Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MOBITEL NA TRŽIŠTU

Prvi dojmovi: HONOR Magic5 Lite ima mega jaku bateriju, lijep dizajn i dobre fotografije

HONOR Magic5 Lite
Foto: Danijel Lijović
1/48
03.03.2023.
u 19:41

Ovaj se uređaj već može nabaviti u Hrvatskoj i to po cijeni od 369 eura što je vrlo prihvatljiva cijena za sve što se nudi u ovom zanimljivom mobitelu koji se najviše diči velikom i dugotrajnom baterijom

Na velikom svjetskom kongresu mobilne tehnologije (MWC) u Barceloni početkom tjedna brend HONOR lansirao je pametni telefon HONOR Magic5 Pro koji će biti jedan od top Android mobitela ove godine. No, dok taj model bude još neko vrijeme kasnio u dolasku na hrvatsko tržište u Barceloni sam odmah nakon predstavljanja imao priliku isprobati povoljniju verziju te HONOR-ove nove Magic5 serije - Magic5 Lite.

Ovaj se uređaj već može nabaviti u Hrvatskoj i to po cijeni od 369 eura što je vrlo prihvatljiva cijena za sve što se nudi u ovom zanimljivom mobitelu koji se najviše diči velikom i dugotrajnom baterijom. No, za ovu kategoriju dolazi i sa sasvim lijepim dizajnom i ugodnim ekranom, a i fotografije su dosta dobre, čak i bolje, nego što sam očekivao. 

Foto: Danijel Lijović

U Hrvatskoj se HONOR Magic5 Lite može nabaviti od ožujka u crnoj i smaragdno zelenoj boji. Dizajn je dosta ispoliran i trudi se podsjećati na Android flagshipove i u tome dobrim dijelom i uspijeva iako se jasno ne može po kvaliteti materijala mjeriti s puno skupljim mobitelima. No, ovo je sasvim lijep mobitel, pozadina je već prepoznatljiva za ovu Magic seriju s istaknutim krugom u kojem je sklop stražnjih kamera.

Magic5 Lite ima 6,67-inčni OLED zakrivljeni zaslon koji podržava razlučivost od 2400x1080 piksela s brzinom osvježavanja do 120 Hz i brzinom reakcije zaslona na dodir od 300 Hz. Na prvi dojam i ekran mi izgleda vrlo prihvatljivo, a korisno je što ima nisku razinu plavog svjetla.

Foto: Danijel Lijović

Ovo je dosta tanak mobitel - debljine od samo 7,9 milimetara, a i vrlo lagan  jer ima tek 175 grama. A unatoč tome ima bateriju velikog kapaciteta od 5100 mAh-a. Iz HONOR-a tvrda da mu baterija podržava do 29 sati YouTube Music streaminga, 24 sata YouTube streaminga, 19 sati TikTok pregledavanja, do 21 sat istraživanja društvenih medija ili 11 sati igranja sa samo jednim punjenjem. Te da se već u samo 30 minuta punjenja, može napuniti baterija toliko da potraje za 12,5 sati video streaminga.

HONOR Magic5 Lite
1/23

U kratkom korištenju nisam mogao provjeriti ove brojke, ali u nekih 30-40 minuta fotografiranja po prekrasnim pejzažima manastira Montserrat kraj Barcelone potrošio sam tek nekoliko postotak baterije. U svakom slučaju baterija je veliki adut ovog uređaja, iz HONOR-a tvrde da može podnijeti i dva dana intenzivnog korištenja te tri dana umjerenog korištenja. Ovaj mobitel koristi čipset Snapdragon 695 5G te korisničko sučelje Magic UI 6.1 temeljeno na Androidu 12.

Foto: Danijel Lijović

Mobiteli niže i srednje kategorije često moraju raditi kompromise u kvaliteti dijelova pa im recimo fotografije ipak ispadnu slabije kvalitete, ali ovdje sam dojma da to i nije slučaj te da za ovu cijenu dobivate i dosta dobre fotografije. U mom kraćem isprobavanju kamere su me većinom ugodno iznenadile. 

Uočljiva je razlika kada sam fotografirao po oblačnom vremenu i onda kada sam fotografirao po suncem obasjanom horizontu i zgradama. Dok je bila naoblaka primijeti se da nedostaje svjetla, ali su fotografije i dalje ispadale prihvatljivo i dovoljno oštro, pogotovo ako ih se koristi za objavu na društvenim mrežama. Tek detaljnijim pogledom na računalu može se vidjeti gubitak oštrine kada bih malo povećavao detalje na fotografijama. Osunčane zgrade su pak bile davale fotografije puno osvjetljenije i s puno više oštrih detalja čak i kada provjeravao fotke na računalu.

Foto: Danijel Lijović

Ono što je slabije je zumiranje što se moglo uočiti kada sam fotografirao panoramu doline ili kada sam pokušavao snimiti kabinu žičare. Video je također nešto slabije kvalitete, pogotovo ako pokušavate nešto zumirati. 

Selfie kamera mi se, pak, čini sasvim dobro za ovu kategoriju mobitela. Uhvati se dosta oštrine, svjetline i jasnih detalja. Fotografiranje pod umjetnim svjetlom također može rezultirati nešto slabijom oštrinom, ali i unutar muzeja na Montserratu uhvatio sam više iskoristivih fotografija. Može se vidjeti gubitak oštrine po rubovima kadra i nedostatak svjetline, ali ništa strašno. 

Foto: Danijel Lijović

S obzirom na cijenu ovaj mobitel doista nudi puno, prvoklasnu bateriju, kvalitetan zaslon i dosta dobrih fotografija, čak i nešto boljih od cjenovnog ranga u kojem dolazi. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije