Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Protivljenjem Njemačke usporen početak pregovora za Srbiju

Iako se izrijekom ne spominje, lipanj je za Srbiju još uhvatljiv ako nastavi priznavati Kosovo i ubrza normalizaciju odnosa. Srbi vjeruju da i nakon sinoćnjih zaključaka mogu početi pregovarati s EU u prvoj polovici iduće godine
11. prosinca 2012. u 21:00 57 komentara 9 prikaza
'Serbian Prime Minister Ivica Dacic arrives to give a press conference with EU enlargement commissioner after their meeting in Belgrade on October 11, 2012. Enlargement commissioner Stefan Fuele said
Foto: AFP/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Srbija nije napismeno dobila obećanje od Vijeća EU da će u lipnju 2013. imati datum početka pregovora, ali zemlje članice koje su se oko toga sporile danas do kasno navečer pronašle su kompromis i lipanj je, iako se izrijekom ne spominje, za Srbiju još uhvatljiv ako nastavi priznavati Kosovo. Trik bi mogao biti u tome da se umjesto spominjanja izraza da će EU "u lipnju 2013. odlučiti o otvaranju pregovora" (izraz koji je stajao u nacrtu zaključaka) na kraju spominje izraz "tijekom sljedećeg predsjedništva".

A sljedeće irsko predsjedništvo Unijom traje od 1. siječnja do 30. lipnja, pa su večeras u prvim reakcijama u Beogradu zaključili da su “pregovori mogući tijekom prve polovice iduće godine”. No Vijeće se nije obvezalo tijekom sljedećeg predsjedništva odlučiti o otvaranju pregovora sa Srbijom, nego nešto drugo - zadužiti Komisiju da izradi pregovarački okvir i obavi tzv. screening, a ta dva procesa sama po sebi mogu trajati kraće ili dulje, ovisno o volji unutar EU. Bruxelles je očito i u zaključcima o Srbiji odlučio upotrijebiti svoj teško shvatljivi “eurožargon” koji može značiti sve, a ne mora značiti ništa.

Njemačka se, kako neslužbeno doznajemo, snažno borila protiv nacrta zaključaka u kojem se izrijekom spominjalo da će EU "u lipnju 2013. odlučiti o otvaranju pregovora". Prije nego što Srbija uopće dođe u poziciju da joj se određuje datum početka pregovora, mora se dokazati kao konstruktivan partner u dijalogu s Kosovom. Ono što je dosad učinio premijer Ivica Dačić predstavlja za EU pozitivne korake, ali to je premalo i prekasno. To je tek "vraćanje duga", kažu diplomati EU, odnosno tek ispunjavanje onih uvjeta na račun kojih je Srbija u ožujku dobila status kandidata, a za dobivanje datuma potrebno je ispuniti puno novih uvjeta oko Kosova. Ipak, povjerenik Štefan Fuele večeras je ohrabrio srpsku vladu.

- Ovaj put ne postoji nesrazmjer između onoga što Vlada govori i onoga što radi - rekao je Fuele.

Ishod današnjeg Vijeća EU nije sjajan ni za Makedoniju. Čitav jedan paragraf teksta, koji je također spominjao lipanj 2013. kao rok u kojem bi Skopje moglo otvoriti pregovore, izbrisan je zbog protivljenja Grčke koja ima problem s imenom Makedonije. Austrijanci su željeli da se spomene datum za Skopje, na što su Grci, prošloga petka na sastanku na razini veleposlanika, ljutito uzvratili tvrdnjom da Austrija više nije carstvo koje uređuje odnose na Balkanu.

Kosovo je također večeras ostalo bez pismenog spominjanja lipnja kao roka u kojem bi Vijeće moglo otvoriti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Rečenice iz kojih bi, makar i u dalekoj budućnosti, proizlazilo članstvo Kosova u EU promijenjene su na traženje Španjolska i četiri druge članice EU koje još nisu priznale Kosovo kao državu pa ne žele ni da se igdje spominje perspektiva ulaska Kosova u Uniju.

>>Vučić: Pristupanje EU ostaje jedan od najvažnijih ciljeva Srbije

I izručenje Miloševića im je upit

I izručenje Miloševića im je upitno

Korak po korak, Srbija ipak kreće prema Europskoj uniji, a na tom putu je, kako to često biva, uglavnom sama sebi najveća smetnja. Tako se i analitičari u Srbiji nadaju da će Dačićeva vlada nastaviti, kad je riječ o Kosovu, putem dijaloga. Prijatelji Srbije htjeli bi da ona što prije dobije pozitivne signale iz Bruxellesa, da za svaki i najmanji korak bude obilato nagrađena. Jer, ako se proces odulji, u stankama između europskih ispita moglo bi se svašta događati, kao što se cijeli državni vrh raspametio nakon presuda Gotovini, Markaču i Haradinaju. Pa sad Dačićev ministar čak kaže da je upitno to što je Srbija izručila Miloševića! Srbijanski će lideri ipak morati pokazati malo manje istodobnog igranja za Europu i za birače radikala. (Silvana Perica)

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • stoka:

    Eto dragi naši!!! I vi ste krenuli putem prema jedinstvenoj i veličanstvenoj EU. Našoj zajedničkoj budućnosti koja nema alternativu. Drago mi je da je došao i taj dan. Doduše neće baš biti lako, ali kaj je u životu lako? Kao ... prikaži još! Hrvat želim vam dug i uspješan put na kojem ćete se naučiti poštivati druge, naučiti poštivati zakone i na kraju zajedno sa uljuđenim narodima EU živjeti u miru i slozi. Živjeli vi meni.

  • pramac:

    Što reći? Dok god budu kontrirali padat će sve dublje i dublje zahvaljujući njihovim elitama koje nabrijavaju narod na "nebeskim pravima" a narod to još puši.Možda ih treba sad pustiti na miru da se ispušu jedno 20g. pa kad dođu ... prikaži još!u na razinu neke najsiromašnije države u Africi i onda tek početi pregovore s njima o pristupanju u EU.Rusija da ih je htjela oni već bili dio nje.

  • peugeot:

    Daj Boze da EU cijeli Balkan (bivsu Jugu) sto prije primi u svoje okrilje! Samo tako cemo se najzad smiriti i Srbi i Hrvati prestati prepucavati. Samo tako nasa djeca ce imati garanciju bolje buducnosti. Da nas EU nauci radu, ... prikaži još! redu, disciplini i da nas provuce kroz "gusti cesalj". Neka Bruxelles komanduje vladama nasih balkanskih zemalja (zasto ne?) i neka Balkan bude pod stalnom prismotrom i lupom. Ja bih apsolutno njemackog ekonomistu za finansijskog ministra svake drzave na balkanskom poluostrvu.