Naslovnica Vijesti Hrvatska

Proteklog vikenda više vozila nego lani, 40.5 milijuna kuna od naplate cestarina

Posljednjega kolovoškog i ujedno prvog rujanskog vikenda, promet je bio pojačan i na Istarskom ipsilonu, kojim je po podacima tvrtke Bina Istra ukupno prošlo 137,6 tisuća vozila ili 3,4 posto više nego lani
03. rujna 2018. u 11:17 3 komentara 118 prikaza
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Autocestama u Hrvatskoj proteklog je vikenda prošlo ukupno više vozila nego u usporedivom vikendu prošle godine, a najveći promet od 728,3 tisuće vozila ili gotovo 7 posto veći zabilježen je na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a, pokazuju podaci koncesionara autocesta.

Sigurno u školu s HAK-om PROMO Pridružite se obilježavanju 50. obljetnice HAK-ove akcije „Sigurno u školu s HAK-om“

HAC (Hrvatske autoceste) i ARZ (Autocesta Rijeka-Zagreb) osim povećanog prometa vozila za vikend od 31. kolovoza do 2. rujna zabilježile su i porast prihoda od naplaćene cestarine od 8 posto, na 40,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Na autocestama u nadležnosti tih koncesionara do 14. rujna do ponoći traje sezonsko povećanje cijena cestarine, koje je ove godine počelo 15. lipnja.

Most Ivanja Reka koje treba popraviti VIDEO Što je pokazala inspekcija mostova na autocestama. Donosimo ocjene!

Posljednjega kolovoškog i ujedno prvog rujanskog vikenda, promet je bio pojačan i na Istarskom ipsilonu, kojim je po podacima tvrtke Bina Istra ukupno prošlo 137,6 tisuća vozila ili 3,4 posto više nego lani. Pritom je velik porast broja vozila u odnosu na usporediv vikend 2017. od 11 posto zabilježen u subotu, s 49,4 tisuće vozila.

Podaci koncesionara Autoceste Zagreb-Macelj pokazuju da je i na toj autocesti vozila za vikend bilo više, za 1,3 posto ili njih ukupno gotovo 98 tisuća, pri čemu je pad prometa bio samo u nedjelju, a u petak i subotu viši nego lani.

Autocesta NEMOJTE TO RADITI Neočekivani krivci: MUP otkrio tko dodatno stvara gužve na autocestama

Povećani promet na autocestama proteklog vikenda dijelom se pripisuje kraju ljetnih školskih praznika u Hrvatskoj, ali i još nekim europskim zemljama, kao i završetku razdoblja intenzivnijeg korištenja ljetnih godišnjih odmora, pa dijelom i nešto hladnijem vremenu, no očekuje se da će se prometni porasti nastaviti na autocestama i kroz rujan.

>> Pogledajte video - Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • doktorV:

    Vise vozil, mos mislit!!! Ovi sto su krali autoceste dobili otkaze

  • Hrabraja:

    Gdje su pare gospodo, 728.000 vozila , da je min. prosjecna cestarina 60 kn po vozilu, a sigurno je više, ispada 44 mil.. ili su se svi vozili od Zagreba do Jaske

  • sanpla11:

    svake godine premasujemo, meh