Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađenje

Pronađena mamutica u Sibiru, s tekućom krvi. Slijedi li kloniranje?

mamutica
Screen shot BBC
29.05.2013.
u 15:10

Pronađena mamutica iz sibirskog leda najvjerojatnije je živjela prije 10 do 15 tisuća godina i težila je oko tri tone

Ruski znanstvenici otkrili su odraslu mamuticu u sibirskom ledu, s krvi i očuvanim mišićnim tkivom. Mamutica je pronađena baš u trenutku kada se vode rasprave o "uskrsnuću" izumrlih vrsta pomoću DNK- a, piše Rt.com.

Znanstvenici su potvrdili kako su prilikom iskopavanja odraslog mamuta, odnosno mamutice, uspjeli pronaći i mamutovu krv u šupljinama ispod leda, na trbuhu velike životinje. U trenutku kad su razbili šupljine, krv je potekla, što ih je nemilo iznenadilo s obzirom na to da je bilo 10 Celzijevih stupnjeva ispod ništice.

"Možemo pretpostaviti da je krv mamuta bila zaštićena od hladnoće", kazao je Semjon Grigoriev, voditelj muzeja o mamutima pri Institutu za primijenjenu ekologiju u ruskom gradu Jakutsku.

Mišićno tkivo također je dobro očuvano, imalo je prirodnu crvenu boju svježeg mesa.

Istraživači su ustvrdili da je mamutica bila stara od 50 do 60 godina u trenutku smrti, te da je težila oko tri tone. Nagađa se da je živjela prije 10 do 15 tisuća godina. Znanstvenici su se pohvalili kako je ovo jedinstven slučaj i da će zasigurno zainteresirati međunarodnu zajednicu.

Dosad su, uključujući i ovaj slučaj, pronađena samo tri odrasla mamuta. Budući da kod ostalih nisu pronašli dovoljno kvalitetan DNK-materijal, ova bi mamutica možda i mogla u budućnosti, zbog dobro očuvane krvi i tkiva, biti klonirana.

 >>Ima li zaista života na Marsu: Gušter na fotografijama NASA-e?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije