Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aplikacije osluškuju

Prisluškuju li nam mobitele? Stručnjak kaže da postoje ključne riječi koje bilježe

mobiteli
Pixabay.com
28.03.2023.
u 16:03

Prisluškuju li naše mobitele? Slušamo li Marka Rakara, našeg poznatog komunikacijskog konzultanta, odgovor je potvrdan. Gostujući na N1 televiziji u emisiji Newsnight objasnio je i kako je to lako učiniti.

- Prisluškuju nas u nekoj mjeri, ali to ne znači da se svi razgovori ili ono što govorimo snima i negdje šalje. Razne aplikacije, uglavnom iz marketinških razloga traže i pristup mikrofonu, pa tako mogu osluškivati što se događa - kazao je Rakar, IT stručnjak, pa plastično objasnio: - Imate aplikaciju Shazam koja prepoznaje na mobitelu pjesme, pa tako telefon može prepoznati i kad vi govorite riječi poput H&M, Zara, BMW, Volvo ili slično. Ako izgovorimo te ključne riječi koje su na praćenju, može ih se prepoznati - kaže.

Napominje kako je u našoj zemlji bio korišten invazivni softver Pegasus, koji se može instalirati na telefon bez da vlasnik mobitela to zna, pa nadalje isti softver može raditi kopije svega što je na mobitelu i slati ih dalje.

- Nije svejedno jeste li premijer, ministar, ili ste intertestna meta, zbog obavještajnih, poslovnih i drugih razloga - dodaje Rakar za N1.

Video: Hrvati strahuju da neće moći platiti račune i kupiti hranu

Ključne riječi

Komentara 2

JE
Jegermeister
17:27 28.03.2023.

Žalosno je da te službe ništa ne poduzimaju protiv tolikog kriminala koje aktivni političari rade. Krađe, korupcija, sukobi interesa i razno-razne kriminalne radnje bi trebale biti pod nadzorom dan i noć. Sve svjetske agencije su izvijestile da je u Hrvatskoj ukradeno više od 1000 milijardi eura.

BE
Berri
16:42 28.03.2023.

Aleksandar Ranković je 1965. prisluškivao stenjanje Jovanke Broz i hrkanje Tita, a Marko Rakar nam 2023. otkriva da se i naši mobiteli mogu prisluškivati pomoću posebnih programa koji selektivno prepoznaju riječi. Hvala Rakar, hvala N1 da znamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije