Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Preporučenih pet obroka dnevno ima 32,8% sedmaša

Brza hrana
Foto: Thinkstock
1/2
19.07.2018.
u 07:00

Jednom ili više puta dnevno slatkiše jede čak 40,8% učenika, slane grickalice 25%, a gazirane sokove svaki dan pije 28% učenika

Preporučenih pet obroka dnevno ima 32,8% hrvatskih učenika, dok ih 12% “stalno nešto jede”, ali ne u obrocima, pokazalo je istraživanje među učenicima sedmih razreda koje su u sklopu nacionalnog projekta Vrtim Zdravi Film, koji je u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom i tvrtkom Nestlé Adriatic proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U projektu kojim je u sedam godina obuhvaćeno oko 24.000 učenika sedmih razreda, od kojih više od 5700 u protekloj školskoj godini pokazao je kako se najviše sedmaša (47,7%) hrani u školskoj kuhinji. Nešto manji udio učenika (37,7%) jede u školi sendviče ili pecivo koje donesu od kuće ili kupe u blizini škole. No, 6,8% učenika i učenica uopće ne jede dok su u školi, a 2,4% jede slatkiše i grickalice. Istraživanje stavova i navika učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti pokazalo je i kako voće svaki dan jede 73,1% učenika, povrće 55,9%, a mlijeko i mliječne proizvode njih 73%.

Foto: HZJZ

Konzumacija slatkiša i dalje je prekomjerna – jednom ili više puta dnevno slatkiše jede čak 40,8% učenika, slane grickalice njih 25%, a gazirane sokove svaki dan pije 28% učenika.

 

– Zabrinjavajuće je kako je samo 17,7% učenika zadovoljavajuće tjelesno aktivno, odnosno preporučenih najmanje 60 minuta svaki dan, dok je vrijeme provedeno pred ekranima u porastu – izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

O svojoj tjelesnoj težini razmišlja 29,3% učenika i učenica, a da je normalne tjelesne težine misli njih 55,8%. Prekomjerno teškim smatra se 28,5% sedmaša, dok njih 15,7% misli da su mršavi. Težinom je zadovoljno 47,4% učenika, a 13,9 njih “trenutačno je na dijeti”. Učenici su nakon edukacije unaprijedili znanje o pravilnoj prehrana za prosječno 13,6%.

Umorni ste i bezvoljni? Ovo je hrana koja će vam vratiti energiju!

Brza hrana
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije