Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Računi za smeće u velikim gradovima narast će do 100%

24.02.2018.
u 00:10

Osim rijetkih iznimaka, kao što su Prelog i Krk, većina lokalnih vlasti u Hrvatskoj dosad nije učinila ništa ni na sanaciji zapuštenih odlagališta i gradnji novih, ekološki prihvatljivih ni na odvojenom prikupljanju otpada te njegovu iskorištavanju. Sada će se sav taj trošak odjednom prevaliti na leđa građana

Poklopilo se da je 1. veljače, kad je isticao rok do kojeg su gradovi i općine trebali donijeti odluke o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada, top-vijest u medijima bio smrad amonijaka koji se širio sa splitskog deponija Karepovca, gdje bageri prekapaju po smeću i ravnaju plohu za prihvat milijun kubika novog otpada. Građani prosvjeduju, a pred gradskom je vlašću težak zadatak zbrinjavanja otpada koji proizvodi domaće stanovništvo i turisti tijekom ljetne sezone. Kao privremeno rješenje pronađeno je prskanje deponija kemikalijama koje neutraliziraju neugodne mirise i prekrivanje radnih površina sintetičkim materijalom. U Dalmaciju je 8. veljače dojurio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i umirio Splićane kazavši da nema opasnosti po njihovo zdravlje. Ćorić je tri dana prije, 5. veljače, bio u službenom posjetu Međimurskoj županiji, gdje je nizao čestitke na rezultatima u gospodarenju otpadom. Najsjevernija županija danas je na više od 40 posto razvrstavanog otpada, a Splitsko-dalmatinska na svega nekoliko posto. Zagreb je na oko 30, a prosjek za cijelu Hrvatsku je 27 posto. I dok se jednima cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada do 2020. godine čini kao znanstvena fantastika, drugi su već sad posve blizu te s Europskom komisijom ispregovarane magične brojke. Štoviše, neki međimurski gradovi i općine, poput Preloga i Donje Dubrave, već su blizu 60 posto. I to je Hrvatska, u svoj svojoj nejednakosti.

Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju.     

Ne propustite i druge teme:

- Banane skuplje 46% zbog štrajkova i poplava u Srednjoj Americi

- Hrvatska će dobiti onoliko novca iz EU koliko prihvati izbjeglica

- Nabavljaju ukupno 1511 vozila za 212 milijuna kuna

 - Cape Town pred kolapsom - četiri milijuna ljudi ostaje bez vode

- Kriptovalute dvostruko opasnije od dionica. Pravu moć kraha još nismo iskusili

Ključne riječi

Komentara 31

JK
ja-kan
23:31 23.02.2018.

Pa zr je VLpostao Glas Uhljeba !? Ako se otpad sortira i reciklira cijena odvoza smeća bi trebala padati a ne rasti.

DR
Draš
23:32 23.02.2018.

Znači mi čemo razvrstavati otpad(sirovinu) ekipa če ju prodavati i masno zarađivati a nama će ispostaviti udvostručeni račun kao nagradu,maestralno.

MA
macor
22:38 23.02.2018.

Neka, neka. Udri jace manijace. Svoje glupe ovcice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije