Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirando Mrsić:

'Proračun za 2019. je loš i temelji se na političkoj trgovini'

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.12.2018.
u 10:37

Rastom BDP-a od 2,9 posto, kojim je Vlada zadovoljna, samo ćemo potvrditi poziciju najzaostalije zemlje u EU, jer toliki rast pokriva samo inflaciju i najniži je u usporedbi sa zemljama EU, pojašnjava Mrsić

Uoči glasovanja o prijedlogu državnog proračuna za 2019. godinu, nezavisni zastupnik Mirando Mrsić najavio je da neće dići ruku za njega jer je loš i ne donosi dobro Republici Hrvatskoj. Proračun ne stvara uvjete za brži rast gospodarstva nego cementira ekonomsku stagnaciju, naglasio je Mrsić.

– Proračun se temelji na političkoj trgovini, kojoj svjedočimo svaki dan u Saboru i zbog toga taj proračun ne može biti reformski nego trgovački. Ne nudi reforme i budućnost i opasan je za hrvatsko gospodarstvo i građane, zbog čega će još više građana napuštati Republiku Hrvatsku. Svima je poznato da industrijska proizvodnja u Hrvatskoj stagnira, da se sve manje proizvodi i sve manje izvozi, sve više ovisimo o turizmu i europskim fondovima, dakle, ovisimo o drugima, a ne o sebi. Ukupna gospodarska aktivnost i dalje se dominantno oslanja na porast potrošnje i sve ovo neodoljivo podsjeća na 2008. godinu. Ne zaboravite kako je izgledao početak krize u Hrvatskoj, tada su nas Sanader i Šuker uvjeravali da je sve super i krasno, a onda je jednog dana bivši premijer samo rekao "mi smo u banani". I sadašnje vrijeme na to podsjeća i mi, ne samo da smo pred krizom nego u onom trenutku kada dođe do porasta kamata i cijena nafte, tada će u Hrvatskoj ponovno krenuti kriza. Mi smo u ovom trenutku na kori banane i pitanje je kada ćemo se pokliznuti i kada će hrvatsko gospodarstvo krenuti prema dolje – rekao je Mrsić na konferenciji za medije u Saboru na koju je donio i grozd banana.

Rastom BDP-a od 2,9 posto, kojim je Vlada zadovoljna, samo ćemo potvrditi poziciju najzaostalije zemlje u EU, jer toliki rast pokriva samo inflaciju i najniži je u usporedbi sa zemljama EU, pojašnjava Mrsić.

– Hrvatskoj treba rast BDP-a od najmanje šest posto da bi dostigli Slovačku koja je 15 godina ispred nas. Taj se rast treba temeljiti na izvozu, investicijama i digitalnoj ekonomiji, što ovaj proračun ne omogućava. Potrebno je pojeftiniti državu, ona se treba resetirati i građanima pružiti zagarantirane usluge, ali treba i zaustaviti uhljebljivanja u državnoj administraciji. Trenutačno je u državnoj administraciji zaposleno 2.700 ljudi, a da građani od toga nemaju koristi ni bolju uslugu. U proračunu se vidi i da je izborni, koji dijeli svima i ne uvažava situaciju da se sada, kada je situacija relativno dobra, trebamo pripremiti na krizu koja neminovno dolazi i u EU, a da Hrvatska neće biti spremna na nju. Umjesto uravnoteženog, opet imamo proračun s deficitom i zadužit ćemo se, ma što govorio ministar Marić, četiri milijarde kuna – zaključio je Mrsić te pozvao Vladu da predloži proračun koji će omogućiti da ljudi ostanu u Hrvatskoj.

>> Što nam donosi smanjenje PDV-a

Komentara 3

ST
stefj
11:09 03.12.2018.

Eto, lako je biti u oporbi i praviti se pametan. Sve je točno rekao. Šteta što nije tako govorio kada je bio na vlasti kada je njegov SDP potezima produbljivao krizu i uništavao državu... No i ovo je iskorak za oporbu, koja uglavnom ne zna za ništa drugo osim antifašista i Ustaša...

MI
midea
11:21 03.12.2018.

pravi se javio , priznajem samo ŽZ i promjenu monetarne politike , Hrvatska mora vratiti monetarnu suverenost !

RP
rpzagreb
15:39 03.12.2018.

Upotpunjuje se besmislena politička scena i slika države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije