Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE O POSLJEDICAMA PANDEMIJE

Put prema ravnopravnosti žena u menadžmentu usporen za 10 godina

The Wider Image: Brazil women suffer in silence as COVID-19 sparks domestic terror
PILAR OLIVARES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
08.03.2021.
u 10:12

Prihodi od inovacija u tvrtkama koje imaju više od 20 posto žena u menadžmentu rasli su 33 posto, u onima gdje ih je manje 24 posto

Najoptimističniji je scenarij da smo zbog COVID-19 izgubili nekoliko godina, najgori da smo izgubili – cijelo desetljeće – zaključio je na okruglom stolu o tome kako se pandemija koronavirusa odrazila na karijere i vodstvo žena u Europi Christoph Schweizer, šef Boston Consulting Groupa za središnju i jugoistočnu Europu. Ugledna konzultantska kuća organizirala je u povodu Međunarodnog dana žena okrugli stol na platformi Zoom na kojem su omogućili sudjelovanje po jednom novinaru iz svake zemlje EU i tom su prilikom predstavili istraživanje o posljedicama pandemije na ravnopravnost žena u biznisu, ali i na ravnopravnost zaposlenika koji imaju djecu u odnosu na one koji ih nemaju, bez obzira na spol.

Zaposlene majke i u normalnim okolnostima dodatnih 27 sati tjedno posvete kućnim poslovima, brizi za djecu i njihovu obrazovanju. COVID-19 gotovo je udvostručio neplaćeni posao koji rade kod kuće, 51 posto ih se izjasnilo da su im bitno porasle obveze, a 30 posto da im se ograničila sposobnost za posao. Čak 44 posto ih smatra da imaju ograničenja u odnosu na kolege koji nemaju djecu – prokomentirala je Nicole Voight, glavna direktorica i partnerica BCG-a za Njemačku koja im je istodobno i najveća ekspertica za pitanja raznolikosti i inkluzije.

N. Voight ističe da su brojne studije pokazale kako je neupitno da se politika diverzifikacije tvrtkama isplati, posebno spolna.

– Prihodi od inovacija u tvrtkama koje imaju više od 20 posto žena u menadžmentu rasli su 33 posto, u onima gdje ih je manje od 20 posto rasli su 24 posto – ističe konzultantica. Podaci iz istraživanja za Njemačku govore i da su na burzi uspješnije tvrtke s više žena na upravljačkim funkcijama – imaju dva posto veću vrijednost dionica.

U Europi su žene podzastupljene u menadžmentu; Hrvatska je s deset posto žena u upravama među najgorima, iza nas su samo Austrija i Luksemburg sa šest posto; iznenađujuće je da je Rumunjska najbolja s 32 posto, koliko ih je i u Estoniji. U Litvi i Bugarskoj ih je 30 posto, u Švedskoj i Velikoj Britaniji 25 posto, u Francuskoj 20 posto... Nastave li se procesi uključivanja žena u upravljanje ovim tempom, Velika Britanija bi trebala postići jednak omjer žena i muškaraca 2034., Francuska 2039., a Njemačka tek 2053. – za više od 30 godina.

Prema BCG-ovu istraživanju, samo 30 posto ispitanica izjasnilo se da su im poslodavci u koronakrizi ponudili podršku vezanu uz povećane potrebe kod kuće, u odnosu na 43 posto njihovih kolega muškaraca.

– Smatram i da je razina “burnouta” veća od prijavljene; svijest o razini stresa treba povećati, a zaposlenicima omogućiti veće stanke za odmor tijekom dana, ali i godine, definirati što će biti kad se opet otvore uredi, kako će izgledati “novo normalno”. Nužna je veća fleksibilnost za povrat, predviđanje različitih modela rada – predložio je konzultant Schweizer i rješenja koja bi spriječila da budućnost Europe bude polariziranje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije