Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Budimo upravo mi ta generacija koja ima hrabrosti napraviti svijet boljim mjestom'

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na otvorenju Mirovnog summita Nelsona Mandele
24. rujna 2018. u 23:18 63 komentara 2917 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon što je nedjelju provela u New Yorku u ugodnoj atmosferi družeći se s hrvatskim iseljenicima u crkvi svetog Cirila i Metoda i svetog Rafaela te potom i na svečanom domjenku gdje je zapjevala i Thompsonovu “Lijepa li si", predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović danas je počela svoj u minutu ispunjeni radni tjedan u Ujedinjenim narodima.

Tijekom šestodnevnog boravka u Americi u povodu 73. zasjedanja Opće skupštine UN-a, tijela koje okuplja 193 države članice, hrvatska predsjednica će održati 18 bilateralnih sastanaka sa svjetskim dužnosnicima i održati nekoliko govora. Među prvim govorima bio je onaj na otvorenju Mirovnog summita Nelsona Mandele.     

NEW YORK Predsjednica u SAD-u zapjevala Thompsonov hit 'Lijepa li si'

– Veliki Nelson Mandela poručio je: “Pružite djeci ljubav, smijeh i mir”. Ova poruka vratila me u vrijeme ranih devedesetih kada je mala djevojčica u plavom kaputu napustila svoj rodni Vukovar i u povorci s tisućama drugih ljudi izašla na ulice iz podzemnih skloništa te postala lice rata u Hrvatskoj. Gledajući unatrag shvatila sam koliko smo daleko otišli u Hrvatskoj, no kada gledam na svijet iz današnje perspektive, točno 100 godina nakon Mandelinog rođenja i pet godina nakon njegove smrti, još uvijek na žalost toliko djece živi bez ljubavi, osmijeha i u velikom siromaštvu te umiru od gladi ili kao žrtve rata.

MARIE CLARIE Rusi napravili intervju s predsjednicom: Odbila strane dizajnere, gađala iz puške

Jedan od najvećih izazova nam je riješiti izbjegličku krizu, a pred nama su pitanja s kojima smo se suočavali desetljećima: sa siromaštvom, ratnim sukobima, problemom gladi, klimatskim promjenama, terorizmom i mnogim drugima. Naša je dužnost surađivati i napraviti sve da to popravimo i riješimo, ali i da nađemo nova i bolja rješenja, baš kao što nas je Mandela učio. I htjela bih zaključiti s još jednom Mandelinom porukom: Možemo promijeniti svijet i napraviti ga boljim mjestom, a u našim je rukama da pokrenemo promjene. Neka mi budemo upravo ta generacija koja ima hrabrosti to napraviti” – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

 

 

Uoči Mandelinog summita hrvatska predsjednica bila je na “Globalnom pozivu za rješavanje problema ovisnosti” zajedno s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, a na njemu su bili i američki predsjednik Donald Trump i generalni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Kolinda Grabar Kitarović | Autor : Ured predsjednice Foto: Ured predsjednice

Hrvatska predsjednica ima planirane sastanke s predsjednicima Paragvaja, Namibije, Kenije, Kube i Medjunarodnog olimpijskog odbora, a navečer će biti priređen svečani prijem za sve državnike u Lotte Palace Hotelu na Manhattanu, na kojem su domaćini američki predsjednik i njegova supruga Melania Trump.

 

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Je li upozorila da ima gladne djece i kod nas?

 • Noob-Saibot:

  To nije izbjeglička kriza, nego masovna ilegalna imigracija, da se makne europski narod. Samo treba potražiti "Kalergi Plan" u Google i sve će vam biti jasno. Živio rođo!

 • Avatar Snijeg
  Snijeg:

  Jogurt-predsjednica u bijelom i bez ukusa je malo dosadila...