Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prekršajni sud digao optužnicu protiv Milivoja Đuke zbog imotskog karnevala

Imotsko društvo Bakove svečanosti stalo iza predsjednika optuženog zbog spaljivanja homoseksualnog para
08. lipnja 2020. u 13:39 6 komentara 743 prikaza
karneval u Imotskom
Foto: Screenshot BOŠKO ĆOSIĆ photography

Članovi Kulturnoga društva “Bakove svečanosti” Imotski izražavaju punu podršku predsjedniku društva Milivoju Đuki, protiv kojega je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu zbog, kako navode, javnoga poticanja na nasilje i mržnju, zbog toga što je na ovogodišnjem karnevalu u Imotskom spaljen homoseksualni par. Također naglašavaju da društvo stoji iza cijele organizacije ovogodišnjih pokladnih svečanosti.

Imotski KOLUMNA Imotski satirikon: Tko ima pravo ugasiti satiru?

– Odbacujemo tvrdnju da se na karnevalskom programu promicalo bilo kakvo zlostavljanje, netolerancija i nesnošljivost, a konstrukciju prema kojoj predsjednik jednoga kulturnoga društva u 21. stoljeću treba nešto dozvoliti ili zabraniti smatramo izuzetno opasnom te ona predstavlja prijetnju demokraciji i pravu na slobodu izražavanja – poručili su iz društva Bakove svečanosti.

>> FOTO Imotski: Građani upalili lampione u počast spaljenom gay paru

karneval u Imotskom
1 / 7
Lampioni u Imotskom

Podsjećaju javnost kako su, prema Hrvatskoj enciklopediji, poklade razdoblje obrnutoga reda i nekažnjive kritike društvenoga poretka. Središnja figura poklada je lutka koja se nosi u povorci i ona se osuđuje kao krivac za sve nevolje u protekloj godini.

Plenković o imotskim maškarama: 'I ja sam bio više puta spaljen' MAŠKARE Plenković o imotskim maškarama: I ja sam bio više puta spaljen

"Radi se, dakle, o dramskom prizoru, čiji je sastavni dio čitanje takozvane ostavštine, koja nikada nije imala za cilj poticanje na bilo kakvo nasilje niti je ikada njezin sadržaj rezultirao prekršajima i kaznenim djelima. Iz svega navedenoga proizlazi kako uplitanje u kulturno-tradicijske programe predstavlja pokušaj cenzure, a eventualno kažnjavanje kritiziranja određenih pojava u društvu smatramo zabrinjavajućim korakom unatrag po pitanju pluralizma i ljudskih prava", poručili su članovi Kulturnoga društva "Bakove svečanosti" Imotski.

oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • antifanemicni:

    Kad Pupovac i Frljić nekog "zakolju" to je satira, obrnuto je govor mržnje. Jednostavno.

  • josip.pivar11:

    Dobro piše u Bibliji da će se ljudi priklanjati bajkama a odbacivati istinu.

  • sisavac:

    ako su zajednice istospolnih partnera pred zakonom izjednačene sa 'ostalima', gdje je problem? čiju i kakvu lutku se smije spaljivati na karnevalima? političara? običnih ljudi? koga?! karneval je...? mjesto i događaj u kojem slušamo svi i mislimo jedno te isto?