Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Megalomanski projekt

Putin i Xi nadgledali puštanje u pogon ruskog plinovoda do Kine: 'Ovo je povijesni događaj'

Xi Jinping i Vladimir Putin
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
1/3
02.12.2019.
u 12:21

Plinovod Snaga Sibira dug 3000 kilometara dopremat će plin iz plinskih polja Čajandinskoje i Kovitka u istočnom Sibiru, projekt za koji se očekuje da će trajati tri desetljeća te da će donijeti 400 milijardi dolara ruskoj državnoj blagajni

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping u ponedjeljak su nadgledali puštanje u pogon važnog plinovoda kojim će se prirodni plin dopremati od Sibira do sjeveroistoka Kine, što je gospodarski i politički poticaj vezama između Moskve i Pekinga.

Početak protoka plina plinovodom Snaga Sibira odražava ruske napore okretanja prema istoku u pokušaju ublažavanja štete od zapadnih financijskih sankcija nametnutih zbog aneksije ukrajinskoga Krima 2014. Taj je korak učvrstio položaj Kine kao glavnoga ruskog izvoznog tržišta, a Rusiji dao potencijalno enormo veliko novo tržište izvan Europe. Dolazi u vrijeme kad se Moskva nada pokrenuti  dva druga velika energetska projekta: Sjeverni tok 2 - podzemni baltički plinovod do Njemačke, i plinovod Turski tok do Turske i južne Europe.

Plinovod Snaga Sibira dug 3000 kilometara dopremat će plin iz plinskih polja Čajandinskoje i Kovitka u istočnom Sibiru, projekt za koji se očekuje da će trajati tri desetljeća te da će donijeti 400 milijardi dolara ruskoj državnoj blagajni.

"To je stvarno povijesni događaj ne samo za globalno energetsko tržište nego i za sve nas, za Rusiju i Kinu", rekao je Putin koji je pratio puštanje u pogon putem videoveze iz ruskoga crnomorskoga odredišta Sočija.

"Ovim korakom rusko-kineska strateška suradnja u energetici podiže se na kvalitativno novu razinu te nas približava izvršenju zadatka, postavljenog zajedno s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom, ostvarenja bilateralne trgovine u vrijednosti 200 milijardi dolara do 2024.", dodao je Putin. 

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
12:29 02.12.2019.

a vi i dalje snatrite o energetskoj neovisnosti, pa lupajte milijarde u lng terminale radi kojih ćemo plin plaćati 40% skuplje, da bi privatni investitor imao neki profit... i dalje mislite da ste jako pametni, i da je budućnost energetike isključivo u obnovljivim izvorima energije, koji su pak danas uopće i mogući zbog prejeftine nafte i plina. kad maknete iz računice jeftinoću rada, materijala, proisteklih iz niske cijene nafte, i uključite čistu ekonomsku cijenu tog isto rada i materijala, opreme, koju bi proizveli iz 'zelene' energije, pozelenite u licu. bez državnih, tj. naših subvencija za zelenu energiju, nikad se neće u plusu dovesti i biti rentabilne tržišno. osim kad bi baš zabranili sve fosilno, i onda bi ostali jedini... njemačka je ove godine sagradila 100-ak vjetroelektrana, polja, a prije 2 godine skoro 3.000... nijemac je shvatio činjenice koje lupaju u džep. možeš jedno vrijeme gurati ovu famu, jer imaš robustan sistem postojeći, zasnovan na konvencionalnim izvorima energije, al kad trebaš prejahati na zeleni, koji radi povremeno, velike fluktuacije u proizvodnji koje ne mogu pratiti režim potrošnje, e onda netko treba platiti. i da, i to ćemo mi platiti, te velike 'akumulatore'! to će već nekako nazvati i opravdati politički, sigurnost u opskrbi... sve američke akcije zadnjih 20 godina se vrte oko nafte i plina, a vi umišljate da će el auti trošiti struju iz zelenih izvora...

ŽE
Žegarni
14:19 02.12.2019.

Putin je cak manji od Kineza, nije cudo da stalno ratovima mora kompenzirati svoj visinu.

WI
wimnniania
14:00 02.12.2019.

E tako, neka lijepo posluju oni na svojoj polutki globusa, sa svojim slicnim standardom u zemlji sto imaju. Ali se ne smiju siriti na Zapad, i rusiti nama domacu proizvodnju, domace kompanije, radna mjesta ljudima, i standard nama u zemlji, sa svojim dumpingom u cijenama, i Kinezi sa svojim robljem i jeftinom radnom snagom. Nije se Zapad 2000 godina razvijao, i u krvavim ratovima izbavio iz ropstva, da bi ans Kinezi sada u miru pregazili i vratiti u 10. stoljece prije Krista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije