Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekaju obećano

Proizvodnja opet stala, čepinska Uljara i dalje je pod ovrhom

uljara
15.02.2011.
u 18:01

Još nije skinut ni zalog s tvornice, ali bi se to trebalo dogoditi ovih dana, a pogon je zaustavljen zbog kvara pojedinih strojeva, kaže direktor S. Komar

Splasnulo je oduševljenje oko 200 čepinskih uljara. Njihov problem još se nije pomaknuo dalje od potpisa na sporazumu koji su krajem prošle godine sklopili IPK Tvornica stočne hrane Osječanka, Ministarstvo poljoprivrede i IPK Osijek.

Pregovori o sirovini

Dok je Hrvatski fond za privatizaciju prije Božića trebao donijeti odluku o davanju pozajmice IPK Osijeku kojom bi se namirila obveza prema vjerovniku IPK TSH Osječanki, ovaj se zauzvrat obvezao povući ovrhu koju imaju nad poslovnim udjelima IPK Tvornice ulja Čepin. – Još nije skinuta ovrha i zalog s tvornice, ali bi se to, koliko sam upoznat, trebalo dogoditi ovih dana – kaže Stjepan Komar, direktor Uljare u kojoj proizvodnja trenutno stoji zbog, kako navodi, kvara pojedinih strojeva.

U međuvremenu su uljari zakoračili u pregovore s potencijalnim dobavljačima potrebne sirovine, uljane repice i suncokreta iz uvoza kako bi se pokrenula uslužna prerada. Intenzivno rade i na ugovaranju uvjeta za sjetvu suncokreta ovogodišnjeg roda, a svi detalji oko toga bi uskoro trebali biti poznati.

– To je vrlo složen posao jer nemamo vlastitog novca, pa za robu odmah moramo pronaći i kupce. Na taj način planiramo osigurati potrebnu sirovinu i za novoga vlasnika ove tvornice. Očekujemo kako će tender za prodaju biti objavljen do kraja veljače – nada se Komar. Sindikalisti su nervozni jer se rok za rješavanje problema čepinskih uljara odužio zbog, kako kažu, promjena u upravi HFP-a. – Mislim da sada ulazimo u završnu fazu jer je HFP sve odradio. Krajem ovoga ili početkom idućeg mjeseca vjerojatno će ići natječaji za prodaju IPK Tvornice ulja Čepin, pa ako do Uskrsa sve bude gotovo, hvala Bogu – optimističan je Šimo Orešković, županijski povjerenik Sindikata PPDIV-a.

Za jednu kunu

Dok bi se s prvim natječajem trebala obuhvatiti prodaja 82 posto udjela koji će se ponuditi tržištu za jednu kunu, s drugim bi se iskupila državna potraživanja u visini od oko 20 milijuna kuna. Sindikalisti žele stvoriti i uvjete prema kojima bi radnici s 25 posto mogli sudjelovati u privatizaciji Uljare, ali će istovremeno tražiti da budući vlasnik prihvati i socijalnu klauzulu zadržavanja svih zaposlenika tijekom iduće tri godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije