Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protupodmornički zrakoplov

Prvi put od SSSR-a: Rusija izvela trenažni let do SAD-a

Ilustracija
Foto: Igor Dvurekov/Wikimedia Commons
28.03.2018.
u 18:20

Rusija je vojno vrlo aktivna na Arktiku gdje jača svoju vojnu nazočnost i sposobnosti

Rusija je prvi put nakon sovjetskog doba izvela vojni trenažni let preko Sjevernog pola do Sjeverne Amerike, prenosi agencija RIA citirajući izjavu ministra obrane Sergeja Šojgua od srijede.

U govoru visokim vojnim zapovjednicima Šojgu je rekao da je let izveo ruski protupodmornički zrakoplov. Nije rekao kada se to dogodilo no njegova objava poklapa se s velikim pomorskim vojnim vježbama koje izvode Sjedinjene Države i Velika Britanija u Arktičkom krugu u vrijeme pojačanih napetosti između Zapada i Rusije zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna na tlu Velike Britanije.

Vojne vježbe pod imenom Exercice 18 (ICEX) predvode Sjedinjene Države, a koordinira ih Arktički podmornički laboratorij američke mornarice. U vježbama sudjeluju britanska nuklearna podmornica HMS Trenchant te dvije američke podmornice, USS Connecticut i USS Hartford. 

Britanija je kazala da su vježbe prigoda za njezine podmornice da nauče i razviju vještine rada pod arktičkom ledenom kapom.

Rusija, koja provodi obiman program novog naoružavanja, vojno je vrlo aktivna na Arktiku gdje jača svoju vojnu nazočnost i sposobnosti.

Vjeruje se da Arktik krije velike zalihe fosilnih goriva, veće od zaliha Saudijske Arabije i Rusije.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Ilustracija
1/12

Komentara 9

DU
Deleted user
22:00 28.03.2018.

Super, sada samo čekam izvješća iz Amerike o zločestim rusima koji su se usudili letjeti blizu granice. Jer samo amer može letjeti uz Rusku granicu.

ST
stomugromova
21:59 28.03.2018.

Gdje je članak o tome da su se tijekom pomorske vojne vježbe američka i britanska podmornica nasukale na ledu.Nemaju oni što tražiti na Artiku.Tamo su Rusi neprikosnoveni gazde.Imaju 20 ledolomaca i obnovljene baze iz SSSR-a.Ameri imaju jedan pošten ledolomac.

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
19:12 28.03.2018.

zadji transpolarni leti su imali 1937 i to u lipanj Valeri Cakov u srpanj Mihajl Gromov. To je za amere veliki sok bio !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije