Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog Zakona
Povratak na članak

Stižu nova pravila za referendum: Procedura je olakšana, donosimo detalje

Primjedbe i prijedloge ranijih referendumskih inicijativa i sindikata o prikupljanju potpisa i njihovu kasniju provjeru u Državnom izbornom povjerenstvu, Ministarstvo pravosuđa i uprave je uvažilo

Komentari 20

FA
fast23432423
08:07 23.09.2021.

na referandumu za ulazak u EU nije pisalo da moramo uvesti euro, pisalo je samo da li ste za ulazak u EU, nije čak ni pisalo jeste li za ulazak u EU po tom i tom ugovoru, tako da je to jedna velika prijevara

VL
JI
Ja_i_Otac_jedno_smo.
08:49 23.09.2021.

Nadam se da će se traženje referenduma puno olakšati. Sada kako stvari stoje toliko je teško i komplicirano napravljen o upravo do toga da do referenduma ne dođe, što je "njima" i cilj jer se boje naroda. Bogu hvala daa ima snage u ljudima da poduzmu korake da se to promjeni. Svaka čast Švicarskoj koja ima redovne referendume, nadam se da će tako doći i u nas. A onaj argument da je to trošenje novca je potpuno promašen jer je to novac koji će se okrenuti u državi kroz plaće, potrošnju, pdv i opet se vrati u proračun. Još jednom bravo i idemo naprijed. Prijedlog prvi referendum o uvođenju Eura.

VL
VL
????
08:52 23.09.2021.

Zakaj u prijedlogu nema mogućnosti da daš potpis preko e-građana? Ako se možeš popisati, onda valjda možeš i poduprijeti referendum kad več ne možeš glasati.

VL
GO
goran2hr
13:14 24.09.2021.

Možda mi je promaklo, ali ne spominje se "obavezni postotak izlaza na referendum" i "lista zabranjenih pitanja", a to su glavni alati za onemogućavanje referenduma. Ukoliko se to dvoje uvede + upetljavanje Ustavnog suda, sve ove naoko liberalizacije referenduma neće značiti ništa - jer će se na kraju referendumom moći odlučivati o - ničemu. Niti naši vladajući niti EUnija, nisu ljubitelji referendumskog odlučivanja, jer rezultati obično budu suprotni željama vladajućih, pa zato treba paziti u kojem smjeru misle sa ovim ići. I možda bi prije svih ostalih referenduma, trebali "referendum o referendumu", pa da odluku kakvu direktnu demokraciju žele donesu sami građani.

VL
Avatar southman
southman
07:11 23.09.2021.

A što je sa brojem izišlih na referendum. Hoće li i dalje vrijediti da je dovoljno da na referendum iziđe jedan glasač pa da referendum bude pravnovaljan ??

VL
ZO
zoranos
07:44 23.09.2021.

Referendum koji trebamo i nadam se da će netko to pokrenuti - ukidanje slova dž i ć iz abecede! Ako mogu slovenci bez mekih ć zašto ne bi i mi mogli??? Samo si kompliciramo život. Dakle maknimo konačno nepotrebna slova iz abecede Ć i Dž!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.