Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRBIN U PROBLEMIMA

Ranko Ostojić želi voditi SDP: 'Mi smo stranka starih, a takvima najviše odgovara njegova antifašistička retorika'

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
02.09.2020.
u 10:33

- I ne treba zaboraviti da većina naših članova ima više od 65 godina, a takvima Ostojićeva antifašistička retorika najviše odgovara - zaključuje naš izvor.

Za nasljednika Davora Bernardića borit će se ipak pet kandidata. Doslovce u ponedjeljak, u pet do ponoći, svoju je kandidaturu e-mailom predao i bivši ministar unutarnjih poslova i šef splitsko-dalmatinskog SDP-a Ranko Ostojić koji je "sreću okušao" i na prošlim unutarstranačkim izborima, ali nije prošao. Pobijedio je Bernardić.

Tada, prije četiri godine, Ostojiću je šef kampanje bio saborski zastupnik Peđa Grbin koji je danas i sam kandidat za šefa SDP-a. I koji je po mnogima, do jučer, u konkurenciji s Mirelom Ahmetović, Željkom Kolarom i Marinom Percanom slovio za favorita izbora. Međutim, ulaskom Ostojića u utrku stvari se ipak bitno mijenjaju. A izbori u SDP-u, koji će se održati 26. rujna, postaju doista najneizvjesniji u povijesti Iblerova trga.

Neretvanci kao okidač

Ulazak Ranka Ostojića u utrku ipak je iznenađenje jer je jasno da njegova kandidatura otežava položaj Peđi Grbinu. Sam Ostojić zadnjih je dana isticao kao prepreku za svoju kandidaturu činjenicu da ne želi štetiti svom bivšem šefu kampanje. Jučer oko 16 sati Ostojić je predao svoju kandidaturu za člana Predsjedništva stranke, ali samo osam sati kasnije naglo se predomislio. Kako je sam kazao u kratkoj izjavi Hini, okidač za takvu iznenadnu odluku bila mu je jučerašnja konferencija tzv. neretvanske skupine koja okuplja mlade SDP-ove gradonačelnika i načelnike, za koju se očekivalo da će javno dati potporu Grbinu.

Međutim, iako većina "neretvanaca" doista i navija za Grbina, javna potpora tom kandidatu ipak je izostala jer očito nisu sigurni da će Grbin sigurno i pobijediti. A kalkuliranje je nešto što se u SDP-u, izgleda, prenosi "s koljena na koljeno".

- Kandidirao sam se u roku koji je naznačen, nakon presice klana koji tvrdi da je protiv klanova. Isti oni koji su do jučer podržavali Peđu Grbina sada podržavaju samo sebe - pojasnio je Ranko Ostojić svoje motive za ulazak u utrku za novog predsjednika SDP-a.

Njegov potez, koliko god je dio ljudi u stranci iznenadio, pogotovo one koji su stali uz Grbina, onima s "druge strane" i nije nešto prešokantno.

- Uvjeren sam da je Ostojića razljutilo što je Grbin izveo blitzkrieg sa Sinišom Hajdašem Dončićem i kandidirao se bez da se s njim konzultirao. Očito je da je on imao te ambicije kao i prije četiri godine i da je čekao priliku da opet istakne kandidaturu iako je podgrijavao priču da to neće napraviti. Motiv je našao u neretvanskoj skupini iako je svima jasno da je to samo alibi- kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

Uvjeren je da Ostojić nema velikih šansi za ulazak u drugi krug, a da je njegovom kandidaturom gotovo izvjesno da sada u drugi krug ulazi kandidat Željko Kolar iza kojeg stoji većina aktualnih šefova županijskih organizacija SDP-a.

- Kolaru rastu šanse. Uvjeren sam da ulazi u drugi krug kao kandidat s najviše glasova, a to je psihološka prednost koja uvijek dobro dođe. Ostojić može dobiti nešto, ali nedovoljno za pobjedu - uvjeren je naš izvor iz vrha SDP-a.

Treba mudrije birati

Naš drugi sugovornik, odlično upoznat sa situacijom u stranci, kaže pak kako ne bi tek tako u startu odbacivao Ranka Ostojića iz igre i kako ima jako puno članova koji sada vide da su prije četiri godine, kada je Ostojić također bio kandidat, trebali puno mudrije birati.

- Jedan od njih sam i ja, tada sam stao uz Orsata Miljenića, a danas mi je jasno da sam pogriješio - kaže naš izvor i dodaje kako je Ostojić svoj kandidat iza kojeg ne stoji nitko, ali koji može dobiti članove na konto svoje odlučnosti, srčanosti i energije.

- I ne treba zaboraviti da većina naših članova ima više od 65 godina, a takvima Ostojićeva antifašistička retorika najviše odgovara - zaključuje naš izvor.

 

Komentara 12

SV
sveznam1
11:04 02.09.2020.

vi ste stanka anarhije i rasula..

ZE
Zeneka
11:06 02.09.2020.

"većina članova starija je od 65", nakon ove činjenice sve je jasno, imamo stranku za 21.st.!!

DU
Deleted user
10:56 02.09.2020.

Koliko te plaća britanska ambasada, samo za ovo podčinjavanje Hrvata u vlastitoj državi "migrantima" koji u velikim brojevima nose oružje i vojne karte po Hrvatskoj danas? Koliko te plaća?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije