Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL Tužiteljstvo traži blokadu crkvene imovine

Profesor optužen za nadripisarstvo zbog sumnje da je nezakonito zastupao biskupiju

Autor
Ivanka Toma
10.02.2009.
u 21:26

Profesora na Pravnom fakultetu u Osijeku Damira Klasičeka osječko je Državno odvjetništvo izložilo kaznenom progonu pod optužbom da se bavio nadripisarstvom, odnosno da je za naknadu pružao pravnu pomoć iako za to nije ovlašten.

Dobio i vinograde
Osječki tužitelji od suda traže da mu zabrani raspolaganje sa 16.530 četvornih metara vinograda, 1276 kvadrata voćnjaka, 1787 kvadrata oranica, 1247 četvornih metara šume, tri kuće s okućnicama ukupne površine 1983 četvorna metra te kompleksom većim od 22.000 kvadrata koji čine kuća, dvor, oranica, put, vinograd i voćnjak. Uz to traže i da mu se zabrani raspolaganje vlastitim stanom u Osijeku.

Većinu imovine čija se blokada traži profesor je dobio od Đakovačke i srijemske biskupije kao nagradu što joj je bio pravni zastupnik. Kod profesora Klasičeka, kako se navodi u optužnom prijedlogu, sporno je to što je od 2003. do 2008. godine zastupao Biskupiju u postupcima povrata imovine koja je Biskupiji bila oduzeta u vrijeme komunizma.

Profesor Klasiček bio je uspješan u vraćanju nekretnina Crkvi, a za to je bio obilno nagrađen.

No, Biskupija se nije izravno odužila profesoru novčanim uplatama na njegov račun u banci, već je na njegovu tvrtku IURIS d.o.o., koja je registrirana za pružanje pravnih i poslovnih usluga, prenijela vlasništvo, i to nad većinom nekretnina koje su joj u postupku povrata imovine bile vraćene.

Zalog za kredit
Posao povrata imovine profesor je Klasiček, kao opunomoćenik Biskupije, zaključio 15. listopada 2007. godine, kada je s Republikom Hrvatskom zaključio Ugovor o uređenju imovinskopravnih odnosa.

No, već je 29. studenoga 2007. podnio zahtjev u zemljišnim knjigama da se na njegovu tvrtku upišu nekretnine koje mu je Biskupija ustupila kao nagradu. Čim je upis bio gotov, profesor je nekretnine založio za kredit kod Croatije banke.


Znalo se da Klasiček zastupa

Damir Klasiček nedavno je otišao u mirovinu, a na osječkom Pravnom fakultetu nastavio je predavati samo na poslijediplomskom studiju. Klasiček je stručnjak za međunarodno privatno pravo i kao priznati međunarodnopravni stručnjak sudjelovao je u nizu arbitraža. Tvrtku IURIS ima registriranu gotovo desetak godina, što se znalo na Pravnom fakultetu.


Dekan Lauc: To nije moguće!

Dekan osječkog Pravnog fakulteta Zvonimir Lauc od nas je čuo da je protiv Klasičeka pokrenut kazneni postupak. “Znao sam da zastupa Biskupiju i da ima registriranu tvrtku. Zastupanje na sudu mogu obavljati samo odvjetnici, ali ne vjerujem da je Klasiček tu mogao pogriješiti jer je stručan”, rekao je dekan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije