Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prošla godina bila je najtoplija od početka mjerenja: 'Tempo klimatskih promjena je nemilosrdan'

Prema podacima NASA-e, 2020. je uz 2016. rekordno najtoplija godina
14. siječnja 2021. u 18:49 16 komentara 974 prikaza
CHINA-XUELONG-ANTARCTIC RESEARCH EXPEDITION-ANTARCTIC CIRCLE (CN)
Foto: /XINHUA/PIXSELL

Prošla godina je uz 2016. bila najtoplija godina od početka mjerenja, prema podacima koje je objedinila i objavila Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u četvrtak. 

Vrijedne po 300.000 kn Grade domove za pet obitelji: Otpornije na potrese, a gotove su za samo 30 dana

U izvješće WMO-a uključeni su, između ostalih, podaci američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) i britanske meteorološke službe koje su rangirale 2020. u drugu najtopliju godinu u povijesti. Prema podacima NASA-e, 2020. je uz 2016. rekordno najtoplija godina. 

Ova vijest je "još jedan snažan podsjetnik na nemilosrdan tempo klimatskih promjena koje uništavaju živote i životne uvjete diljem našeg planeta", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. "Pomirenje s prirodom je definitivno zadatak 21. stoljeća", istaknuo je Guterres.

WMO je naveo da su razlike u prosječnoj globalnoj temperaturi između tri najtoplije godine (2016., 2019. i 2020.) bile neznatne. Prosječna globalna temperatura u 2020. iznosila je 14.9 Celzijevih stupnjeva, odnosno 1.2 Celzijeva stupnja više nego u predindustrijsindustrijskom razdoblju. Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015. globalno zatopljenje nastoji se ograničiti na 1,5 Celzijeva stupnja. 

Maksida Vogt NIJE POŽALILA Iz Njemačke se preselila u Livno: 'Ovo ne postoji nigdje u cijelom svijetu'

Svi podaci koje je objedinio WMO pokazuju da je proteklo desetljeće bilo najtoplije u povijesti. Emisije stakleničkih plinova u Sjedinjenim Državama, drugom najvećem zagađivaču okoliša nakon Kine, smanjile su se za više od 10 posto prošle godine, što je najveći pad nakon Drugog svjetskog rata. Tomu je pomogao koronavirus koji je naštetio gospodarstvu, objavio je ovaj tjedan Rhodium Group. 

Pad emisija stakleničkih plinova ne znači da će SAD lako dostići cilj o smanjenju emisija za 28 posto do 2025. Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma, ali je novoizabrani predsjednik Joe Biden obećao povratak istom nakon preuzimanja ureda 20. siječnja.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Darkho:

    Globalno zatupljenje je činjenica! Procjene znanstvenika su da će do kraja ovog stoljeća veličina mozga prosječnog korisnika smartphonea biti manja za 10%

  • sisavac:

    Dosta hrabro je tvrditi o porastu temperature na temelju podataka od 20-ak godina. Klimatski ciklusi traju desetke tisuća godina, sa relativno učestalim lokalnim razdobljima odstupanja od trenda. To što mi pamtimo zadnje vrijeme toplija ljeta, blaže zime, je nebitno za ... prikaži još! proces koji se vrti 10.-100.000. godina. Ako se uzme period od 5.000-15.000 godina, u stvari imamo pad prosječne temperature. Raos je to kvalitetno pojasnio. Alo ako gledamo zadnjih 200 godina... Imamo zatopljenje. S tim da bi po tome pola gradova na jadranu imalo stalno potopljene rive. Mi o količini leda pojma nemamo, pretpostavljamo debljinu na temelju 50-ak bušotina. U naftnom biznisu premalo, kamoli za ovo.

  • viki.liks:

    trenutno je vani zima ko vrag i ima snijega ajte