Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Provjerite podržavaju li vam televizori novi sustav odašiljanja signala

Ovaj prelazak odnosi se samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati.
24. listopada 2020. u 11:01 8 komentara 21581 prikaza
Daljinski upravljač
Foto: Pixabay

Od sljedećeg utorka počinje gašenje DVB-T signala, a ostaje u radu samo DVB-T2, obavještavaju iz HAKOM-a. Pri tom upozoravaju korisnike da će nakon završetka preseljenja na novi sustav gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morati imati televizore ili set top boxove koji podržavaju novi sustav.

 

Gašenjem po digitalnim regijama u radu će ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću opremu.  Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. set top box) koji mora moći podržati  DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati, napominju u HAKOM-u.

mobitel HAKOMetar Testirajte brzinu interneta i kvalitetu usluge mobilnih operatora

Treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovno pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču.

Ovaj prelazak odnosi se samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati. Svi oni koji imaju televizore starije od tri godine ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu.

Mate Botica Nova tehnologija Novi sustav donosi kvalitetu i oslobađa frekvencije za 5G mrežu

 

Ako korisnici nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predlaže se ponovno pretražiti kanale i provjeriti imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku „HD“ u kutu. Oznaka „HD“ govori da je slika u visokoj rezoluciji i da primamo novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T.

Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave set top boxa mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVBT2/h.265 HEVC prijamnikom, poruka je iz HAKOM-a, jer u suprotnom će slika na njihovu starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • nečešrazbojniče:

  Jaoj, blago nama sada kada puste novi signal. Bolja slika, bolji zvuk a internetu padne brzina ili će nam i dalje slati sliku 576i i to ako imamo sreće.

 • babovac:

  Najzdravije po neurovegetativi sustav je - bez signala!

 • Avatar babinjak1984
  babinjak1984:

  Tko se sjeća??Sanader: 'Antene su prošlost' - I da zaključim, dame i gospodo, ponosni smo na ovaj projekt. Evo, s tim riječima završavam ovu prezentaciju pridružujući se i ja onom što je rekao Lučić; simbolički da pozovemo sve građane da ... prikaži još! u iduće dvije godine svi siđu s krovova, da ne popravljaju više antene ni sobne... i tako dalje, nego da prijeđu na digitalnu televiziju - izjavio je Sanader.