Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Presude u korist potrošača i dalje pljušte i to nas veseli'

- Vjerujemo da će do 2023. godine svi koji nisu tužili podići svoje privatne tužbe i na taj način vratiti novac koji su im banke otele svojim nepoštenim, nesavjesnim i konačno nezakonitim poslovanjem - poručili su iz udruge.
31. srpnja 2019. u 09:39 1 komentara 837 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Unatoč odluci suda da banke moraju dostaviti dokumentaciju za izračun tužbenog zahtjeva, banke to i dalje ne čine, što je izazvalo ogorčenje u Udruzi Franak. 

švicarski franak Ponovno suđenje Karlovački sud ukinuo presudu kojom je odbijena tužba da se CHF ugovor proglasi ništetnim

- Pokušaji banaka da osujete potrošače u njihovim pravima uistinu su besprizorni i kriminalni. Tako je zbog žalbe Addiko Bank d.o.o. na rješenje Općinskoga suda u Osijeku kojim je naložena dostava dokumentacije za izračun tužbenog zahtjeva, Županijski sud u Osijeku riješio da se žalba banke odbija te da banka mora sudu dostaviti svu potrebnu dokumentaciju za izračun tužbenog zahtjeva. Nakon što je u nekoliko navrata Agencija za zaštitu osobnih podataka naložila bankama da se dokumentacija po kreditu mora besplatno dostaviti potrošaču koji to traži, neke banke i dalje ne odustaju od svojih kriminalnih radnji pa tako niti na sudski nalog ne žele odmah dati dokumentaciju, nego se žale višem sudu, koji potom žalbu odbija kao neosnovanu - stoji u priopćenju Udruge Franak.

Nadalje, pitaju se kada će konačno završiti "nesavjesno, nepošteno i nezakonito djelovanje banaka u Republici Hrvatskoj" te zašto HNB i vlast dopuštaju bankama "njihovo kriminalno ponašanje".

Udruga Franak POBJEDA POTROŠAČA Addiko banka mora vratiti potrošaču koji je konvertirao kredite u 'švicarcima' čak 138 tisuća kuna

Unatoč takvom ponašanju banaka, veseli ih što sudovi ipak donose presude u korist potrošača te ističu da će oni nastaviti i dalje pružati pravne savjete osobama koji žele tužiti banku.

- U očekivanju konačne odluke Vrhovnoga suda RH veseli nas svaka nova presuda u korist potrošača. Vjerujemo da će do 2023. godine svi koji nisu tužili podići svoje privatne tužbe i na taj način vratiti novac koji su im banke otele svojim nepoštenim, nesavjesnim i konačno nezakonitim poslovanjem. Nevjerojatno je da pravna država tako dugo tolerira samovolju i pljačku koju banke provode nad hrvatskim građanima već gotovo dva desetljeća. Udruga Franak neće odustati od svojega puta prema konačnoj pobjedi i prekidu svih bankarskih nezakonitosti, ali prije svega banke moraju vratiti sav novac koji su neosnovano stekle uz pripadajuće zatezne kamate - zaključuju u priopćenju.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
  • sani1:

    I onda vam Milanović ne valja. Pa ono što je taj napravio za “švicarca” nadilazii sve ono što su oni prije ili će oni poslije njega napraviti. Hrabrosti mu nikad nije falilo.