačelnicima Karlovca Damirom Mandićem obišao poplavljena područja. Brigu za područje Duge Rese iskazao je i Tomislav Boljar, prvi čovjek grada koji je kazao kako je Mrežnica u dijelu svoja toka pokazala nepredvidivost koju nadležni moraju analizirati.

- Stanovnici naselja uz Kupu u ovom slučaju obranjeni su, voda im nije došla do kuća, potopljene su neke prometnice, a izgrađeni nasipi uz Kupu pokazali su se više nego opravdanima. U dijelu naselja uz Koranu i Mrežnicu u Karlovcu; u Logorištu, Maloj Švarči, Mostanju, voda je mještanima ušla u dvorišta, podrume kuća, a vatrogasci ih čitavo vrijeme ispumpavaju.

VIDEO  Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela:

- Koncentrirano smo na Koranu i Mrežnicu koje su branjene box barijerama. Na desetak lokacija ispumpavamo vodu iz dvorišta i podruma. Iako ne očekujemo da će biti potrebne evakuacije, dovoljno smo ozbiljni da imamo u pripremi i taj scenarij, tako da je sva skrb za mještane osigurana dok se situacija ne smiri.Po podacima koje imamo do kraja utorka, tijekom srijede, situacija bi se trebala stabilizirati – kazao je Damir Mandić. Ministar Ćorić kazao je da se sustav box barijera u Karlovcu pokazao jako dobrim, te da je zbog njega daleko manje kuća poplavljeno u odnosu na prošle poplave.

- Taj smo model lani primijenili i u Hrvatskoj Kostajnici i tamo je stoga situacija pod kontrolom. Na terenu je 100 djelatnika Hrvatskih voda, još toliko članova Javne vatrogasne postrojbe, a u pričuvi je postrojba Hrvatske vojske, iako vjerujemo da neće biti potrebe zvati ih u pomoć - kazao je ministar Ćorić u Karlovcu. Zoran Đuroković, kazao je da će ove godine Hrvatska Kostajnica prvi puta biti obranjena od Une zahvaljujući box barijerama koje su tamo postavljene. - Stožer je spreman za dolazak vodenoga vala i za obranu od poplave i Jasenovca, Lekenica, H. Kostajnice, karlovačkog područja – dodao je Đuroković.

15.09 - Prema podacima od 15 sati Korana je kod Karlovca narasla na 780 cm, zbog čega je za tu točku proglašeno izvanredno stanje.

Una je kod Kostajnice porasla na 437 cm, a Sunja je pala na 226 cm. Kupa je kod Karlovca porasla na 766 cm.

14.45 - U Karlovcu već 30 godina nije osmišljen cjeloviti sustav obrane od poplava - rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Dodao je da je situacija pod kontrolom. Za koji sat uvest će se izvanredno stanje vezano za Koranu kod Karlovca.

Iz Hrvatskih voda izvijestili su da se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja rijeka na području Hrvatske, uključujući i najugroženija područja oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice. U protekla 24 sata pale nove značajnije količine oborina koje su utjecale na daljnji porast vodostaja rijeka, osobito Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i Une. No, iz Hrvatskih voda ističu kako se u iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja.

14.40 - Karlovački gradonačelnik Damir Mandić rekao je nakon sjednice stožera da u ovom trenutku ne bi trebalo doći do evakuacija, ali i da su dovoljno ozbiljni i odgovorni da u sljedećih desetak sati ništa ne prepuštaju slučaju.

Župan Damir Jelić rekao je da je Korana na slunjskom području rekordna, kao i Mrežnica u Mrzlom Polju. Jelić je rekao da je težište na Karlovcu te da je 20-ak kuća bez obzira na sve njihove mjere potopljeno.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je kako očekuju da će se tijekom sljedećih sati situacija stabilizirati. Vojska je u pričuvi, ali se čini da ih neće biti potrebno dodatno aktivirati. Dodao je da su s ovim problemom suočeni posljednjih više desetljeća te da mu se nije sustavno prilazilo, ali da se sad to čini.

- Realno je da do kraja 2023. isfinanciramo sve iz operativnog programa - rekao je na pitanje novinara kad bi se moglo očekivati to trajno rješenje.

14.10 - Prema podacima od 14 sati Una je kod Kostajnice porasla na 435 cm, a Sunja je pala na 228 cm.

Kod Karlovca Kupa je porasla na 763 cm, a Korana na 775. Za te četiri točke na snazi su izvanredne mjere, iznad čega je još samo crveno, izvanredno stanje.

14.00 - Sava je u Slavonskom Brodu za samo 24 sata narasla više od metra, pa je danas u 13 sati vodostaj iznosio 558 centimetara. To znači kako još nije dosegnuta granica od 750 cm prilikom koje dolazi do proglašenja redovnih mjera obrane od poplava. Ipak, nastavi li Sava ubrzano rasti, neće dugo trebati da se podigne do te razine. Današnja mjerenja pokazala su kako razina rijeke u Slavonskom Brodu raste 9 cm, a u Slavonskom Šamcu čak 14 cm na sat.

Stožer Civilne zaštite izdao je upozorenje u kojem stoji kako se, sukladno prognozama DHMZ-a, narednih dana očekuje značajan porast vodostaja rijeke Save do razine redovnih mjera obrane od poplava te vrlo brzo rast vodostaja lateralnih kanala (istočni lateralni kanal Jelas polje, zapadni lateralni kanal Biđ polje i Glogovica).

- Molimo da u stanje pripravnosti stavite vaše stožere civilne zaštite, vatrogasne postrojbe i druge službe te postrojbe civilne zaštite za slučaj potrebe žurnih intervencija - piše u upozorenju koje je općinama Sibinj, Oriovac, Vrpolje, Donji Andrijevci i Garčin te gradu Slavonskom Brodu izdao Stjepan Bošnjaković, načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije. On je pojasnio kako ipak, bez obzira na kišu, ne očekuju veći vodostaj od 750 cm.

Zbog kiše koja pomalo, ali skoro neprekidno pada, Orljava je u blagom porastu. Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Orljave u Požegi danas (utorak) u 13 sati bio je u stagnaciji, dok je kod Frkljevaca iznosio 130 cm i rastao brzinom od 6 cm na sat. Zbog obilnih padalina došlo je do zamućenja izvorišta Veličanka pa su građani pozvani da obavezno prokuhavaju vodu ukoliko primijete da je mutna.

13.40 - Karlovački gradonačelnik Damir Mandić za Hinu je rekao da su vodostaji rijeka Korane i Kupe iznad ranije procijenjenih vrijednosti. 

"Najgora je situacija na području Mostanja, Logorišta, Male Švarče i Turnja", kazao je Mandić dodavši da boks barijere postavljene na tom području daju svoje rezultate te da se voda koja se izlila crpi pumpama i vraća u korito. 

Načelnik Stožera civilne zaštite u Dugoj Resi Boris Škrtić kazao je Hini da se rijeka Mrežnica izlila iz korita na mnogim mjestima na području Varoša, Mrzlog Polja i Svetog Petra te da je ušla u pet obiteljskih kuća. Na mjernoj postaji Juzbašići Mrežnica je u 13 sati dosegnula 341 cm. 

"Poplavljeni su podrumi kuća i prizmeni dijelovi, ali nije bilo potrebe za evakuacijom stanara", kazao je Škrtić i dodao da kuće od poplave brane vatrogasne snage.

Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela
1/8

13.18 - Vrh vodenog vala se u Kostajnici očekuje oko 15 sati. Prema sadašnjim podacima vodostaj ipak neće prijeći 450 centimetara.

Rudolf Mađarić stanovnik je Ulice Kuljani koja redovno bude pod vodom. Ove godine su boksovi pomogli, dosad su, kaže, odlični. Da nije bilo boksova smatra da bi voda već bila u dvorištu. 2014. bio je 70 cm pod vodom.

- Ove godine to neće biti. Nadam se da će ovi boksovi spriječiti ulazak. Zasad vode nema u kući - rekao je Mađarić.

13.09 - Prema podacima od 13 sati Una je kod Kostajnice porasla na 432 cm, a Sunja je pala na 231 cm.

Kod Karlovca Kupa je porasla na 759 cm, a Korana na 771.

Pogledajte video iz Kostajnice:

12:36 - Rijeka Una izlila se na području Hrvatske Kostajnice

Snimio: Danijel Prerad

12.26 - Trenutačna je situacija da imamo mali rast Une što je promjena s obzirom da je rasla 20 centimetara po satu. Sve službe su na raspolaganju - rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Bišćan i dodao da su za sada uspjeli obraniti sve kuće. 

Snimio: Danijel Prerad

12:18 - Vodostaji u 12 sati:
Korana - 766 cm
Kupa - 756 cm
Una - 429 cm
Sunja - 235 cm

11.30 – Situacija u Hrvatskoj Kostajnici pod kontrolom je, kuće se brane u najnižem dijelu grada uz rijeku Unu. Očekuje se daljnji rast vodostaja, a vrhunac bi trebao biti predvečer. Najveći su problem zaobalne vode koje probijaju iz šahtova. Na terenu u Hrvatskoj Kostajnici brojni su vatrogasci, pripadnici Crvenog križa i HGSS-a. Na ispomoć kolegama došli su članovi DVD-a Sisak, DVD-a Oroslavje, DVD-a Majur, DVD-a Kutina, Donji Kukuruzari itd.

Tatjana Dobranić Kardaš iz Hrvatskih voda ocijenila je situaciju u Hrvatskoj Kostajnici zadovoljavajućom jer su na vrijeme počele pripreme za visoki vodostaj. Očekuje se da će maksimalni vodostaj u konačnici biti manji od najavljenog. Dodaje kako je Una uzvodno od Kostajnice počela stagnirati.

10.43 – Borba s poplavama u Hrvatskoj Kostajnici

Snimio: Danijel Prerad

10.30 – Korana je od 7 sati ujutro do 10 sati narasla za 20 centimetara i nastavlja rasti. I Kupa raste. Vodostaj u 10 sati iznosio je 747 centimetara.

Una je u Hrvatskoj Kostajnici bila na 419 centimetara, a vodostaj Sunje u padu je te trenutačno iznosi 244 centimetra.

10.13 – Očekujemo da će vodostaj biti viši od procijenjenog i očekujem da su pred nama još 24 sata velikog posla. U ovom trenutku imamo osam zatvorenih cesta na području grada Karlovca. Sve su službe na terenu i kontroliramo situaciju – kazao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić

Dodao je da su maksimalno koncentrirani na to da brane kuće. Rekao je i kako u ovom trenutku nema poplavljenih kuća

Župan Damir Jelić kazao je kako je trenutačno zatvoreno 18 cesta na području županije. Kazao je i kako se u iduća dva do tri sata očekuje prolazak vala kroz Dugu Resu.

Snimila Snježana Bičak

10.10 – Premijer Andrej Plenković kazao je kako najviše pozornosti treba obratiti na Hrvatsku Kostajnicu te da će onamo otići ministar Tomislav Ćorić

– To su gradovi i općine navikli na visoke vodostaje, ali treba biti budan i pratiti kretanja – je.

9.50 – Najnovije informacije HAK-a o zatvorenim prometnicama:

Zbog poplava prekinut je promet na prometnicama:

– DC36 Karlovac – Šišljavić, u mjestima Koritinja, Gradec Pokupski i Lijevo Sredičko
– DC47 Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestima Kuljani i Zamlača
– ŽC3201 Donja Mlinoga – Jabukovac
– ŽC3231 Glina-Veliki Obljaj u mjestu Šibine
– ŽC3223 Topusko – Maljevac u mjestu Staro Selo
– ŽC2201 Hrastovica – Zelena Dolina.
Zbog izlijevanja vode na cestu vozi se usporeno na DC1 kod mjesta Prijeboj.

9.38 – Na rijekama Uni u Hrvatskoj Kostajnici, čiji je vodostaj u utorak u 9 sati iznosio 419 cm, te Korani u Karlovcu s vodostajem od 747 cm proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a iz Hrvatskih voda kažu da je najteže stanje u Kostajnici. 

– Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje – izjavio je jutros za Hrvatski radio Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije.

Una je jutros na razini od 419 centimetara, a njen vodostaj iz sata u sat raste između tri i šest centimetara. – Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine – rekao je Čavlović i dodao da se radi sve kako Una ne bi ugrozila ljude.

U odnosu na jučer u 18 sati, vodostaj rijeke Korane u Karlovcu porastao je za više od 100 cm te prema zadnjim mjerenjima iznosi 747 cm. Prema podacima Hrvatskih voda, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava kao i na Uni u Hrvatskoj Kostajnici.

Porastao je i vodostaj Kupe u Karlovcu, pa je jutros iznosio 735 centimetara, a na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

9:15 – Vjetar je i tijekom noći stvarao probleme. Stablo je palo na javni WC i vozilo hitne pomoći. Više pročitajte ovdje.

Voda nije za piće

– Prognoze nisu dobre, u utorak i srijedu očekujemo još 50 do 100 mm kiše u kontinentalnim dijelovima Hrvatske plus puno kiše u Bosni i Hercegovini, što će dalje utjecati na rast vodostaja Une – rekao je nakon sinoćnje sjednice Kriznog stožera u Hrvatskoj Kostajnici generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Voda u Hrvatskoj Kostajnici već treći dan nije za piće, a opskrba stanovnika obavlja se cisternama.

– Predviđanja su Hrvatskih voda i informacije iz susjedne Bosne i Hercegovine da se trebamo pripremiti na vrlo velike vodostaje, koje će nam potopiti trafostanice pa ćemo morati isključivati električnu energiju. Stoga smo pozvali stanovnike da pripreme hranu i čistu vodu za nekoliko dana te pripreme ručne lampe. Stanovnici ulica Kavrlja, Nine Marakovića i Unske ulica trebaju stvari prebaciti na visoko ili na kat kuće, no oni to već znaju – rekao je sinoć gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Na području Sisačko–moslavačke županije jučer je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Sunji u Sunji. Rijeka se izlila i poplavila poljoprivredna zemljišta te došla do nekoliko desetaka objekata. Prema informacijama načelnika općine, voda nije ušla u same stambene objekte iako su dvorišta i pomoćni objekti pod vodom. Srećom, od sinoć je vodostaj Sunje opao za 15 cm te se voda počela povlačiti. Predviđa se kako će uskoro biti ukinuto izvanredno stanje obrane od poplava.

Voda se povukla i s državne ceste Sisak-Sunja koja je od jutros prohodna za promet. Zbog poplava prekinut je promet državnom cestom Hrvatska Kostajnica-Dvor (DC47) u mjestu Kuljani. Zatvorena je i državna cesta DC224 Sisak – Sunja u mjestu Šibine.

Prekinut je i promet županijskom cestom Glina – Veliki Obljaj (ŽC3231) u mjestu Šibine, kao i županijskom cestom Topusko –Maljevac (ŽC3223) u mjestu Staro Selo. Ne vozi se i županijskom cestom Hrastovica – Zelena Dolina (ŽC2201). Zbog izlijevanja vode na cestu vozi se usporeno na DC1 kod mjesta Prijeboj.

Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Korane u Karlovcu u 7 ujutro iznosio je 734 centimetra, što znači da su na snazi izvanredne mjere od poplava. 

Poplave u Sunji

Komentara 18

DU
Deleted user
08:55 14.05.2019.

junkerovkaputzapovlačenje: pa kaj nije amsterdamska duvačka koalicija za obnovu Gunje plaćala kvadrat obnove 1.700E i više? Halo! Gunja!

Avatar Robinzon
Robinzon
09:13 14.05.2019.

Prikazani video nema veze sa Hrvatskom Kostajnicom.

Avatar anti_komunist
anti_komunist
08:59 14.05.2019.

sad ce u pomoc priskociti inicijativa mladih, centar za mirovna laprdanja te ostali antifa skojevci iz razno raznih niskoristi udruga.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije