Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
adresa split

Predsjednica deset dana ureduje, ali i spava u splitskoj vojarni Lora

Kolind Grabar-Kitarović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
12.08.2015.
u 09:25

Kolindi Grabar-Kitarović radni stol je u depadansi s pogledom na Marjan i Poljud

Kad je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović najavila da će preseliti svoj ured na desetak dana u Split, to je zvučalo dosta zabavno, jer naši ljudi, kakvi već jesu, odmah su prirodno pomislili kako je ta najava tek pokriće za godišnji odmor, uživanje na moru i suncu – a onda objaviš da, kao, radiš izvan Zagreba i to je to. No, kako je ekipa iz Večernjeg lista imala dogovoren intervju s predsjednicom (objavljujemo ga u dvobroju za Veliku Gospu), obavili smo ga u vojarni „Sv. Nikola“, pomorskoj bazi Hrvatske ratne mornarice, ili kako svi govore, u Lori.

Predsjednica je na “posudbu” dobila od Splitsko-dalmatinske županije dvije prostorije u gradu, gdje može “operirati” s ljudima izravno i gdje joj se može lakše doći, no Ured je uistinu smjestila u vojnu bazu, gdje je osiguranje pravo vojno, pa su ovdje gosti rijetki jer prolaze rigoroznu kontrolu. Prvo na ulazu u kompleks, pa onda još jednu kad smo došli do “ureda”. U jednoj od depandansi, s pogledom na Poljud i Marjan, dočekali su nas glasnogovornik predsjednice Luka Đurić i savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić.

Svaki sat u akciju

Dan je bio vruć i nakon vožnje iz Zagreba po prepunoj autocesti potražili smo neki “hladni kutak”. Depandansa odiše stilom i ukusom kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, no u cijeloj zgradi postoje tri klima-uređaja. Neki od predsjedničinih ljudi i iz protokola spavaju u par soba koje bi prošle u nekoj današnjoj hotelskoj kategorizaciji s jednom i pol do dvije zvjezdice, no uredno jest.

– Pa, nije baš raskoš, nemate ni klimu – stao sam im jače na žulj, pa još jače kad sam vidio da ih je predsjednica stavila, onako vojnički, po dvojicu u sobu. Glasnogovornik Đurić se na moju opasku da su “spartanci”, nasmijao i kazao kako su se snašli, jer nekoliko je savjetnika iz Splita ili okolice pa su odabrali “alternativni” smještaj kod svojih. No, to gdje spavaju i nije presudno, s obzirom na tempo predsjednice koja voli dnevno obići ili napraviti nekoliko stvari i doslovno svakih sat, sat i pol kreće u novu “akciju”.

Dok sam ja zafrkavao “spartance”, upitao sam “povjerljivo”:

– A gdje se smjestila predsjednica?

– Pa tu, u sobi pokraj naše – odgovorili su mi i iznenadili me.

Jedini luksuz klima

Nisam ni pomislio da bi i ona spavala u vojarni. Uz jedini predsjednički “luksuz” – ima sobu s klimom. U velikom intervjuu za Večernji list predsjednica je potom analizirala svojih prvih šest mjeseci mandata, kako to da je došlo do promjene i smirivanja odnosa ponajprije s premijerom Zoranom Milanovićem, govorila je o strategijskim pomacima u geopolitici i potrebama promjene hrvatske vanjske politike, o svojim vizijama za Hrvatsku i o tomu trebaju li i ubuduće ministri u Vladi “strahovati” od njezina interesa za posao koji obavljaju.

>> Evo što je Grabar-Kitarović poručila vaterpolistima uoči Srbije

>> Predsjednica nastavlja uređenje, crveni tapison zamijenila plavim

Komentara 166

DR
dragica949
10:09 12.08.2015.

Vi koji se divite hrvatskoj kraljici,da li ste pomislili da s Predsjednicim ide cijeka buljumenta savjetnika,tajnica,vozača,automibila,osiguranja,koje treba smjedtiti,hraniti i plaćati im dnevnice i putne troškove.Stvarno ne vidite koja je to demagogija i puka poza.

Avatar New_Fukasaky
New_Fukasaky
12:08 12.08.2015.

Uopće me ne zanima gdje i s kime spava Kolinda već me zanima kako je moguće dopustiti nekvalificiranoj osobi da upravlja trajektom punih putnika? To je ozbiljan prekršaj i ugrožavanje sigurnosti stotina ljudi. Što će biti sutra? Pilotirat će avionom nacionalne kompanije? Dok vozi svoj traktor i muze krave, to je samo njen problem. Ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Što rade pravosudni organi i gdje je pamet onih koji bi o tome trebali voditi brigu? Za njenu pamet neću pitati.

J1
Jastreb 16
10:06 12.08.2015.

Putuj ,samo putuj kad ja plaćam,a da vratiš meni moju otetu mirovinu,moje stećeno pravo,to Ti ne pada na pamet,al da se slikaš,slikaš se,brate već si dojadila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije