Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Pronađen 28 stoljeća star ratnički grob s najljepšom arhitekturom!

Našli smo jedan fantastičan ratnički grob s najljepšom arhitekturom koju smo do sada vidjeli na ovom lokalitetu. Od kada ovdje kopamo, a to je 13 godina, ovako očuvanu grobnu arhitekturu s početka 7. st. prije Krista još nismo pronašli
17. lipnja 2013. u 14:09 0 komentara 17 prikaza
ratnicki grob,kaptol,arhelolosko nalaziste,portal (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Kada arheolozi taman pomisle da ih nalazište iz starijeg željeznog doba iznad Kaptola, jedno od najvećih centara tadašnje Europe, više ne može iznenaditi, ispostavi se da baš i nije tako.

– Našli smo jedan fantastičan ratnički grob s najljepšom arhitekturom koju smo do sada vidjeli na ovom lokalitetu. Od kada ovdje kopamo, a to je 13 godina, ovako očuvanu grobnu arhitekturu s početka 7.stoljeća prije Krista još nismo pronašli. U njoj je očito sahranjen jedan od vrhunskih pripadnika ratničkog staleža vladajuće klase – objašnjava dr. sci. Hrvoje Potrebica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Veličina grobne komore je 3x3 metra. Napravljena je vrlo kvalitetno, može se reći da je to školski primjer kakav u Hrvatskoj do sada nismo imali. Riječ je o savršenom primjerku. U pokojnikovu grobu nađena su čak tri kompleta konjske opreme što također do sada nije zabilježeno na ovim prostorima.

– To znači da je imao tri konja, a konj je u to doba predstavljao vrhunsku vrijednost i fantastično bogatstvo. Osim toga oprema za konja bila je od željeza koje je u to doba imalo vrijednost skoro kao zlato. U grobu smo za sada pronašli još dva koplja, nož i britvu, puno fine keramike te brončanu žensku ogrlicu s privjeskom – ističe dr. Potrebica. 

Zagrebačkim arheolozima pridružili su se i njihovi slovenski kolege među kojima je bio i Borut Križ, jedan od najistaknutijih poznavatelja željeznog doba u Europi. – Kaptol je vrlo bitna karika za starije željezno doba i jedan od najvećih takvih centara u Europi. Svi ovi nalazi pronađeni u zadnjih desetak godina pokazuju da je ovdje živjela izuzetno jaka zajednica koja je utjecala i na istok, zapad i jug. Kolega Potrebica ovdje vrlo dobro radi i kada rezultati o Kaptolu budu objavljeni bit će to jedan europski bum – ističe slovenski arheolog Križ.

>>U Batini otkriven knežev grob s kraja 8. stoljeća prije Krista

VIP izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.