Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODNOSI PLAĆA

Premijer Plenković po plaći 1241., ministar Marić na 3078. mjestu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
29.10.2019.
u 08:32

Policajac koji je svaki dan na cesti ima koeficijent od 0,8, a daktilograf u ministarstvu koji nema nikakve opasnosti ima koeficijent od 0,78

Tvrdnje da čak tisuću zaposlenika državnog sektora ima veću plaću od premijera Andreja Plenkovića u Banskim dvorima jučer su pokušavali dokazati podacima iz Centralnog obračuna plaća. Po njima je premijerova plaća iz srpnja bila na 1241. mjestu po visini svih isplata u javnom i državnom sektoru. Prema tim istim podacima ministar financija Zdravko Marić tek je na 3078. mjestu, a ministar rada i mirovinskog sustava, koji pregovara sa sindikatima o njihovim plaćama, tek je na 6984. mjestu. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najbolje je rangirana među podacima koje u Banskim dvorima otkrivaju i tek je na 394. mjestu.

Najbolje su plaćeni u HNB-u

Ovi dužnosnici s druge strane imaju najveće koeficijente složenosti poslova u državi pa bi trebali imati i najveće plaće. Ipak, COP prikazuje sve isplate koje je pojedinac dobio u tom mjesecu pa tako i otpremnine, isplate zateznih kamata, odštete na temelju tužbi, dodatne izvore zarade... Zato nije ni čudo da je najbolje plaćeni dužnosnik, kojem ne otkrivaju ime, na 22. mjestu na listi pri čemu se navodi da su istom dužnosniku u srpnju isplaćene i kamate za sudsku presudu.

Pravosudni dužnosnik s najvećim bruto iznosom iz COP-a na 141. mjesto zasjeo je zahvaljujući korekciji bruto plaće. Izgledno je, dakle, da je većina onih koji su iznad premijera i predsjednice u istom mjesecu dobila neki ekstra prihod pa su zato poskočili na listi.

U Banskim dvorima objašnjavaju da je u cijeloj godini isplaćeno samo 900 otpremnina pa je nemoguće da bi 1000 ljudi imalo veća primanja od premijera samo na toj osnovi i upućuju na visoka ukupna primanja sveučilišnih profesora, koji nerijetko predaju na više institucija i rade na projektima koji im se dodatno plaćaju te na liječnike koji rade i u privatnim klinikama i tako pojačavaju svoj budžet. Za neka primanja znamo, poput ona čelnika Hrvatske narodne banke i ostalih regulatora poput Hanfe, HERA-e, HAKOM-a. Na tim mjestima rade stručnjaci uskog profila koje je i teško pronaći na tržištu i koji mogu u svom sektoru dobro zaraditi pa ih je stoga država primorana platiti više nego druge dužnosnike.

Guverner HNB-a Boris Vujčić po dostupnim podacima ima plaću veću od 40 tisuća kuna, a članovi Savjeta HNB-a također imaju veću plaću od premijera, ali njihovi kolege iz uprava banaka, koje oni nadziru, uglavnom imaju znatno veće plaće. Iako COP sugerira drukčije, predsjednica i premijer imaju najveće koeficijente složenosti poslova u državi. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nadmašuje premijera s obzirom na to da joj se plaća obračunava po koeficijentu 9,3, dok predsjednik Vlade ima koeficijent od 7,86, kao uostalom i predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Ustavnog suda. Kada se koeficijent pretvori u osnovnu plaću, a ona uključuje samo osnovni odbitak bez olakšica i dodataka, onda predsjednica ima osnovnu plaću od 25.027 kuna, a premijer Plenković 21.319 kuna.

Ta se plaća, naravno, uvećava s dnevnicama, putnim troškovima, olakšicama na djecu. Neki su od dužnosnika s visokim koeficijentima i ministri čija je osnovna plaća oko 17.600 kuna, pod istim uvjetima kao i kod premijera, dok saborski zastupnici imaju 14.648 kuna. U izračun smo uzeli i zagrebački prirez, ali to je najveći prirez u državi. Zastupnici i ostali dužnosnici koji nisu iz Zagreba ne samo da plaćaju niži prirez, nego imaju pravo i na naknadu za odvojeni život, naknadu za stanovanje, naknadu za prehranu i, naravno, poput ostalih putne troškove.

Ministre voze za 4228 kuna

Privilegiranih ima i među državnim službenicima s visokim koeficijentima pa glavni savjetnik u ministarstvu prima osnovnu plaću od 12.572 kune. Povećanjem osnovice za obračun plaća od 6,12 posto koju je zagarantirao Plenković dobit će oko 800 kuna povišice do kraja 2020. godine. I dok savjetnici ministra pristojno zarađuju, njegov osobni vozač kategoriziran je kao radno mjesto najniže složenosti pa mu je unatoč činjenici da radi 24 sata dnevno dodijeljen koeficijent od 0,87, što mu jamči osnovnu plaću od samo 4228 kuna.

Policajci su u najpotplaćenijim kategorijama u državnoj službi i njihovi su sindikati također digli glas u pokušaju da izbore veće koeficijente. Postojeći su, naime, uvredljivo niski jer policajac koji je svaki dan na cesti ima koeficijent od 0,8, dok jedan daktilograf u ministarstvu koji nema nikakve opasnosti ima koeficijent od 0,78.

Policajcu je, doduše, dodijeljeno uvećanje koeficijenta za 20 posto, ali i s tim uvećanjem i nakon 20 godina staža osnovna mu je plaća 4669 kuna, a neće ni biti znatno veća nakon povišice jer će dobiti u prosjeku svega 300 kuna. Specijalni policajci imaju tek malo više – 5674 kune.

Komentara 123

IN
instruktori
08:56 29.10.2019.

Pa naravno da ne može netko sa srednjoškolskim zvanjem i poslom koji ne zahtijeva veliku odgovornost imati veću plaću od nekoga tko se godinama školovao, stručnjak je u svome zanimanju, nosi veliku odgovornost na svojim leđima.. ne brkajte kruške i jabuke

VA
Vagabundo
08:55 29.10.2019.

Jao, kao da ste toplu vodu otkrili.. lijepo su u zakonima navedeni svi koeficijenti i svatko može doći do informacije o plaći svakog državnog službenika i dužnosnika

MA
magdalenakristo
08:53 29.10.2019.

Obzirom koliko premijer radi, da je slobodno vrijeme i vrijeme provedeno s obitelji u ove 4 godine za njega strana riječ, zaslužuje puno više!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije