Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pri kraju dva milijuna eura vrijedan edukacijsko-prezentacijski centar NATURA u Petrinji

Troškove projekta s 85% sredstava pokriva Europska unija i to u iznosu od gotovo 15 milijuna kn, a sufinancira ga i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od preko 2 milijuna kn.
29. studenoga 2021. u 15:39 0 komentara 152 prikaza
Centar NATURA u Petrinji
Foto: Večernji list
Pogledajte galeriju 1/5

U tijeku su vanjski završni radovi uređenja objekta budućeg edukacijsko-prezentacijskog centra u Petrinji. Centar se gradi u sklopu projekta  “Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno prezentacijskog centra NATURA SMŽ” koji provodi Sisačko-moslavačka županija u partnerstvu sa Regionalnim koordinatorom SMŽ i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ.

"Cilj nam je podizanje svijesti o prirodnoj baštini na području Sisačko-moslavačke županije, upravo kroz osnivanje ovog Centra, ali na jedan moderan i inovativan način, kako bi se kod posjetitelja pobudila želja da posjete zaštićena područja kojima naša županija obiluje. U Centru će se posjetitelji moći informirati i educirati, uz  korištenje moderne tehnologije. Sadržaje smo namijenili mlađoj populaciji, počevši od vrtića do školskog uzrasta, preko srednjoškolskog uzrasta i studenata, do roditelja, ali i svih ostalih zainteresiranih zaljubljenika u prirodu. Bitno je naglasiti da je dosta sadržaja namijenjeno osobama s invaliditetom, što je dosad bilo vrlo rijetko. Trudili smo se da i ljudi koji zbog invaliditeta nemaju mogućnost fizički doći u naša zaštićena područja, ipak imaju priliku upoznati bogatstvo prirode naše županije", rekla je Dragica Vugić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Sisačko-moslavačke županije.

Centar NATURA u Petrinji | Autor : Večernji list Foto: Večernji list

Troškove projekta s 85% sredstava pokriva Europska unija i to u iznosu od gotovo 15 milijuna kn, a sufinancira ga i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od preko 2 milijuna kn. Ukupna vrijednost projekta je 17 milijuna kuna. Radovi na vanjskoj rasvjeti i pripremi za popločavanje staza su ovih dana u tijeku. Voditeljica projekta i djelatnica Sisačko-moslavačke županije Marija Ljubešić Radočaj navodi da paralelno sa završnim radovima na vanjskom uređenju traje i multimedijalno opremanje centra u vrijednosti 4 milijuna kuna.

"Očekuje se da će otvorenjem centra, Sisačko-moslavačka županija brojiti porast broja posjeta podržanim mjestima i atrakcijama kulturne i prirodne baštine", rekla je Ljubešić Radočaj dodavši kako će ovom dinamikom projekt biti završen do svibnja iduće godine.

Centar NATURA u Petrinji | Autor : Večernji list Foto: Večernji list

Projekt je uz centar uključivao i izgradnju tri vidikovca i četiri informacijske točke. Vidikovac u Odranskom polju je na temu ptica močvarica, dok je vidikovac u Sunjskom polju posvećen pticama grabljivicama, a onaj u Zrinskoj Gori posvećen je temi vuka. Postavljene su i informacijske točke KOTAR – STARI GAJ, zatim ona na Brdu Djed, i u Moslavačkoj i Zrinskoj gori. Uz sve izgrađene objekte i točke postavit će se i pametne klupe te stalci za bicikle.

Potres u prosincu 2020. godine dodatno je otežao provedbu radova, no zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji se obvezao sufinancirati troškove dodatnih radova u iznosu od 240.421,93 kn projekt NATURA SMŽ je nastavljen.

Keto kuharica
Keto kuharica
Isprobali smo jedan dan keto dijete, pogledajte što je na meniju
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.