Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ranko Ostojić

Poštujem Orepića iako ga ne poznajem, bili smo suborci '91.

Ranko Ostojić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
21.01.2016.
u 15:49

Sinoć u 21.12 sati prešli smo brojku od 600.699 osoba koje su od početka krize do danas prošle kroz Hrvatsku. Mi smo tranzitna zemlja. Dublinski postupak mora biti proveden u prvoj zemlji ulaska, a sve mora biti riješeno na granici Grčke i Turske', rekao je Ostojić o imigrantskoj krizi

Ministar unutarnjih poslova na odlasku Ranko Ostojić održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o izbjegličkoj krizi i o rezultatima rada Ministarstva unutarnjih poslova u njegovu mandatu, a osvrnuo se i na predloženog kandidata za ministarstvo MUP-a Vlahu Orepića iz Mosta, piše N1.

''Sinoć u 21.12 sati prešli smo brojku od 600.699 osoba koje su od početka krize do danas prošle kroz Hrvatsku. Očito je da sam plan EU i svi napori koji su rađeni preko naše kontaktne točke ne daju takve rezultate i sve više zemalja koristi mogućnost da suspendira Schengen i uvodi granične kontrole. To je isto napravila i Austrija i zato je važno da vas izvijestim o tome hoće li Hrvatska provoditi ograničenja na ruti, odnosno mijenja li to našu situaciju. Podsjećam da sam 22. rujna vrlo precizno rekao da sve ovisi o Njemačkoj i da Hrvatska neće dopustiti da postane hot-spot. Mi smo tranzitna zemlja. Dublinski postupak mora biti proveden u prvoj zemlji ulaska i sve mora biti riješeno na granici Grčke i Turske'', rekao je Ostojić.

''Neki otkrivaju toplu vodu pa poput Karamarka i Kovača ponavljaju moje riječi'', rekao je Ostojić.

''Kako su zemlje uvele ograničenja – i Slovenija i Austrija traže profiliranje osoba na ruti. Ne samo za osobe koje ne dolaze iz zemalja zahvaćenih ratom već se traži da izbjeglice potpišu izjavu u kojoj zemlji žele azil. Austrijska vlada donijela je odluku do koje je mjere spremna ograničiti broj onih koji bi tražili međunarodnu zaštitu u Austriji. Taj isti potez očekuje se od Slovenije, a i Hrvatska je obavijestila zemlje na ruti da postupa na isti način'', rekao je Ostojić.

''Želim naglasiti da je to suprotno međunarodnim konvencijama jer nema mogućnosti provjere, osim u zemlji iz koje dolaze, daje li netko isti podatak i je li točan. Pitanje namjere traženja azila ne bi se smjelo ni postavljati. Mi ćemo se toga pridržavati jer Hrvatska nije pridonijela tome'', rekao je.

Ostojić je zahvalio svima na suradnji tijekom krize. Rekao je da Hrvatska ne izaziva domino-efekt te da naša zemlja neće biti sabirni centar.

''Što se tiče domino-efekta, moram reći da ga Hrvatska ne izaziva. Ako Njemačka stane, naravno da će Hrvatska napraviti to da nećemo dopustiti da budemo sabirni centar i postupit ćemo na način koji je ispravan, a to znači obavijestiti susjede da ne možemo vršiti prihvat migranata. Iz toga će slijediti naši zahtjevi prema njima da postupe isto'', rekao je Ostojić.

Naglasio je i kako su na jugu Europe otvorene i nove rute kojima migranti stižu u zemlje EU.

''Jednostrani potezi doveli su do otvaranja novih ruta. Jedna je prema Albaniji koja vodi preko Crne Gore do Hrvatske. Otvorena je ruta i u Rumunjskoj. Mađarska je najavila gradnju zida prema Rumunjskoj. Dio migranata koristi se putevima preko Bugarske. To otvara novi problem, a organizirani koridor mnogo je boje rješenje. A ono što neki kažu da su zabrinuti eskalacijom – ja bih rekao može li biti veće krize od one u rujnu. Ako ćemo govoriti o kontroli granice, policija odrađuje svoj posao i kontrolira ulaz'', kazao je Ostojić.

Objasnio je zašto je slao pismo Dimitrisu Avramopulosu zaduženom za poslove migracijske krize pri Europskoj komisiji.

''Od Petrova i onih kojima bi MUP trebao pripadati čuli smo da bi kadrovirali, a ja sam poslao pismo Dimitrisu Avramopulosu i upozorio ga da takvog kadroviranja ne smije biti. Kad netko izražava da ima namjeru kadrovirati i mijenjati one koji su na transparentnom natječaju imenovani, a nijedan rukovodeći policijski službenik nije zaposlen u mom mandatu, tada je to problem", kazao je Ostojić.

Osvrnuo se i na prijedlog Vlahe Orepića kao budućeg ministra unutarnjih poslova.

''Što se tiče nasljednika, ja ga ne poznajem. Drago mi je da smo bili suborci na istom mjestu '91. Poštujem ga jer znam kako je tada bilo vrlo teško. Vjerujem da će osoba s ugledom biti bolje rješenje od svih onih imena koja su bili probni baloni, ali i ozbiljni kandidati. Drago mi je da dolazi korektan gospodin koji ima ugled u svojoj sredini i drago mi je da će nastaviti na mjestu ministra unutarnjih poslova. Vjerujem da će poštovati zakone'', zaključio je Ostojić.

>> Mandatar Tihomir Orešković objavio listu ministara: 'Ovo je Tim's team'

Komentara 12

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
16:26 21.01.2016.

Ček malo, kakvi suborci, Rankoviću, kad je sam Milanović za tebe rekao da si uteklica i pobjeglica i da si se za vrijeme rata sakrio u Crveni križ i dijelo humanitarnu pomoć traktorašima?

AJ
ajmo
16:32 21.01.2016.

Nadam se da češ odgovarati za svoja nedjela prema Domoljubima kad tad i da ćeš vikati nisam ja kriva je rakija.

DU
Deleted user
16:25 21.01.2016.

kome si ti to druze ostojicu bio suborac...???? 91. si u Donjem Lapcu radio za crveni kriz .......i ne lazi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije