Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon što je razotkrivena višemjesečna akcija bosanske OSA-e o agentima Hezbollaha

Prijetnje za Hrvatsku nema

10.11.2005.
u 19:40

Izravne prijetnje od širenja obavještajne mreže islamskih agenata u Hrvatsku nema, iako tu mogućnost ne treba zanemariti niti odbaciti kao nemoguću ili neizvedivu. U prilog tome govori i činjenica da u otkrivenoj mreži ima, doznajemo, i suradnika koji djeluju i izvan okvira BiH. Bosanske obavještajne agencije podignute su u protekla dva dana na noge zbog curenja informacija o višemjesečnoj obradi.

Obavještajci OSA-e (Obavještajno-sigurnosne agencije) dulje su vremena nadzirali rad više humanitarnih udruga koje su, prema modelu koji već godinama funkcionira u BiH, ulazni kanal za agente više arapskih zemalja. S obzirom na muslimansko stanovništvo, Bosna i Hercegovina idealna je baza u srcu Europe za sve arapske agente i zapravo jedina zemlja u kojoj se pod izlikom humanitarnog rada mogu legalno smjestiti. Upravo su zato humanitarci u BiH pod povećalom sigurnosnih službi, ali ne samo bosanskih nego i brojnih europskih. Operativci OSA-e dulje su vrijeme nadzirali veću skupinu humanitaraca, a pripremane su i konkretne akcije s obzirom na to da je nedvojbeno ustanovljeno da njihov boravak u BiH nema previše veze s humanitarnim radom. Agenti humanitarci u Bosni su među lokalnim stanovništvom stvarali svoju jatačku i doušničku mrežu te širili svoju idelogiju regrutirajući potencijalne operativce.

Probijanje informacije o velikoj obradi u BiH, koja će, može se očekivati, privremeno prekinuti sve aktivnosti islamskih agenata, utječe na sve susjedne zemlje, ali i one nešto udaljenije europske. Naime, iz BiH, preko Hrvatske i zemalja bivše Jugoslavije, vodi nekoliko žila kojima putuju agenti i komuniciraju s ostatkom svojih operativaca iz europske jezgre. Upravo stoga i hrvatske su službe na oprezu, a može se očekivati da se, i prije nego što se smire strasti u provaljenim redovima OSA-e, razmijene podaci o otkrivenim agentima koji će, ili već jesu, promijeniti prebivalište. S obzirom na to da im je teže ući u EU, privremeno bi utočište mogli potražiti u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije