Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON OSAM GODINA

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon podnijela ostavku: 'Odluka dolazi nakon dublje procjene'

Scotland's Sturgeon to quit, will remain until a successor has been found
Foto: POOL/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.02.2023.
u 12:14

S mjesta premijerke neće otići odmah nego će ostati na dužnosti dok se ne izabere njezin nasljednik

Nicola Sturgeon podnijela je ostavku na mjesto premijerke Škotske nakon što je na toj poziciji provela više od osam godina, javlja BBC. Čelnica Škotske nacionalne stranke to je objavila na konferenciji za novinare u Edinburghu. S mjesta premijerke neće otići odmah nego će ostati na dužnosti dok se ne izabere njezin nasljednik.

- Ova odluka nije reakcija na kratkoročne pritiske. Ova odluka dolazi iz dublje i dugoročne procjene - rekla je Sturgeon te je objasnila da kada je u pitanju "plovidba nemirnim vodama", ima mnogo iskustva na koje se može osloniti. Dodala je i kako je mjesto premijerke Škotske bio najbolji mogući posao na svijetu te da ju je to držalo u teškim danima, ali da je važno znati kada je pravi trenutak da na to mjesto dođe netko drugi. 

- I ja sam samo čovjek, ali i političar. Dati apsolutno sve od sebe na ovom poslu je jedini način da to radite - rekla je i istaknula kako će sada imati više vremena za obitelj. Dodala je i kako postoji opasnost da se posao obavlja predugo, što je u njezinom slučaju, te da je imala veliki pritisak na privatni život jer joj je postalo teško otići na kavu ili sastati se s prijateljima. 

Izvor blizak premijerki Sturgeon rekao je za BBC da joj je "dosta". Bivši zastupnik SNP-a Stephen Gethins rekao je da je "iznenađen i razočaran" viješću. Gethins je rekao da je to "težak, stresan posao" i da će biti "velikih praznina koje treba ispuniti". Zastupnik SNP-a Stewart McDonald opisao je premijerku kao "najbolju javnu službenicu u doba decentralizacije".

Sturgeon je postala čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) nakon referenduma 2014. na kojoj su se Škoti s 55 posto 'za' i 45 posto 'protiv' odlučili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Škotska vlada smatra kako su se okolnosti promijenile britanskim izlaskom iz Europske unije. Tada se 62 posto Škota odlučilo za ostanak u europskom savezu. 

Sturgeon je velika zagovornica škotske neovisnosti koja traži novi referendum o tom pitanju. Najviši britanski sud u studenom je odlučio da škotska vlada ne smije održati novo glasanje bez dopuštenja britanskog parlamenta.  Ona je potom najavila da će iduće parlamentarne izbore pretvoriti u de facto glasanje o novom referendumu.  Podrška za neovisnost narasla je iznad 50 posto nakon odluke Vrhovnog suda, no proteklih mjeseci pada, piše Reuters.

Ključne riječi

Komentara 2

KO
koraknaprijed
13:16 15.02.2023.

Nije jedina u UK,3 engleska premiera su dali ostavke nakon brekzita,nagovorili su građane da glasaju za brekizit kad su vidjeli koliku glupost su napravili oni otišli u mirovinu a narod u recesiju.

MK
milutin kekin
12:54 15.02.2023.

Političarka pa dala ostavku, kako to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije