Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suživot sa Srbima

Predsjednica o Vukovaru: Oprostite, ali prvo trebamo riješiti velike stvari

Novi Farkašić: Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisacko-moslavačke županije
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/17
18.10.2019.
u 16:29

- Mi se danas u međunarodnoj zajednici zalažemo za neke međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu diljem svijeta, pa napravimo onda to i u našoj državi jer bez pravde nema pomirenja i budućnosti - kazala je Kolinda Grabar Kitarović

Meni je bitno da je ta odluka Vijeća u skladu s Ustavom obzirom da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predviđa da sva ta prava moraju biti  u svrhu suživota većinskog hrvatskog naroda i manjina, dakle treba poštivati i prava većinskog naroda pri tome. Vjerujem kad se riješi pitanje zlodjela u Vukovaru koji su počinjeni, kad se riješi pitanje koje sam spominjala u Vukovaru  rekavši da je naše pravosuđe zakazalo, da će se tada moći krenuti u daljnje korake. – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak u Novom Farkašiću kod Petrinje gdje je sudjelovala na obilježavanju Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije.

- Vijeće je većinom glasova donijelo odluku da je postignuta razina suživota za koju bih vam ja, kao osoba koja je radila u tim mirnim reintegracijama diljem svijeta, rekla da je postigla puno veće uspjehe nego što se itko ikada nadao. I nemojmo to podcjenjivati, kao što nemojmo podcjenjivati Hrvate i Srbe koji su u tome sudjelovali i koji su imali dovoljno hrabrosti dogovoriti se tada o zajedničkom suživotu. Hrvatska je tada pokazala da ne želi više rat, nego je i pristala na neke uvjete, iako vjerujem da se to vojnim putem moglo riješiti, međutim hrvatsko državno vodstvo i narod pokazali su da ne žele rat, da žele mirnu državu i suživot sa Srbima i svim drugim nacijama. – rekla je predsjednica komentiravši današnju odluku Gradskog vijeća Vukovara ponovivši svoju izjavu kako je pravosuđe zakazalo.

Novi Farkašić: Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisacko-moslavačke županije
1/17

- Mi se danas u međunarodnoj zajednici zalažemo za neke međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu diljem svijeta, pa napravimo onda to i u našoj državi jer bez pravde nema pomirenja i budućnosti. Neugodno sam iznenađena brzinom kojom pravosuđe reagira na neke prijestupe kojima možemo shvatiti okolnosti u kojima su učinjeni a u gradu koji je razoren i gdje je tisuće ljudi ubijeno i mučeno nikad nisu doživjeli pravdu. Oprostite, ali prvo trebamo riješiti velike stvari – dodala je predsjednica u izjavama novinarima nakon obilježavanja Dana branitelja.

Osvrnula se i na zahtjeve za sučeljavanjem, napomenuvši kako nitko trenutačno nije kandidat.

- Ja nemam nikakvih uvjeta, ali nitko od nas trenutačno nije kandidat. Gospodin Milanović se puno trudi sebi dati više pozornosti nego bilo tko drugi od pretendenata. On ide po Hrvatskoj i sebe i svoje neke stavove promovira, a dotle ja obnašam državničke svoje dužnosti i obnašat ću ih i dalje. Kampanja će biti kad za to dođe vrijeme, a kad kandidati predstave svoje programe, tad ću vrlo rado razgovarati o svemu i sa svima njima u debati. Sad nemamo o čemu razgovarati, nemaju program, imaju samo pošalice. Ja se ne bojim debate, svi mogu biti kandidati, ali moraju se skupiti potpisi. – rekla je Kolinda Grabar Kitarović u novom Farkašiću gdje se Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije obilježava 18. listopada, u spomen na bitku od 18. listopada 1991. godine kada su u ovom petrinjskom pokupskom naselju malobrojni hrvatski branitelji odbacili jačeg neprijatelja i time zaustavili njegov napredak prema drugoj obali Kupe i Zagrebu. 

Na proslavi su sudjelovali brojni izaslanici udruga, gradova i općina, Županije, predstavnici vojske i policije te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Komentara 52

TO
tomislav10
17:12 18.10.2019.

Mirna reintegracija je završena prije 22 godine. Oda tada je naše pravosuđe moglo, da je htjelo, pokrenuti sudske procese protiv velike većine osoba za koje se sumnja da su počinile ratne zločine. Ali nisu. Zašto, možemo nagađati...

IL
ilustrator
16:44 18.10.2019.

bravo...

PR
Princeza
16:47 18.10.2019.

Nema suživota dok ne plate ratnu odštetu. Penava samo naprijed. Cijela Hrvatska je uz tebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije