Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tsiprasov salto mortale

Prihvatio sve što je na referendumu odbijeno, sad treba uvjeriti da ne blefira

Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
10.07.2015.
u 18:09

Ili pokušava prevariti grčki narod ili nas, rekao je Hans-Peter Friedrich, zastupnik bavarske demokršćanske stranke CSU u Bundestagu

Grčka vlada premijera Alexisa Tsiprasa poslala je kasno sinoć u Bruxelles detaljan popis mjera štednje praktički identičan zahtjevima Trojke upućenima Grčkoj prije referenduma, na kojemu su većinom glasova grčkih birača ti isti zahtjevi odbijeni. Tsipras je tako popustio pod prijetnjom da će Grčka već sljedeći tjedan biti izbačena iz eurozone i napravio zaokret. Njegov glavni zahtjev, restrukturiranje grčkog duga, ne spominje se u dokumentima koje je poslao u Bruxelles, no iako je napravio velike ustupke njegovi prijedlozi još nisu prihvaćeni.

Trojka, institucija koja predstavlja grčke vjerovnike, danas analizira grčke dokumente, a sutra o njima odlučuje Eurogrupa, tijelo sastavljeno od 19 ministara financija. Prihvati li Eurogrupa Tsiprasov prijedlog kao vjerodostojan, započet će pregovore o trećem programu pomoći Grčkoj, vrijednom oko 56 milijardi eura.

Podrška Hollandea

Prve reakcije političara u Francuskoj bile su pozitivne, no u Njemačkoj su Tsiprasov zaokret dočekali s dozom nepovjerenja. – Ili pokušava prevariti grčki narod ili pokušava prevariti nas – rekao je Hans-Peter Friedrich, zastupnik bavarske demokršćanske stranke CSU u Bundestagu.

Do zaključenja ovog teksta nije bilo jasno hoće li Tsiprasove zahtjeve, identične onima koji su odbijeni na referendumu, prihvatiti i većina zastupnika u grčkom parlamentu. Tsipras je ujutro uvjeravao klub zastupnika svog radikalno lijevog pokreta Syriza da prihvati plan. – Imamo mandat da dogovorimo bolji sporazum od ultimatuma koji nam je Eurogrupa dala, ali nemamo mandat da odvedemo Grčku iz eurozone. Ili ćemo nastaviti zajedno ili ćemo propasti zajedno – rekao je Tsipras, citiraju grčki mediji.

Najsnažniju podršku novom Tsiprasovu prijedlogu reformi dao je francuski predsjednik François Hollande, nazvavši prijedlog ozbiljnim i uvjerljivim. No, među drugim državama eurozone ima i onih koje ne vjeruju Tsiprasovoj vladi i ne shvaćaju zašto je Tsipras sada poslao prijedlog koji je identičan onome protiv kojega se borio na referendumu. Kvaka bi mogla biti u tome što je Tsipras odbio da iste te mjere štednje provede u zamjenu za 7,2 milijardi eura koje je Grčka trebala dobiti iz drugog programa pomoći, a sada je te mjere štednje spreman ispuniti u zamjenu za potpuno novi program pomoći u kojem bi Grčka dobila više od 50 milijardi eura. Drugim riječima, za istu stvar dobio bi sedam puta više novca i to je možda razlog zašto prije dva tjedna nije bio spreman, a sada jest spreman na mjere štednje.

Opasnost prevelika

Problem za Tsiprasa mogao bi biti u tome što je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak navečer, nakon izvanrednog eurosummita u Bruxellesu, izjavila da grčka vlada sa svojim prijedlozima reformi mora ići dalje i više od zahtjeva koje je Trojka tražila prije dva tjedna za produljenje drugog programa pomoći, koje je Tsipras tada odbio i pozvao svoje birače da na referendumu budu protiv.

Moguće je da će Njemačka inzistirati na tome da Tsipras predloži još veće mjere štednje, no moguće je da će se zadovoljiti ovime što je sinoć ponudio jer je opasnost od izlaska Grčke iz eurozone postala prevelika. Sve ovisi o sutrašnjem sastanku Eurogrupe jer, kako nam je prenio jedan dužnosnik EU uključen u pregovore s Grcima, ako ministri financija sutra ocijene da je Tsiprasov zahtjev dobar i uvjerljiv, summit svih 28 lidera EU, koji je sazvan za nedjelju, bit će otkazan. – Jer, u tom slučaju svi će se složiti oko dogovora – rekao je taj izvor koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

>>Za Merkel, Hollandea, Camerona, MMF i banke postoji samo bog novca i profita

>>Tsipras kapitulirao? Poslao reformski paket 'težak' 13 milijardi eura

Komentara 26

Avatar Matija22
Matija22
18:22 10.07.2015.

zna ako ih eu odbije da nema love više i da će biti izbaćen iz vlasti od grka nakon nekog vremena , ovako je pristao na sve samo da ostane na vlasti ,više je prihvatio štednju nego vlast prije njega hahaha

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
18:22 10.07.2015.

hihihihihhihi....tko sa komunjarama želi posla imati....taj je mentalno osakaćen!

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
18:20 10.07.2015.

Halo Sincic, halo? Jeli vidis Gandalfe kaj se desi kad se pricaju Grimove bajke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije