Naslovnica Vijesti Hrvatska

Promjena imena za samo 35 kuna: 'Nije mi bilo ugodno zvati se Dušanka'

Jedan je mještanin iz okolice Osijeka samo dodao slovo svome prezimenu pa se sad ne preziva Knez, nego Kinez
14. ožujka 2019. u 17:35 93 komentara 72868 prikaza
osobna iskaznica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Jeste li znali da osobno ime možete promijeniti za samo 15-ak dana i 35 kuna? Zahtjev za promjenu osobnog imena podnosi se nadležnom uredu državne uprave u županiji prema mjestu prebivališta, odnosno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, ako imate prebivalište u Gradu Zagrebu. Treba vam pritom uvjerenje suda da se protiv vas ne vodi kazneni postupak, a promjena se neće odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral te ako predloženo osobno ime ne predstavlja osobno ime.

Ljubomir Fejsa ČUDO FOOTBALL MANAGERA Srbin koji je nedostajao Benfici ima neobično prezime i zajednički Instagram sa ženom

Glas Slavonije donosi iskustva nekih ljudi koji su se odlučili na promjenu imena iz različitih razloga. Među njima je Osječanka Maja Matičić, koja je ime promijenila nakon udaje i rođenja djece. Kaže da nije više željela biti Dušanka.

- Kad sam bila mala i netko bi me zazvao, osjećala sam se kao da sam nešto zgriješila jer mi se ime Dušanka nikako nije sviđalo, bilo mi je grubo. Nadimak mi je bio Dušica, no nije me svatko tako zvao, pa sam svojim roditeljima rekla da ću promijeniti svoje ime čim napunim 18 godina - priča Matičić. Promjena imena ipak je došla nešto posije.

Kaže da joj u Domovinskom ratu nije bilo ugodno zvati se Dušanka pa je tada odlučila da će se zvati onako kako zajednički odluče ona, suprug i njihovo dvoje djece. Na papir su napisali nekoliko imena i dogovor je bio da će se zvati imenom koje se bude nalazilo na sva četiri papira.

Sličnosti i razlike Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, a Srbi hrvatski čuju ovako

- Svi smo na papiru imali ime Maja i suprug mi je u šali rekao da baš i izgledam kao Maja - kaže bivša Dušanka, dodajući da su se i kolege na poslu, ali i svi njezini prijatelji, brzo navikli na njezino novo ime.

Među Osječanima koji su svoja imena mijenjali za Domovinskog rata ili nakon njega jer su smatrali kako će im prezime donijeti probleme na poslu ili u javom životu je i stanoviti Lazo, koji se već godinama zove Mirko, navodi Glas Slavonije. Jedan je pak mještanin iz okolice Osijeka samo dodao slovo svome prezimenu pa se sad ne preziva Knez, nego Kinez.

VIDEO Neobična i zanimljiva hrvatska prezimena:

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Vražji Vrag:

  Došel je zagorec na miliciju i rekel da bi štel promijeniti ime. Pita ga milicajac: "A zakaj?", Pa malo mi je nezgodno ime. Zovem se Štef Prdek." "Je, je - baš je nezgodno", "A kak bi se šteli zvati?". Pa ... prikaži još! veli zagorec: "Ivek Prdek."

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Pa i Šprajc je bio Jovanović, a Mirando Mrsić Miralem.

 • Avatar TamiFlu
  TamiFlu:

  kak se zove onaj beus rihemberg... šemso?