Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Primorac nije čuo za fondove, a Miše niječe sve rečeno u USKOK-u

Iako je Primorac na klupu za svjedoke sjeo kao svjedok obrane, dojam je da svojim iskazom obrani nije puno pomogao.
11. veljače 2013. u 15:09 14 komentara 122 prikaza
fimi media (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

 – U Predsjedništvu HDZ-a sjedili su ljudi od digniteta i dok sam ja tamo bio, nikada se nije pričalo o crnim fondovima. Nije mi poznato ni da se nešto plaćalo mimo računa. Za Fimi mediju sam čuo dvije godine nakon što sam otišao iz HDZ-a, a čini mi se da je za marketinške poslove stranke bila zadužena firma koja se zvala Masol – kazao je Dragan Primorac, bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa, svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja za aferu Fimi media.

Iako je Primorac na klupu za svjedoke sjeo kao svjedok obrane, dojam je da svojim iskazom obrani nije puno pomogao. Jer o svemu onome što je zanimalo branitelje Ive Sanadera – kako je funkcioniralo Predsjedništvo HDZ-a, je li se na njemu raspravljalo o financijama stranke i tome slično – Primorac nije previše znao. U svom je iskazu tako naveo da je on bio nestranački ministar u jednom mandatu, a kada je 2007. ušao u HDZ, bio je član Predsjedništva stranke, no na sjednice je dolazio kada je mogao. Što se tiče izvještaja o financijama stranke, kazao je kako mu se čini da je on prezentiran u općim crtama bez prevelikih detalja, a na pitanje tko je bio šef računovodstva u to vrijeme, Primorac je odgovorio:

– S računovodstvom nisam imao previše veze. Samo sam kasnije čuo da je ta osoba premještena na drugo radno mjesto, no zbog čega ne znam.

Mnogo živopisniji svjedok od Primoraca bio je Vedran Miše, čovjek koji je s jedinim od Sanaderove braće išao u osnovnu školu. I dok je u istrazi iskazivao kako je svojevremeno sa Sinišom Caktašem, s kojim je imao zajednički posao, putovao u inozemstvo te bi se na tim putovanjima zaustavljali u Salzburgu, kako bi Caktaš Sanaderu, koji je tamo studirao, dao neke novce, Miše je jučer sve to zanijekao. Kako je upadao u kontradiktornosti, prvo kazavši da je diktat svog iskaza u USKOK-u slušao, pa da nije, a zatim da je, odnosno da nije rekao to što mu je pročitano, u jednom ga je trenutku sutkinja Ivana Čalić upitala:

– Jeste li vi uopće u USKOK-u davali iskaz?

– Jesam, četiri sata – odgovorio je svjedok.

– A o čemu ste iskazivali? – zanimalo je dalje sutkinju?

– Ne znam, bilo je puno pitanja? – odgovorio je svjedok.

– Kakvih pitanja? – pitala je dalje sutkinja.

– O Sanaderu, od kada ga poznajem i tako to – odgovorio je svjedok.

Kada mu je potom ponovo predočeno kako je iskazivao da je kao dijete dolazio k Sanaderu kući, dok je jučer tvrdio da Sanadera poznaje iz medija, svjedok je kazao:

– Ne znam zašto sam to rekao, ako sam uopće rekao. Istinitosti njegova iskaza prigovorio je Sanader, ustvrdivši da Miše nikada nije dolazio k njima kući te da on nikada nije živio u Salzburgu, osim, kako je rekao, “one epizode s pritvorom”.

Na klupu za svjedoke u utorak bi trebala sjesti pjevačica Nina Badrić, koja je nastupala za HDZ tijekom jedne od izbornih kampanja i za to, prema optužnici, na ruke dobila novac iz stranačkog crnog fonda.

>>Razotkrio Fimi-mediju pa postao glavni rizničar HDZ-a

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • Vjerica Galic:

    Po meni je Primorac daleko najmoralniji i najsposobniji ministar, bez iti jedne mrlje.

  • abendblatt:

    Jedno je sigurno, oni koji su krali, krali su tajno, nisu oglasavali svoju kradju u Plavom oglasniku, ...

  • Vice71:

    Po meni Primorac je čovjek koji ima dostojanstvo i autoritet kojeg u Hrvatskoj nitko od političara nema.