Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prof. em. Željko Horvatić, hrvatski kaznenopravni bard svjetskoga glasa

Bio je protivnik teorije zajedničkog zločinačkog pothvata, a Carlu del Ponte krivio je za krah povjerenja u međunarodno pravo(suđe)
19. travnja 2016. u 21:09 5 komentara 1706 prikaza
15.04.2011., Zagreb - Izvanredna sjednica Vlade RH. Zeljko Horvatic,profesor prava dolazi na sjednicu. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Umro je prof. em. Željko Horvatić, bard hrvatske kaznenopravne znanosti, kako su 2014. u povodu osam desetljeća života i pet desetljeća osebujne karijere njemu u čast napisali profesori Leo Cvitanović i Davor Derenčinović nazivajući ga jednim od najvećih autoriteta hrvatskog kaznenog prava i prakse te jednim od rijetkih, ako ne i posljednjih enciklopedista kaznenoga prava.

“Bio je predstojnik Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, predstojnik Poslijediplomskog studija iz kaznenopravnih znanosti, utemeljitelj i aktualni predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske, prvi predsjednik Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu, ekspert Ujedinjenih naroda za probleme kriminala i kazneno pravosuđe i obnašatelj niza drugih funkcija u UN-u, Vijeću Europe, domaćim i stranim znanstvenim i strukovnim asocijacijama, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Zagrebu, prorektor Sveučilišta u Rijeci, voditelj specijaliziranih tijela Hrvatskog sabora, Vlade, Ministarstva pravosuđa itd.

Utoliko njegov doprinos znanosti – višekratno prepoznat kao izniman i nagrađivan najvišim nagradama za znanost i životno djelo, tek je vrlo sažeti uvod u djelo prof. em. Horvatića. Kao utemeljitelj modernog sustava sankcija bit će zapamćen po sentenci: “Ne oštrina, nego izvjesnost kazne”.

Bio je protivnik teorije zajedničkog zločinačkog pothvata, neovisno o suđenju našim generalima i Hrvatima u BiH. Carlu del Ponte smatrao je odgovornom za trajno narušenje povjerenja u međunarodno kazneno pravo(suđe). 

>>Horvatić: Zločinački pothvat pravno se može rušiti

>>Čija su nam mišljenja prihvatljiva ako ne poštujemo Ustavni sud?

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar raco
  raco:

  odličan profesor. šteta.

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, iako do sada nisam čuo za nj, mogu reći da mi zbog toga ništa nije falilo u životu. Hoću reći da je pokojnik radio samo ono što je znao i za što je bio kvalificiran, upravo kao ... prikaži još! i moja malenkost i stotine tisuća drugih tzv. običnih ljudi te da od njega ne treba praviti nekakvo kaznenopravno polubožanstvo. Ako ni zbog čega drugoga onda zato što bi se zbog toga mogla uvrijediti njegova bivša pantovčačka ekscelencija Josipović dr. Ivek.

 • JUM:

  Hvala vragu. Ode jos jedan vucibatina i lezilebovic!