Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVIO NOVI PAKET MJERA

Plenković najavio promjenu za namirnice kojima su zamrznute cijene: 'Bit će malih modifikacija'

Foto: Kruno Galjar
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.03.2023.
u 12:31

"Ovaj paket mjera sastojat će se od tri temeljna cilja", naglasio je premijer te naveo kako je riječ o ublažavanju rasta cijena energije, zaštiti od inflacije te posebnim potporama i poticajima

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavili su novi paket vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. Nakon sjednice, premijer Plenković obratio se medijima. "Ovo je četvrti paket mjera u kontekstu krize koja je uzrokovana ruskom agresiju na Ukrajinu, energetskom krizom, prehrambenom krizom, inflatornim pritiscima i željom Vlade da na snažan, sveobuhvatan i pravovremen način nastavlja pomagati hrvatskim građanima i gospodarstvu", uvodno je naveo.

"Prema reakcijama poslodavaca i sindikata, njihove su reakcije vrlo pozitivne. I Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenika, Sindikata umirovljenika, zajednica županija, gradova i općina. Svih aktera", kazao je premijer dodajući kako ima i punu podršku parlamentarne većine. "Ovaj paket mjera sastojat će se od tri temeljna cilja", naglasio je premijer te naveo kako je riječ o ublažavanju rasta cijena energije, zaštiti od inflacije te posebnim potporama i poticajima.

"Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini. Građani mogu biti mirni, plaćat će priuštivu cijenu plina. Struju reguliramo na šest mjeseci. Od 1. travnja do 30. rujna i to po istim uvjetima kao i do sada, s tim da se količina potrošnje računa od nule s 1. travnjem. S te strane svi počinju od početka, što smatramo da je primjereno i dobro jer je izvan sezone grijanja, a pratit ćemo na globalnom tržištu razvoj kretanja cijena plina i struje i ponovno staviti te točke na dnevni red u rujnu", najavio je.

"Cijeli paket, koji je naišao na potporu svih, ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura. Vlada je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto, sveobuhvatno", naveo je pa zahvalio svima na podršci.

Vlada će pomoći onima kojima je potpora najpotrebnija, a to su socijalno ugroženi, umirovljenici s mirovinom do 610 eura, oni koji primaju dječji doplatak, nezaposleni, branitelji, pogođeni potresom, ribari i niz djelatnosti u poljoprivrednom sektoru, prijevoznici, a predviđena su i sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost.

"Vlada je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno, glavna nam je zadaća da svi skupa kao društvo prođemo krizu zajedno i da svi ostanu na nogama", poručio je Plenković.

Vezano uz devet proizvoda kojima su zamrznute cijene, naveo je kako će se odluka donijeti u četvrtak. "Bit će malih modifikacija, rade se neke zadnje analize", tvrdi.

"Za dječji doplatak idemo sa snažnom potporom, kao i do sada, ovisno o broju djece", naveo je te istaknuo kako je riječ o jednokratnoj pomoći. Mjera će, navodi, obuhvatiti 128 tisuća obitelji te 230 tisuća djece. Za jedno dijete pomoć je 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100, za četvero 130, a za petero i više 160 eura. "To će se isplatiti u travnju, ukupno 9 milijuna eura", dodao je.

Na pitanje hoće li se podizati neoporezivi dio plaća jer to traži dio socijalnih partnera, rekao je kako je to dio opće porezne politike o kojoj je Vlada spremna razgovarati na jednom od idućih sastanaka. Što se tiče uvjetovanja subvencija, rekao je kako se kondicioniranje spominjalo na današnjem sastanku, no nije htio otkriti tko. 

“Očekujemo od svih aktera da se u krizi ponašaju odgovorno. Ako se koriste subvencije, onda svi trebaju dati doprinos. Ne možemo kao država intervenirati u sve”, ističe Plenković.

Premijer Plenković osvrnuo se i na HEP te naveo kako on može izdržati. "HEP je preuzeo veliki teret ove krize da omogućimo jeftiniju cijenu struje za sve. Vlada gleda kako da nadoknadi troškove, ali snažni smo da ga možemo zadržati na nogama i da omogućimo daljnje investicije i provedemo tranziciju prema obnovljivim izvorima energije", kaže.

"Mi smo u stanju nositi se sa svim izazovima i pomoći onima kojima treba. Naša politika ima glavu i rep. Unatoč najvećoj krizi, hrvatsko društvo, radnik, gospodarstvenik ide dalje", dodao je Plenković te naglasio kako će se HEP-u pomoći "kao država, vlasnik, jer je važan".

Mjere podržali poslodavci i sindikati

Nakon sastanka je predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Mišetić podržao mjere u ime HUP-a, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel u ime sindikata.

Mišetić je posebno pozdravio to što su mjere donesene na duži rok, odnosno dio na šest mjeseci, a dio na godinu dana, jer će tako poslodavci moći planirati svoje poslovanje na duži rok.

Novosel kaže da sindikati očekuju nastavak razgovora o plaćama s Vladom u javnom sektoru i poslodavcima u privatnom sektoru jer je vrijednost plaća pala za više od tri posto unatoč dosadašnjim mjerama.

Uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, premijer je u Banskim dvorima održao sastanak s predsjednikom Hrvatske zajednice županija Danijelom Marušićem, predsjednikom Hrvatske zajednice općina Božom Lasićem i predsjednikom Udruge gradova Željkom Turkom. Potom je održan i sastanak stranaka parlamentarne većine.

Medijima se obratio zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja. "Suština mjera je da građani uživaju zaštitu od velike inflacije za električnu energije idućih šest mjeseci, a za plin i druge energente godinu dana. Ostaje jednokratna novčana pomoć za najugroženije, a to su umirovljenici i njima će u svibnju biti isplaćeno 75 milijuna eura", kazao je Hrelja, a više pročitajte OVDJE. Zaprešićki gradonačelnik Turk nakon sastanka otkrio je da je paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura.

Prošli tjedan, premijer Plenković je nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a govorio o novom paketu mjera. Kako je tada potvrdio, mjere će vrijediti godinu dana. "Predstavili smo koalicijskim partnerima konture novoga paketa pomoći građanima. On će biti, kao i svi do sada, sveobuhvatan, snažan, primjeren trenutku, dobro kalibriran i pomoći će onima kojima je pomoć u ovome trenutku najpotrebnija. Ono što mogu reći, Vlada će već u četvrtak predložiti zakonske izmjene Zakona o PDV-u gdje ćemo i dalje zadržati najnižu stopu za plin. Tako ćemo na konkretan način pomoći hrvatskim građanima, isto tako im je snižena stopa koja se odnosi na pelete, sječke, ogrjev i tako dalje", rekao je.

VIDEO Plenković o financijskom izvještaju HDZ-a: 'Stranka se ponaša racionalno, trošimo koliko nam treba'

Komentara 10

SP
Spezzi
13:01 13.03.2023.

Idu izbori, djele mrvice. sve će učiniti da još jednom narod prevedu žedne preko vode.

DU
Deleted user
13:14 13.03.2023.

Smanjite PDV i uhljebske poreze u RH! Smanjite nepotrebne županije i niškorisne općine u RH ! Vratite izvučenu lovu od Škugorovih u sustav RH i Hrvatima! a ove mjere za ponosne Hrvate, ostavite nekoj drugoj st.ci sitnog zuba....

LO
Lolita3
14:29 13.03.2023.

Jel' mu ovaj na slici ministrant?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije