Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE BIVŠIM MINISTRIMA KULTURE

Rasprava odgođena jer je Zlatar Violić bolesna, postupak će se opet razdvojiti

Andrea Zlatar Violić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
30.05.2018.
u 13:32

Prema optužnici, Zlatar Violić se tereti da je podigla oko 146.000 koje je beskamatno koristila za privatne potrebe, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine

Prvo je bila riječ o spojenom postupku. Pa razdvojenom. Pa opet spojenom. A sada će ga opet razdvojiti. Tako stoje stvari sa suđenjem bivšim HNS-ovom ministrima kulture Berislavu Šipušu i Andrei Zlatar Violić.

Njima je na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje, no početak je odgođen jer se na sudu nije pojavila Zlatar Violić. Kako se doznaje, ima ozbiljnih zdravstvenih problema te je hospitalizirana, zbog čega će se postupak u odnosu na nju najvjerojatnije ponovo razdvojiti. Kada je istraga protiv bivših ministara kulture pokrenuta, oboje su bili njome obuhvaćani. No zbog zdravstvenih problema Zlatar Violić, postupak je tijekom istrage razdvojen u odnosu na nju, pa je prvo podignuta optužnica protiv Šipuša, a zatim i protiv Zlatar Violić, koja je zbog onog što joj se stavlja na teret u ožujku 2015. podnijela ostavku.

Andrea Zlatar Violić
1/2

Kada joj se zdravstveno stanje popravilo, postupci su u rujnu lani ponovo spojeni, a u međuvremenu je spis dodijeljen i novom sucu, jer je prijašnji otišao na Vrhovni sud. Sada će postupci po svemu sudeći opet biti razdvojeni, a USKOK tereti Zlatar Violić da je službenom karticom podizala gotovinu i plaćala privatne račune, čime je proračun oštetila 99.000 kuna, dok je 159.000 tako podignutog novca vratila mjesečnim obustavama na plaću te uplatama u blagajnu Ministarstva kulture. Prema optužnici, Zlatar Violić se tereti da je podigla oko 146.000 koje je beskamatno koristila za privatne potrebe, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine. Još gotovo 100.000 kuna Zlatar Violić je prema tvrdnjama USKOK-a potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sličan obrazac ponašanja imao je i Šipuš koji ju je naslijedio na ministarskoj funkciji, a njega se tereti da je u gotovini podigao 17.800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je na privatne troškove u ugostiteljskim objektima i trgovinama, plaćajući kreditnim karticama, potrošio nešto više od 64.000 kuna. I on je nešto od tog novca vratio, oko 14.000 kuna, također obustavama na plaću i uplatama na blagajnu Ministarstva kulture, pa ga se tereti da je proračun oštetio za 68.600 kuna. Oboje bivših ministara niječe krivnju.

 

Komentara 14

Avatar majmunranko
majmunranko
13:58 30.05.2018.

Ma dajte, Nijemcima je trebalo dvije godine za donijeti presudu protiv antifašističkih ubojica za sjekirom za slučaj star više od 30 godina, u suludo kompliciranom procesu, a ovdje gdje je pijana frljićevka direktno krala lovu s bankomata ni nakon četiri godine nema kraja rasprave? Eto, i sad vi budite protiv lustracije.

Avatar Observer
Observer
13:48 30.05.2018.

...bolesna , pa otrijeznit ce se valjda !

DU
Deleted user
13:42 30.05.2018.

..spojen-razdvojen,spojen-razdvojen pa spojen-razdvojen odgođen..al imamo meštre u pravosuđu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije