Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grabar-kitarović

'Budimo upravo mi ta generacija koja ima hrabrosti napraviti svijet boljim mjestom'

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
24.09.2018.
u 23:18

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na otvorenju Mirovnog summita Nelsona Mandele

Nakon što je nedjelju provela u New Yorku u ugodnoj atmosferi družeći se s hrvatskim iseljenicima u crkvi svetog Cirila i Metoda i svetog Rafaela te potom i na svečanom domjenku gdje je zapjevala i Thompsonovu “Lijepa li si", predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović danas je počela svoj u minutu ispunjeni radni tjedan u Ujedinjenim narodima.

Tijekom šestodnevnog boravka u Americi u povodu 73. zasjedanja Opće skupštine UN-a, tijela koje okuplja 193 države članice, hrvatska predsjednica će održati 18 bilateralnih sastanaka sa svjetskim dužnosnicima i održati nekoliko govora. Među prvim govorima bio je onaj na otvorenju Mirovnog summita Nelsona Mandele.     

– Veliki Nelson Mandela poručio je: “Pružite djeci ljubav, smijeh i mir”. Ova poruka vratila me u vrijeme ranih devedesetih kada je mala djevojčica u plavom kaputu napustila svoj rodni Vukovar i u povorci s tisućama drugih ljudi izašla na ulice iz podzemnih skloništa te postala lice rata u Hrvatskoj. Gledajući unatrag shvatila sam koliko smo daleko otišli u Hrvatskoj, no kada gledam na svijet iz današnje perspektive, točno 100 godina nakon Mandelinog rođenja i pet godina nakon njegove smrti, još uvijek na žalost toliko djece živi bez ljubavi, osmijeha i u velikom siromaštvu te umiru od gladi ili kao žrtve rata.

Jedan od najvećih izazova nam je riješiti izbjegličku krizu, a pred nama su pitanja s kojima smo se suočavali desetljećima: sa siromaštvom, ratnim sukobima, problemom gladi, klimatskim promjenama, terorizmom i mnogim drugima. Naša je dužnost surađivati i napraviti sve da to popravimo i riješimo, ali i da nađemo nova i bolja rješenja, baš kao što nas je Mandela učio. I htjela bih zaključiti s još jednom Mandelinom porukom: Možemo promijeniti svijet i napraviti ga boljim mjestom, a u našim je rukama da pokrenemo promjene. Neka mi budemo upravo ta generacija koja ima hrabrosti to napraviti” – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

 

 

Uoči Mandelinog summita hrvatska predsjednica bila je na “Globalnom pozivu za rješavanje problema ovisnosti” zajedno s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, a na njemu su bili i američki predsjednik Donald Trump i generalni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Foto: Ured predsjednice

Hrvatska predsjednica ima planirane sastanke s predsjednicima Paragvaja, Namibije, Kenije, Kube i Medjunarodnog olimpijskog odbora, a navečer će biti priređen svečani prijem za sve državnike u Lotte Palace Hotelu na Manhattanu, na kojem su domaćini američki predsjednik i njegova supruga Melania Trump.

 

Komentara 63

Avatar Asterix
Asterix
20:14 24.09.2018.

Je li upozorila da ima gladne djece i kod nas?

Avatar Noob-Saibot
Noob-Saibot
19:20 24.09.2018.

To nije izbjeglička kriza, nego masovna ilegalna imigracija, da se makne europski narod. Samo treba potražiti "Kalergi Plan" u Google i sve će vam biti jasno. Živio rođo!

Avatar Snijeg
Snijeg
20:16 24.09.2018.

Jogurt-predsjednica u bijelom i bez ukusa je malo dosadila...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije