Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Pregledao ga i pustio kući, umro je nakon sat i pol

Izuzetno mi je žao obitelji pokojnoga Velimira, ali nisam odgovoran za njegovu smrt – rekao je K. Mikolašević
08. ožujka 2016. u 22:19 12 komentara 16922 prikaza
08.03.2016., Osijek - Na Opcinskom sudu traje sudjenje lijecniku Krunoslavu Mikolasevicu zbog smrt pacijenta.
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Velimiru Jelakoviću (34) iznenada je pozlilo za nedjeljnim ručkom. Dva tjedna prije bio je na sistematskom pregledu, rečeno mu je da je potpuno zdrav. Brat ga je ipak odvezao na Hitnu pomoć u Đakovu. Mladi mu je liječnik Krunoslav Mikolašević (32), po optužnici, dijagnosticirao mialgiju deltoidnog mišića lijeve ruke te ga uz injekciju protiv bolova pustio kući. Pacijent je umro nakon sat i pol, 1. travnja 2012. godine.

Liječnik nije pravilno očitao, tereti se, EKG “koji je upućivao na akutnu ishemiju miokarda” pa je uspostavio krivu dijagnozu i propustio ga hitno poslati u KBC Osijek.

Lakomisleno ponašanje

Mikolašević je danas  nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, ali uvjetno na četiri godine. U obrani je isticao kako je pacijent imao aterosklerozu, ali bez ikakvih znakova, do kobnog dana.

– Točno je da je Velimir Jelaković bio bolestan, ali došao je tražiti od vas liječničku pomoć. Lakomisleno ste smatrali da će mu pomoći lijek protiv bolova. Doista je teško reći bi li preživio i da se sve napravilo. No, kako je arest uslijedio pola sata nakon pregleda, stječu se obilježja lakomislenog ponašanja i zato ste krivi – obrazložio je presudu osječki sudac Davor Mitrović.

Shrvan je bio Velimirov otac Ivo Jelaković.

– Moj je sin sigurno bio zdrav! – ponavljao je otac pozivajući se na sistematski pregled.

Kada je Velimir stigao kući sa spornog pregleda, legao je u svoju sobu, a ubrzo se začulo vrištanje mlađeg mu brata.

– Dotrčali smo, polegli Velimira na bok, povratio je, pozvali smo Hitnu pomoć. Stigla je druga ekipa, oživljavali su ga, a i to je bilo strava. Rekli su na koncu: “Gotovo je” – opisuje nam otac.

Ateroskleroza – tihi ubojica

– Izuzetno mi je žao obitelji pokojnoga Velimira, svjestan sam njihove boli, ali nisam odgovoran za njegovu smrt. Da je kao pacijent toga dana u ambulantu ušla moja majka, otac ili najbolji prijatelj, jednako bih postupio jer drukčije nisam ni naučen – istaknuo je pak dr. Mikolašević u obrani.

Njegova je smrt, započeo je, bila “sudbinski tijek bolesti”.

– Nije osjećao bol u prsima, nije bio blijed ni oznojen, bio je komunikativan, orijentiran, nije odavao dojam teže bolesne osobe. Tlak mu je bio 125 sa 80, a kod infarkta miokarda često je snižen – naveo je.

Sporan je, za optužbu, nalaz EKG-a, odnosno visoki “T val”, no optuženi liječnik tvrdi kako se konzultirao sa starijim kolegom te da ni on nije uočio ništa alarmantno.

– Želim samo da znate da on nije, kako se tvrdi, bio zdrav. Aterosklerozu i zovu tihim ubojicom jer se razvija polako i ne pokazuje nikakve znakove bolesti. Ne mogu znati što netko nosi u sebi nosi. Medicina je ponekad konkretna poput matematike, ali ponekad dva i dva jednostavno nisu četiri – zaključio je. 

>> Krivnje za smrt žene liječnik oslobođen nakon – 18 godina! 

>> Dvojici liječnika uvjetna kazna za primanje mita od po tisuću eura

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • juma:

    Teška i mučna situacija. Kod kliničkog pregleda bolesnika uvijek se može pogriješiti i to je rizik liječničkog posla. Opet i bol u lijevom ramenu vrlo je znakovita i uz strah i nesvjesticu zbog kojih je čovjek i došao u hitnu ... prikaži još! pomoć, upućuje o čemu bi se u najgorem slučaju moglo raditi, bez obzira na samo 34 godine pacijenta. EKG je pak nešto drugo i prilično je egzaktan. Pitam se samo otkuda nekome hrabrosti raditi u hitnoj pomoći, a da nije napamet naučio i zna u svako doba noći isčitati i prepoznati tipične EKG znakove koji upućuju na infarkt miokarda? Pa ne radite u epidemiološkom zavodu ili na prodaji novih lijekova, negu u pravilu sa akutno ugroženim ljudima, koji dolaze u hitnu pomoć?

  • sensor:

    zato treba dobro znati očitavati ekg...

  • cronada:

    Tuzno I tragicno za pok. I obitelji! ali preresko je I za lijecnika!!!! A NI LJECNICI nisu svemoguci u medicini! !!