Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preminuo najstariji hrvatski akademik Vladimir Ibler

Istaknuti stručnjak za međunarodno pravo i redoviti profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rodio se 25. lipnja 1913.
30. travnja 2015. u 14:26 8 komentara 4948 prikaza
Vladimir Ibler
Foto: HAZU
Pogledajte galeriju 1/4

Najstariji član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Akademik Vladimir Ibler preminuo je danas u svom rodnom Zagrebu u 102. godini života.

Istaknuti stručnjak za međunarodno pravo i redoviti profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rodio se 25. lipnja 1913. Pravo je, prisjeća se HAZU, studirao u Beogradu i Zagrebu, gdje je diplomirao 1937., a 1938. i doktorirao.

Profesor i dekan

Sveučilišnu karijeru počeo je 1947. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u zvanju asistenta za predmete Međunarodno javno pravo i Diplomatska povijest. Od 1969. do 1970., u vrijeme obilježavanja 300. obljetnice osnutka Sveučilišta u Zagrebu, bio je dekan Pravnog fakulteta. Umirovljen je 1983., a zatim je nastavio predavati na postdiplomskom studiju iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te na postdiplomskom studiju iz prava mora na Pravnom fakultetu u Splitu. Za člana suradnika Akademije izabran je 1977. godine.

Svojim znanstvenim i nastavnim djelovanjem akademik Ibler dao je izniman doprinos na području međunarodnog javnog prava i međunarodnih odnosa. Posebno se bavio svim bitnim temama s područja međunarodnog prava mora, kao i tematikom državnih granica, europske integracije, zaključivanja međudržavnih ugovora u svjetlu bečke kodifikacije, internacionalizacije rijeka jednostranim državnim aktima te različitim aspektima djelovanja UN-a. Njegova najvažnija djela su Diplomatska historija 1814-1871 (1960.), Sloboda mora (1965.), Međunarodni odnosi (1971.), Rječnik međunarodnog javnog prava (1972.) te Međunarodno pravo mora i Hrvatska (2001.).

Kao stručnjak za međunarodno pravo bio je član diplomatskih izaslanstava na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1951., na diplomatskoj konferenciji za kodifikaciju međunarodnog ugovornog prava u Beču 1968. i na Trećoj konferenciji UN-a o pravu mora (UN-CLOS III) od 1973. do 1982.

Odlikovan Redom Danice hrvatske

Ibler je bio i aktivno uključen u stvaranje samostalne Hrvatske i njene diplomacije pa je 1991. vodio edukativne tečajeve za hrvatske diplomate. Kasnije je predavao i na Diplomatskoj akademiji i bio član Diplomatske hrvatsko-slovenske komisije za uređenje graničnih pitanja 1995., Mješovite diplomatske komisije za uređenje graničnih pitanja između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije 1996. i Vladinog Savjeta za granice od 2001. Sudjelovao je i u izradi Pomorskog zakonika donesenog 2004. Od 2002. do 2006. bio je voditelj projekta Jadranskog zavoda HAZU Prilagodba hrvatskog pomorskog zakonodavstva međunarodnim standardima i pravu EU.

U lipnju prošle godine bio je član hrvatskog izaslanstva na usmenoj raspravi pred Arbitražnim sudom o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu u Haagu. Godine 1998. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u znanosti, 2008. Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobit doprinos razvoju pravne misli u Hrvatskoj te za aktivnu ulogu u formiranju međunarodno-pravnih stajališta Hrvatske, a 2009. dobio je Državnu nagradu za znanost za životno djelo.

>>Akademik Vladimir Ibler proslavio 101. rođendan

>>Vladimir Ibler: Nove generacije drukčije gledaju na obveze

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
  • ObrenM:

    Osim strucnosti bio je i plemenit covjek dobre duse.Pocivao u miru bozjem.

  • plotto:

    Akademik Vladimir Ibler je bio istinska veličina u pravnim znanostima ,posebno veliki znalac u području Međunarodnog prava.Predstavnik bivše države i jedan od tvoraca UN konvencije o pravu mora ( UNCLOS).Briljantan um,koji je i u svojim devedesetima bio nevjerovatno svjež i ... prikaži još! lucidan.Bio je žestoki kritičar " Arbitraže o granici sa Slovenijom" i prebacivanja spora iz UN institucija u ad hoc arbitražu jer je znao da se time podilazi Sloveniji koja nije imala nikakve adute i argumenteu zahtjevu za terirorijalni dodir sa otvorenim morem. Neka mu je laka hrvatska zemlja.

  • LANA555:

    Moja sucut.