Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prekoračio zapovjedne ovlasti: Kruljac kažnjen radom za opće dobro

Mladen Kruljac kažnjen je godinom dana zatvora, ali mu je zamijenjen radom za opće dobro. Obvezan je i "popraviti štetu", odnosno vratiti državi 67.549 kuna
24. ožujka 2017. u 12:41 27 komentara 4177 prikaza
mladen kruljac
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Štete od 58 milijuna kuna nanesene, prema optužnici, Općini Sibinj – nema, jer su parcele u gospodarskoj zoni prodavane po cijenama kakve su se i kretale na tržištu te 2007. godine. Umirovljeni general i bivši zapovjednik KOV-a Mladen Kruljac oštetio je, smatra sud, državu jer je "prekoračio zapovjedne ovlasti" i naredio vojsci da uređuje cestu u toj zoni, ali ne za tri milijuna kuna, kako ga se tereti, već za 67.549 kuna.

Tadašnji sibinjski načelnik Ivica Batinić te član općinskog poglavarstva Ivan Mišković pogodovali su autoprijevozniku Željku Gariću pri kupnji spornog zemljišta, ali ne i poduzetniku Ivanu Rimcu koji je oslobođen optužbi. Sažetak je to nepravomoćne presude u "aferi Sibinj", izrečenoj u petak u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Osijeku.

Ivica Batinić osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora, a Ivan Mišković na dvije godine iza rešetaka. Mladen Kruljac kažnjen je s godinom dana zatvora, ali mu je zamijenjen radom za opće dobro. Obvezan je i "popraviti štetu", odnosno vratiti državi 67.549 kuna.

Mladen Kruljac Afera Sibinj Kruljac: General Lucić znao je za radove u Sibinju, on mi ih je i zapovijedio Mladen Kruljac Nepravomoćna presuda Afera Sibinj: Svi proglašeni krivima, Kruljac dobio godinu i pol dana zatvora 15.06.2016., Osijek - Pripremno rociste na Zupanijskom sudu na ponovljenom sudjenju bivsem zapovjedniku KOV-a generalu Mladenu Kruljcu i ostalima. Mladen Kruljac s odvjednikom  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL Suđenje za "aferu Sibinj" Mladen Kruljac: Vojnički sam spreman za sud

Sa suda je otišao bez riječi, no njegova obrana najavljuje žalbu. Svoje kazne odradit će za opće dobro i bivši šef brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković, kojemu je izrečeno devet mjeseci zatvora, te Željko Garić, kojemu je izrečeno godinu dana zatvora. Općina Sibinj upućuje se na građansku parnicu.

Riječ je o zemljištu koje je država darovala Sibinju za gradnju zone malog gospodarstva. Prema optužnici, Batinića i Miškovića teretilo se da su zemlju prodavali na namještenim natječajima i po proizvoljnoj cijeni, a kupci su bili i Rimac i Garić, koji su je poslije, tvrdi USKOK, preprodali i dobro zaradili.

– Ključ je bila cijena zemljišta i vještačenjima je utvrđeno da su vrijednosti parcela kojima je oglašena prodaja bile u granicama cijena u okruženju pa se nije radilo o visoko vrijednom građevinskom zemljištu. U tom se smislu onda nije moglo raditi ni o pribavljanju velike nepripadne koristi kupcima, zbog razlike u kupovnoj i prodajnoj cijeni – pojasnio je sudac Darko Krušlin.

Cijena je prvi put, nastavio je, procijenjena na 35 eura po "kvadratu", prema mišljenju vještakinje Dinke Šurjak, "no, prema mišljenju Vrhovnoga suda, taj je izračun bio pogrešan".

– Da je tako, izjasnila se i sama vještakinja, ističući kako je riječ o neusporedivim kategorijama. U novim vještačenjima, Goran Ožbolt utvrdio je cijenu od 40 kuna, a Miroslav Pauzer iz IGH naveo je iznos od 30 kuna po "kvadratu". U obje te varijante radi se o cijenama koje su bile tržišne – nastavio je sudac Krušlin.

Što se tiče štete za koju se tereti M. Kruljca, sud je izračunao da ona iznosi približno 67.500 kuna.

– Osamnaest je vojnika sudjelovalo u radovima, zbrojili smo dnevnice, terenski dodatak i troškove puta od Našica, gdje su bili smješteni, do Sibinja, i došli do toga iznosa. Nisu se u tom slučaju mogli primijeniti tržišni kriteriji za izračun štete – naveo je sudac.

U prvoj presudi, prije točno tri godine, svima je izrečen bezuvjetan zatvor, i to od ukupno 20 godina i jedan mjesec. Mladen Kruljac osuđen je tada na godinu i pol dana zatvora, Ivica Batinić na šest godina, Ivan Mišković na pet i pol godina, Ivan Rimac na tri godine i 10 mjeseci, Željko Garić na dvije godine zatvora, Zdravko Sočković na 15 mjeseci.

Batinić se, inače, ni tada, a ni danas nije pojavio na izricanju presude. Za razliku od prvoga puta, sada mu je kazna manja od pet godina pa ne bi morao ravno u istražni zatvor. Bivši je načelnik, podsjetimo, od izricanja prve presude pa sve dok ju Vrhovni sud nije ukinuo, bio nedostupan našem pravosuđu i nalazio se u Bosni.

Kruljčev branitelj Branko Šerić presudu je nazvao kompromisnom, a takva presuda, stava je, "ne smije egzistirati".

- Sud je išao linijom manjeg otpora da održi osuđujuću presudu, a onda da ne bi oštetio generala, kaznio ga je radom za opće dobro. Osnovno pitanje je pitanje zapovijedanja. Tvrdimo i tvrdit ćemo i u žalbi da je uporaba inženjerije isključivo bila odgovornost generala Kruljca – razočaran je Šerić.

Tužitelj Darko Dodig ocijenio je kako je "sud ublažio odgovornost svih optuženika".

- Povrijeđen je zakon jer je vještačenje koje je temelj presude potpuno nezakonito. Vještačila je osoba koja uopće nije stalni sudski vještak, pored 20 osoba koje to jesu. Sud je institut stalnog sudskog vještaka doveo do apsurda. Utvrdio je i da nema štete za Općinu. Rimac je u roku od tri mjeseca na svoj tekući račun od ovih transakcija inkasirao 27 milijuna kuna. Postoji izreka u zapadnim zemljama "Ne pitajte me za prvi milijun", a u Hrvatskoj ta izreka vrijedi "Ne pitajte me za 27 milijuna" - komentirao je Dodig, najavljujući žalbu.

Ivica Batinić se, kao ni prije tri godine, nije pojavio na izricanju presude. Za razliku od prvoga puta, sada mu je kazna manja od pet godina pa ne mora ravno u istražni zatvor. 

>> Afera Sibinj: Po novom vještačenju, šteta još manja

>> Kruljac: Danas sam u Hrvatskoj kriminalac, a bio sam dobar kada sam s 23 godine išao u Vukovar

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • odisej22:

    Oštetio državu za 67000 kn??? Oštetio je državu za milijune kuna. Kako ? Recimo da je on odredjivao tko će dobiti invalidsku mirovinu.Kako? Tako da će napisati izvješće o stradavanju nekog pripadnika HVa. Npr. dečko stradao ,ne znam kako kao ... prikaži još! maloljetnik,1991.-92. udje 1997. u 3.gbr HV i on napiše a mali mafijaš sa 24.g.umirovljenik. I onda skoro nahebe doktor kojemu nešto nije bilo jasno. Ili,da otkaz,mimo prava i pravde pripadniku HVa. Ovaj tuži i pislije par godina dobije sud,vojska ,tj.država plati zaostatke i kamate,ovaj mafijaš u odori generala u Zagrebu i hebe mu se. On je kao tu državu stvarao? I branio pa ju ima pravo i razhebati. Bio je petak,prije par godina i kad sam čuo da je generalčina optužena,skočio sam i uzviknuo; ipak ima boga! Koja je to bahata baraba.

  • Avatar Matija22
    Matija22:

    Super, ovaj je prošao kao čobanković gulit krumpire,a ovi šta opljačkaju trafike i banke za manju lovu u zatvor.Imamo Hrvatsku.Bravo!