Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pšenica će opet u izvoz, a uvest ćemo skupe prerađevine

Imamo tradiciju proizvodnje i infrastrukturu, ali nam nedostaju prerađivači pšenice
30. srpnja 2019. u 17:43 3 komentara 198 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Iako vremenske prilike ove sezone i nisu išle na ruku ratarima, procjenjuje se da bi ovogodišnji urod pšenice na 146.000 hektara mogao doseći lanjskih 800.000 tona. I kvaliteta je dobra. No kako su prerađivački kapaciteti svega 20%, oko dvije trećine ukupne proizvodnje opet će završiti u izvozu – i to po niskoj cijeni, dok uvozimo skupe prerađevine koje nas ostavljaju u vanjskotrgovinskom minusu, priopćili su jučer iz HGK.

HGK Sastanak u HGK Poduzetnici i Državni inspektorat za partnerski odnos: Treba nam prevencija i edukacija

– Izvoz nam je oko 181 milijun eura, ali uvoz pšenice i ostalih mlinsko-pekarskih proizvoda 214 milijuna eura. Ukupno gledajući u minusu smo 30 do 40 milijuna eura što je nedopustivo s obzirom na to da već dugi niz godina proizvodimo kvalitetnu pšenicu. Nažalost, napravili smo negativan zaokret u preradbenim kapacitetima u industriji mlinsko-pekarskih proizvoda. Imamo 57 mlinova, međutim, oni rade na oko 20% kapaciteta – istaknuo je Ernest Nad, viši stručni savjetnik u Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvu HGK ŽK Osijek.

Situacija sa pšenicom zapravo je simptomatična za cijelu poljoprivredu pa i cjelokupno gospodarstvo. Proizvodimo i izvozimo kvalitetnu sirovinu, a uvozimo skupe prerađevine. Slična priča je i s drugim ratarskim kulturama – uljanom repicom, sojom i kukuruzom. Nad naglašava kroz agrarnu politiku moramo poduzeti mjere da se gospodarstvenike motivira da uđu u finalizaciju proizvoda, a ne da budemo sirovinska osnova za razvijene zemlje jer imamo kvalitetnu pšenicu i brašno.

taksi APSURD Šokirao se kad je vidio račun za vožnju od aerodroma do Splita: 'Stvaramo očajnu sliku'

– Imamo zadovoljavajuću razinu u proizvodnji sirovina, ali moramo bolje iskoristiti postojeće prerađivačke kapacitete i dati dodatnu vrijednost toj proizvodnji. Trenutno to Europa čini nama – pojašnjava, uz napomenu kako su druge europske zemlje poticale svoje poljoprivrednike da siju pojačivače i sad uvoze treću klasu naše pšenice i od nje proizvode kvalitetno brašno za finalne proizvode. Ako gledamo samo pšenicu, prošle godine smo izvezli 505.000 t pšenice u vrijednosti od 90 mil. eura, a uvezli smo 162.000 t pekarskih proizvoda za 28,2 mil. eura. Što se cijene tiče, na zadovoljavajućoj je razini, iako će proizvođači reći da uvijek može biti bolja. Ovisno o klasi pšenice, kreće se od 90 lipa do 1,25 kn/kg.

– Cijena pšenice je dobra, ali je moja preporuka proizvođačima da ne prodaju jeftino, već da je uskladište i čekaju povoljnije cijene – kaže Nad. Imamo tradiciju proizvodnje i potrebnu infrastrukturu, samo treba motivirati poduzetnike da ožive prerađivačku industriju, poručio je.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • moškov:

    Kad ste opljackali agrokombinate a svaki kombinat je bio zaokruzena cjelina ...a danas...nemamo ovo nemamo ono ...ali zato imamo odnarodenu politicku tzv.elitu u zagrebu ...po salonima .itd

  • misho32:

    izvezemo dvije trečine uroda pšenice , neposredno poslije žetve , kada su najniže cijene, umjesto da je uskladištimo u stotinjak silosa , koji zjape prazni , i izvezemo kada je na tržištu povoljnija cijena. Tko je tu lud i tko ... prikaži još!o to vodi takvu suludu politiku.

  • predator57:

    To je dokaz "pameti".