Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI ZA EU PARLAMENT

Predano 19 kandidacijskih lista, sutra se skupljaju od 9 do ponoći

DIP
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
08.04.2019.
u 21:36

Predaju lista za utorak najavili su sudac Mislav Kolakušić te Most, Živi zid, Snaga, Blokirani, SDSS i Demokratski savez Srba

Utorak je posljednji dan za predaju kandidacijskih lista za izbor zastupnika u Europski parlament, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) liste se mogu podnositi od 9 sati do ponoći, a do ponedjeljka navečer predano ih je 19.

Do ponedjeljka u 20 sati, kada je DIP 'zatvorio' svoja vrata predano ih je 19, sve su stranačke, odnosno koalicijske, a nema neovisnih, odnosno listi grupe birača. Među onima koji su predali liste su HDZ, SDP, Hrvatski suverenisti, Amsterdamska koalicija, Stranka Milana Bandića, HSLS, Čačićevi Reformisti i drugi.

Predaju lista za utorak službeno su najavili grupa birača na čelu sa sucem Mislavom Kolakušićem i šest stranaka - Most, Živi zid, Snaga, Blokirani, SDSS i Demokratski savez Srba.

Neslužbeno, svoju će listu predati i koalicija Neovisnih za Hrvatsku (NHR) i Hrvatske stranke prava (HSP), te moguće europarlamentarka Marijana Petir koja za pravovaljanost liste mora skupiti i pet tisuća potpisa.

Ostvare li se te najave u izbornu utrku za novi saziv Europskog parlamenta ući će 28 subjekata, tri više nego prije pet godina.

No, za konačne brojke trebat će pričekati utorak u ponoć, odnosno četvrtak u ponoć do kada DIP mora pregledati predane liste i objaviti zbirnu listu. Tim činom počet će službena izbora promidžba, koja će trajati do ponoći, 24. svibnja i u kojoj će izborni sudionici, umjesto dosadašnjih milijun i pol kuna moći potrošiti četiri milijuna.

Izbori za zastupnike u Europski parlament (EP), njih 12, u Hrvatskoj se održavaju  26. svibnja.

Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u Europskom parlamentu predstavljati sljedećih pet godina.

Župan Čačić izlazi na EU izbore sa svojom listom

Komentara 1

CR
cromak
02:06 09.04.2019.

Brojim, pa opet broim, pa da li je uopste moguce?? da imamo toliko politicki, prosti factora. da su zagadili lijepu nasu, da svako prdi po svom, da trebamo filtere za nos od pusti obecana. Za sada najlijepse mirisu, neovisni za CRO i suverenisti a ostali mi lice na trgovce koji bi prodali guzu za lovu a to su stare komunjare HDZ+SPD i drustvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije