Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTNA Ispovijest

Radnik iz mesne industrije u Srbiji otkrio zašto više ne jede mesne prerađevine: 'Kao da smo kemičari'

Ilustracija
Pixabay
19.06.2021.
u 08:58

Navodi kako niti jedan proizvod ne izgleda jestivo sve dok se mehanički ne obradi

Mnoge tvornice suhomesnatih proizvoda u proizvodnji koriste sastoje zaštićene kao "poslovne tajne",  no često ih otkriju bivši zaposlenici koji, upravo zbog njih, više ne konzumiraju takve proizvode. 

Radnik M.Č. (31), koji je dvije godine radio u jednoj od najvećih tvrtki za preradu mesa i suhomesnatih proizvoda u Srbiji, otkrio je za Mondo.rs zašto je on jedan od mnogih koji više ne jedu mesne prerađevine. Kako kaže, zaposlio se u tvornici zbog dobrih uvjeta i plaće te je očekivao da scene koje će tamo zateći neće biti ugodne, no navodi da je bilo još puno dramatičnije. 

- Stalno je neugodan miris oko vas. Tako je jak, širi se oko cijele tvornice, ne možete mu pobjeći. Kada svaki dan provodite u tvornici u kojoj ima toliko krvi, ne osjećate se ugodno, započeo je M.Č. svoju priču.

Nema veze s mesom

- Kažu da su mesni proizvodi, a nemaju nikakve veze s mesom. Riječ je o velikim količinama životinjskih ostataka, najčešće svinja, koje se u ogromnim količinama nalaze u raznim spremnicima. Sve se to nakupi, prelije obojenom smjesom, dodaju se ogromne količine praha, arome, konzervansa, a zatim dodatne boje. Kao da smo neki kemičari, kazao je te dodao kako se proizvodi od piletine pripremaju na sličan način.

- Dijelovi piletine prolaze kroz filtere i miješaju s vodom. Zatim se uliju aditivi za takozvane proizvode od piletine. Ima svih dijelova piletine, osim mesa. Ako nešto ispadne, pokupi se i usitni do neprepoznatljivosti, bilo iznutrice, kopita, koža, nokti, crijeva, kosti, kazao je. 

Navodi kako niti jedan proizvod ne izgleda jestivo sve dok se mehanički ne obradi. 

- Ima toliko soli, brašna, malo začina i kemije da je to zapravo jedini okus. Ta smjesa izgleda stvarno odvratno samo po sebi. Tek kad gotov proizvod izađe shvatite da su to sve hrenovke, kobasice i salame koje ćemo sutra pojesti, kazao je radnik. 

Dodao je da je prvih dana na poslu osjećao mučninu te se i razbolio. - Inače nisam gadljiv, ali jedno je slušati, a drugo vidjeti sve to, stvarno je uznemirujuće, zaključio je M.Č. 

Ključne riječi

Komentara 87

ST
stefj
09:14 19.06.2021.

Ne vidim razliku od tvornica u Srbiji naspram onih u npr. Njemačkoj. Razlike su možda u proizvedenim količinama... Kada idu ovakvi tekstovi, uvijek se sjetim kada je vlada uzela Njemačke managere da "dignu" PIK Vrbovec. Jedna od najboljih izjava jednog od tih managera je da ne mogu poslovati s profitom jer u proizvodima ima previše mesa... Tako da ako nekog to smeta, neka jednostavne ne kupuje razne posebne, parizere, paštete i sl. Ako želi biti siguran da kupuje meso, mora kupiti komade gdje se meso i vidi (rasjek, šunke, salame koje su krupno mljevene i sl.)...

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
09:41 19.06.2021.

pa to nije ništa novo, to zna i moja baba. Ali ljudski organizam evoluira, ljudski se je organizam prilagodio. Kada bi - teoretski, nekim čudom, nekakvim vremeplovom - mogao dovesti čovjeka iz prošlosti, npr. iz doba Rimskog carstva, u naše vrijeme, u neki naš najprosječniji grad.... pa taj bi za tri dana umro samo od zraka koji bi udisao, kamoli od hrane koju bi jeo. A mi smo se, kroz vrijeme, prilagodili. Ja, priznajem, stalno žderem tu "kemiju", namami me taj pileći parizer, kila za 14 kuna, pa kupim i požderem, i.... 40 godina nisam bio bolestan, nisam doktora vidio. Nema više "kokica i jaja iz bakinog kokošinjca", salate i paradajza "iz bakinog vrta", zaboravi to. Ako i ima, to je vrlo minorno. Ali, ljudsji se je organizam prilagodio.

ML
Mladjan
10:42 19.06.2021.

Kada bi današnje generacije, pile domaće kravlje nlijeko i jeli domaće proizvode, svi bi se razbolili. Njihov organizam je navikao na ovo o čemu pišete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije