Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN

Progon ratnih zločinaca u Siriji ne bi smio čekati kraj rata

paulo sergio pinheiro
Foto: screenshot/youtube
15.03.2016.
u 12:42

– Usvajanje mjera koja udaraju temelje za pitanje odgovornosti ne treba i ne bi trebalo čekati da se postigne konačni mirovni sporazum – kazao je predsjednik Istražnog povjerenstva za Siriju Paulo Sergio Pinheiro

Istražitelji UN-a o stanju ljudskih prava u Siriji danas su izjavili da priprema sudskog progona ratnih zločinaca ne smije čekati kraj rata koji je upravo ušao u šestu godinu, a posebno su zabrinuti zbog "užasavajućeg" spolnog porobljavanja žena i djevojčica iz etničko-vjerske skupine jezida koje provodi sunitska militantna skupina Islamska država, prenose agencije.

– Usvajanje mjera koja udaraju temelje za pitanje odgovornosti ne treba i ne bi trebalo čekati da se postigne konačni mirovni sporazum – kazao je predsjednik Istražnog povjerenstva za Siriju Paulo Sergio Pinheiro.

– Krhko primirje u Siriji ne bi smjelo prikriti činjenicu da je tisuće Sirijaca još svakodnevno podvrgnuto teškim povredama ljudskih prava. Tisuće ih je zatočeno i muči ih se, mnogi u pritvoru umiru, a posebno užasavajuće je nastavak spolnog porobljavanje žena i djevojčica jezida, njih oko 3000 koje drži ISIL (takozvana Islamska država) – dodao je Pinheiro.

Također je upozorio na neselektivne napade fronte Al-Nusra, ogranka Al-Qa'ide, na civile i na "bezbroj" nestalih diljem Sirije.

On je pozvao vladu i oporbu koji vode mirovne pregovore u Ženevi da pristanu na mjere izgradnje povjerenja, uključujući bezuvjetno i trenutačno puštanje na slobodu svih samovoljno zatočenih zatvorenika i uspostavu mehanizma potrage za nestalima.

>> Bombardiranje sirijskih bolnica moglo bi biti ratni zločin

Ključne riječi

Komentara 11

PA
Pape5
17:19 15.03.2016.

I ja sam za hitni progon ratnih zločinaca za rat u Siriji, pod hitno procesuirati idejne tvorce rata; Baracka obamu, Benjamina netanjahua, Sarkoziya i Francoisa Hollandea, davida Camerona i čelnike Nato saveza, već sada, jer su dostupni, svi kvislinzi koje su ovi instalirai, kao navodnu opoziciju, potom Putina i druge potpaljivače rata, a kad god i kako god rat u Siriji završio, hitno procesuirati Bašara Al-Asada i sve druge plemenske, a sve drugo je prdina bara.

Avatar NeNormalan
NeNormalan
15:25 15.03.2016.

Ne treba čekati kraj rata, možete početi u Langley-u, to vam je blizu

PA
pavo
13:41 15.03.2016.

Ratni zločinci se doista moraju dobro čuvati kako ih ne bi zgrabio ovaj opasni lik sa slike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije