Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurobarometar

Predodžba o EU u Hrvatskoj sve pozitivnija, 3 posto više od prosjeka

zastave,europska zastava,hrvatska zastava,europska unija,portal
Foto: Patrik Macek/ PIXSELL
13.02.2015.
u 13:27

Iako hrvatski građani još nisu osjetili dobrobiti od ulaska u punopravno članstvo EU-a predodžba Europske unije u Hrvatskoj sve je pozitivnija i bolja je od prosjeka 28 država članica

Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra, istraživanja javnog mnijenja u Europskoj uniji, 42 posto hrvatskih ispitanika doživljava pozitivnu Europsku uniju, što je tri posto više od prosjeka Europske unije.

Ispitanici su odgovarali na pitanja koja se tiču vlastite predodžbe o Europskoj uniji, trebali su navesti teškoće s kojima se suočava zemlja članica odnosno Europska unija, izraziti stav prema smjeru izlaska iz krize, učinkovitosti predloženih mjera protiv krize te je li najgore razdoblje gospodarske krize prošlo ili ono tek slijedi.

Ispitanici su odgovarali i na pitanje koji su njihovi izvori obavijesti o Europskoj uniji te njihovo političko opredjeljenje. Trebali su iz predloženih vrijednosti označiti one koje osobno smatraju najvažnijima.

Zaključak Eurobarometra je da hrvatski građani još nisu osjetili dobrobiti od ulaska u punopravno članstvo EU-a. - Novac iz fondova za financiranje javnih i privatnih projekata pristiže sporo, Hrvatska nije ušla u Schengenski prostor slobodnog kretanja ljudi, a Vlada Republike Hrvatske najavila je podnošenje službene molbe za 1. srpnja 2015. - stoji u izvješću Eurobarometra.

Kao drugi strateški cilj Hrvatske nakon ulaska u EU navodi se priključenje Europskoj monetarnoj uniji. No, stoji u izvješću, zbog teškog gospodarskog stanja i rasta javnog duga ulazak u eurozonu još ni izdaleka nije na vidiku.

- Hrvati su, više od prosječnih građana EU28, uvjereni da je EU-ov put izlaska iz krize ispravan i da se do njega može doći s "više Europe". To je osobito važno stoga što polovica Hrvata, a to je više od
prosjeka EU28, smatra da dno krize još nije dosegnuto te što je dvije trećine hrvatskih ispitanika, trećinu više od europskih, u strahu od prijeteće nezaposlenosti. Ipak, unatoč činjenici da je Hrvatska u vrijeme kad je ispitivanje provedeno bila već skor o već godinu i pol članicom EU-a, većina se Hrvata ipak još ne identificira s Europskom unijom - zaključuje se u izvješću Eurobarometra.

Ovo je 21. po redu istraživanje Eurobarometra koje je obuhvatilo Hrvatsku a provela ga je agencija HENDAL u razdoblju od 8. do 17. studenoga 2014. na uzorku od 1.027 građana Hrvatske starijih od 15 godina.

U nastavku možete pročitati cijelo izvješće Eurobarometra.

Izvješće Eurobarometra

>> Kakve političke stranke? Hrvati im ne vjeruju

>> Svaki peti Hrvat misli negativno o domaćim poduzetnicima

Komentara 4

AM
amky1
13:59 13.02.2015.

Za mlade dobro, imaju gdke otići raditi, za ostale marketing. Penzići se pitaju, šta ću ja s 200 - 300 EUR mirovine u EU? Bez nje su barem mogli na alternativne načine preživjeti, ovako kad se udare svi porezi i nameti crknut će od gladi.

Avatar d-ano
d-ano
19:05 19.02.2015.

Hrvatska se lagano priblizava Rusiji.....

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:52 14.02.2015.

građani su prevareni o dobrim stranama ulaska u eu , referendum je lažiran od samog zakona o referendumu do provedbe uključujući strašenje da "sutra" neće biti za mirovine ako ne uđemo. priprema za ulazak i pregovori traljavi i poltronski tako da hrvatska neće možda nikad vidjeti "blagodati" ulaska no jednog dana morat ćemo platiti "dva dinara" da izađemo iz kola uz onaj jedan koji smo platili da uđemo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije