Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 60. godini

Preminuo bivši veleposlanik SAD-a u RH Lawrence Rossin

Lawrence Rossin (1)
Boris Ščitar/Večernji list
11.10.2012.
u 23:17

Rođen 1952. godine, bio je treći američki veleposlanik u RH, a svoj je mandat služio od 2001. do 2003.

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence G. Rossin preminuo je u subotu, 6. listopada, izvijestila je njegova obitelj. Rođen 1952. godine, bio je treći američki veleposlanik u RH, nakon Petera Galbraitha i Williama Montgomeryja, a svoj je mandat služio od 2001. do 2003.

To je razdoblje ostalo zapamćeno po velikom američkom pritisku na hrvatske vlasti zbog odbijanja potpisivanja ugovora o nepredaji američkih državljana stalnom Međunarodnom kaznenog sudu u Haagu, (tzv. članak 98.). Sredinom 2003. godine SAD je zbog toga Hrvatskoj uveo zabranu vojne pomoći prema programu Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke (IMET). Zabrana je ukinuta u listopadu 2006., uoči posjeta tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Washingtonu, gdje se sastao s tadašnjim predsjednikom SAD-a Georgeom Bushom.

Prije dolaska u Hrvatsku Lawrence Rossin bio je šef Misije SAD-a u Prištini nakon zračnih udara NATO-a na tadašnju Jugoslaviju 1999. i dolaska KFOR-a na Kosovo. Nakon odrađenog mandata u RH ponovno se vratio na Kosovo kao zamjenik šefa UNMIK-a.

Ključne riječi

Komentara 2

FA
Fantom47
06:22 12.10.2012.

Gobro su nas izmiksali ovi Amerikanci. Imaju jednu karakternu manu, slabo po nas Hrvate kadroviraju vlasti koje nas vode.

JT
j.togo
23:00 13.10.2012.

i.......?????......Kog briga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije